Ebeveyn Çocuğunuz yemiyorsa inadını eğlendirerek kırın

Çocuğunuz yemiyorsa inadını eğlendirerek kırın

08.04.2009 - 16:53 | Son Güncellenme:

Diyetisyen Tuğçe Altan Bahçe: Çocuğunuzun yemek saatleri inatlaşmaya dönüşmesin. Birlikte yemek yaparak, barış sağlayın

Çocuğunuz yemiyorsa inadını eğlendirerek kırın

Okul öncesi yaş grubundaki çocukların enerji, yağ, protein, karbonhidrat gibi besin öğelerini yeterli tüketmelerini sağlamak onların gelişimleri için oldukça önemli. Okul öncesi yaş grubunu oluşturan 2-5 yaş arası çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı ve keyfi kazandırmak için birkaç küçük adım ve ayrıntı yeterli olur.

Haberin Devamı

Öncelikle her çocuğun enerji gereksiniminin farklı olduğunu bilmekte fayda var. Enerji gereksinimi çocuğun fiziksel aktivitesine, kilosuna, yaşına göre hesaplanır. Kimi zaman çocukların beslenme planları ve tüketmeleri gereken besinler aile bireyleri ile farklılıklar gösterir. Burada önemli olan çocuğun öğün saatlerinde, düzenli besin tüketmesini sağlamaktır.
Bu yaş grubundaki çocuk eğer yemek yemeği reddediyor ve daha çok sıvı besinleri tüketmeyi tercih ediyorsa, beslenme şeklinin değiştirilmesi ve sağlıklı-dengeli beslenme planının oluşturulması gerekir.

Yemeği sosyal aktiviteye dönüştürün
¦ Yemek saatlerini çocuğun severek ve eğlenerek geçireceği zaman dilimleri haline getirin, farklı yöntemlerle ye¬mek yemesini sağlayın. (Örnek: Yemek esnasında çeşitli çizgi film kahramanlarını canlandırabilir veya bu kahramanlar kadar güçlü olunacağı ile ilgili hikayeler anlatabilirsiniz.)

Haberin Devamı

¦ Yemek yeme saatlerinin çok kısa ol¬mamasına dikkat edin. Çocuğun kendi kendisine yemek yemesini sağlayın. Acele ve telaş içinde yemek yemesine engel olun. Bu durum çocukta yemek yemenin, stres oluşturan bir süreç olacağı duygusunun oluşması sağlar. Her yemek saatinde isteksiz ve besinleri reddeden bir tutum içine girer.

¦ Bu yaş grubundaki çocukların dikkatleri çabuk dağılır. Etrafı kirletebilir ve yemekten sıkılabilirler. Bu nedenle yemek yeme saatlerinin geniş tutulmasında ve yemek masa ve sandalyelerinin olmasında yarar var.

¦ Çocuğun aile bireyleri ile bir arada yemek yemesine özen gösterin. Yemek saatinde aile içindeki her bireyin sofra düzenine uymasını sağlayın.

¦ Okul öncesi yaş grubunda olan çocuklar için hazırlanan çikolata ve pasta yapma kurslarına birlikte katılın. Bu etkinlikler, çocuğun kendini bir birey olarak tanıması, yemek yemenin aslında zevkli bir uğraş olduğunu bilmesi için gereklidir. Kendi başına hazırlayacağı farklı şekillerde ve ölçülerde besinlerin olması çocuğunuzun beslenme eğitimi açısından önemli bir adımdır.
¦ Çocuğunuzun kendine ait renkli tabak, bardak, çatal, kaşık gibi mutfak aletlerinin olması ve yemek hazırlama sürecinde aile bireylerine yardım etmesi çocuğa 'beslenme saati' alışkanlığı ve düzeni kazandırır.

Haberin Devamı

¦ Çocuğunuzun endi salatasını hazırlaması konusunda yönlendirin. (yeşillikleri kendi elleri ile parçalamasına, rendelenmiş havuç ve doğranmış domates ve salatalıkları kendi salatasına istediği kadar eklemesine izin verin.)

¦ Sofra kurulurken kendi çatal, kaşık ve bardağını masaya koyması için onu yönlendirin.
¦ Birlikte kek veya kurabiye yapın. Yumurtaları kırmasına, meyveleri plastik bıçak ile doğramasına izin verin. Kurabiye hamurlarına kendi hayal gücüne göre şekil vermesi için motive edin.

Poğaçasını yapsın
Çocuğunuzun ara öğünde tüketeceği besinleri hazırlaması için zemin yaratın. Poğaça hamurundan kendi el becerisiyle farklı şekillerde peynirli-ıspanaklı poğaçalar yapabilir. Yaptığı poğaçaları bir bardak ayran veya sütle ara öğünlerde tüketmesi hoşuna gidecektir.