Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Kurtlar Vadisi”, “Tek Türkiye”, “Kollama”... Bir gazetenin manşetiyle gündeme düşen belgeye göre, bu diziler, çok izleniyor ve halk üzerinde çok etkili. O nedenle bu yapımların imajının bozulması gerektiği belirtiliyor. Konunun siyasi boyu-tunu bırakalım, benim alanım değil, ama neden bu üç dizi? 

‘Kurtlar’ önce polisi rahatsız etti!
İlk 56 bölüm özellikle, “Bu mafya-devlet ilişkisi ya da çokuluslu ilişkileri nasıldır?” sorusunun küçük küçük cevaplarını veriyordu. Sonra dizinin bireyler bazında etkili olması, kahramanları kendini “bir şey zannetmeye” pek meraklı topluma tam da damardan girdi ve orada zorlanmaya başladı.

‘Şifre’ ile deneme
Show TV’de 2005’te “Şifre” adlı bir dizi yayına girdi. Emin Demirel’in “Kudüs Savaşçıları” kitabından yola çıkılarak çekilmişti. Emniyet içindeki bir grup istihbaratçı 1990-2000 yıllarında ulusal güvenliği tehdit eden 22 faili meçhul cinayeti çözmek için kolları sıvamıştı. O dönem bu dizi için “Kurtlar Vadisi’ne karşı Emniyet destekli dizi” söylentileri çıkmıştı. Hatta dizinin danışmanlarının eski polis olduğu ve çekimlerde büyük kolaylıklar sağlandığı söylenmişti.
Bu dönem tam da “Kurtlar Vadisi”nin başının ağrıdığı dönemdi. RTÜK tarafından 2004’ten itibaren kapatma uyarısıyla köşeye sıkıştırıldı. “Şifre”nin sorunu senaryodan çok, dublaj ve görüntüdeydi. Yani teknik olarak “Kurtlar Vadisi”ne rakip olamadan 13 bölüm sonra bitti. 

Kaynarca, Sedat Peker miydi?
Oktay Kaynarca da polisi rahatsız eden bir karakterdi. Oyuncunun ünlü bir mafya babasını canlandırdığı yönünde düşüncesi vardı emniyetin. Mesela uyuşturucu konusunda çok hassas olup bu işi yapanları affetmemesi, emniyeti Oktay Kaynarca’nın oynadığı Çakır karakterinin aslında “Suç çetele-rinden birinin lideri” olduğu yönünde soru işaretlerine itiyordu. 

‘Tek Türkiye’
STV’de iyi iş yapan “Tek Türkiye” ve “Kollama” dizileri, belgede dikkat çekilen diğer iki yapımdı. “Tek Türkiye” için şöyle yazmışım: “Gündüz muhtar, gece örgüt üyesi çarpıcı bir örnek. Bir de öğretmen var. “Çanakkale Savaşı’nda hep birlikte mücadele ettik” mesajı veriyor”. Bu pek de kabul gören bir bakış açısı değil. İşte kodları burada yakalıyor. Ve yine “bazılarını” bu anlamda rahatsız ediyor çok izlenmesiyle.

İpliği pazara çıkarıyor!
“STV’nin ‘güncel siyasi’ dizisi ‘Kollama’da bir de işadamı Ferruh var. Bu yakalanıyor bir şekilde. Komiser Necip, Ferruh’a şöyle diyor; ‘Darbeler planlayın, cinayetler işleyin. Haksız olan kaybetmeye mahkumdur’. Bir bölüm için bu notları yazmışım.
Ve aslında kodları STV Yapımlar Koordinatörü Yunus Aylıdere veriyor: “Toplumu bölmek isteyenlerin ve dindar hayat tarzında olanları töhmet altında bırakanların ipliğini pazara çıkarıyor”... Nereye nasıl bir mesaj verdiği gayet net.