Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul, deprem gerçeğiyle yüzleşti. Durum vahim... Ekranda gördüğümüz, bir büyük depremde panik ve kaos olacak. CNN TÜRK’teki soru, belki de bunun özetiydi; “Peki hocam 20 saniye daha olsaydı?” sorusuna, Prof. Dr. Süleyman Pampal şöyle yanıt verdi: “Kısa sürmesi büyük şans...”

‘Büyük deprem ne zaman?’

Döndük başa... Her hocamıza aynı soru. Ve yine aynı cevap; “Yahu nereden bilelim?” “Afet olunca, bilim insanlarını hatırlıyoruz. Kuzey Anadolu fay hattının gizemli olmadığını, her zaman 6 üzerinde şiddette deprem olacağını, dayanaklı yapıların yapılmadığını hatırlıyoruz (...) TV’de açık oturum yaparsınız kim izler?” diye yazmışım 19.08.1999’da... Bugün Fatih Altaylı, “Teke Tek’te en az beş program yaptım, siz evde dizi izliyordunuz” dedi. 19 yıl sonra.... Dön baba, dönelim!

Haberin Devamı

‘Benim evimde hissedilmez’

Habertürk’te İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Cenk Yaltırak; “Binam dört katlı ve 35 yıllık... Pencere bile devrilmez. Depremi hissetmiyoruz. Bina zemin ilişkisi iyi kurulmuş. Dört katlı ve geniş,
etrafında da bina yok. Bitişik nizam değil.” Kaç ev böyle acaba?

Afet radyosu çalışıyor mu?

FOX’ta Fatih Portakal’ın konuğu Kubilay Kaptan’dı. (Beykent Üniversitesi İnşaat Bölümü) “Afet Radyosu’nu biliyor musunuz? Afetlerde otomatik devreye girer ve yardım eder. Bugün ne durumda? En son gittiğimde kilitliydi” dedi. Frekansı 103... Hatta AFAD’ın sitesinde gıcır gıcır stüdyoları bile resmedilmiş. Artık hocamız böyle diyorsa!

Cüneyt Arkın ne demiş?

“Ne demek depreme alışmak? Bilmek ve tedbir almak lazım” demiş Cüneyt Arkın
Kanal 7’de İbrahim Sadri’ ye... Yazmışım
19 Ağustos 1999 yılında... Tedbir aldık mı?

Ahh Işıkara Hoca!

Hatırlayın Ahmet Mete Işıkara’yı... “17 Eylül’de deprem olacak” söylentisi çıkmıştı. Bir gün önce Ali Kırca’ya çıkmış, “Deprem olacak mı? Sinemaya gidecek misiniz?” diye sorulmuş. Hocamızı aldılar, sinemaya götürdüler.

Ne manşetler atılmıştı?

‘Yıkıldık ayaktayız, Ayakta kalmalıyız’ demiş Star (20/08/1999). ‘Rihter Vahit’ oldu mesela... Pek meşhurdu o tarihlerde...
20 sene sonra değişen nedir? ‘Türkiye’nin
bekası İstanbul depremi’, nokta...