Ebeveyn Çocuğunuzun zihinsel gelişimini oyunla yükseltin

Çocuğunuzun zihinsel gelişimini oyunla yükseltin

11.04.2016 - 15:36 | Son Güncellenme:

Oyunun çocukların psikolojik gelişimi açısından son derece önemli olduğundan yola çıkan Uzman Psikolog Ayben Ertem Türkiye’de eksikliğini gördüğü terapötik oyunları geliştirdi.

Çocuğunuzun zihinsel gelişimini oyunla yükseltin

Oyunun çocukların sağlıklı beyin gelişimi için çok önemli olduğunu bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal sağlıklarına katkı sağladığını, aynı zamanda ebeveynlerin o zaman dilimini tamamıyla çocuklarıyla geçirmeleri için de çok iyi bir fırsat sunduğunu belirten Uzman Psikolog Ayben Ertem, ülkemizde eksiğini gördüğü Terapötik Etkinlikler serisini geliştirdi.

Haberin Devamı

“Yaklaşık 15 senedir çocuklarla, ailelerle çalışırken yurt dışından getirttiğim ithal oyunlarla çocukların iç dünyasına girmeye, onları anlamaya ve yardım etmeye çalışıyordum. Oyunların faydası kaçınılmaz ancak yerli üretim oyunlardaki kısıtlılıktan dolayı aileler bana oyun sorduğunda pek bir seçenek yoktu” diyen Uzman Psikolog Ayben Ertem böylece 2015 yılında Ayben ile Terapötik Etkinlikler serisini geliştirmeye başladı.

Ayben Ertem’in Terapötik Etkinlikler serisi çocukların sosyal, zihinsel gelişimini desteklerken özellikle duygusal gelişimini de desteklemeye önem veren bir seri olarak ortaya çıktı. “Akşam evde herkes bilgisayarını, cep telefonunu alıp bir kenara çekilmesin birbirleriyle oyun oynarken onların duygusal gelişimini desteklerken, aileleriyle de iletişim kurmalarını sağlatmaya çalışıyorum” diyen Ertem, ”sorumluluk takvimi” “duygu kartları”, aile iletişimini destekleyen “Az Lakırtı Bol İletişim” gibi oyunlarını piyasaya sundu. Şu anda 10 olan oyun sayısı artarak sürecek.

Haberin Devamı

Oyunun, çocuklara hayal güçlerini, el becerilerini, fiziksel, bilişsel ve duygusal dayanıklılıklarını kullanmalarına imkân sağladığını, oyun sayesinde çocukların çok erken yaşlardan itibaren etraflarıyla meşgul olduğunu, dış dünyayla etkileşime geçtiklerini, çocukların, diğer çocuklarla veya onlara bakan, ilgilenen kişilerle oyun oynarken zaman zaman yetişkin rolüne de girerek dış dünyayla baş etmelerine ve korkularını fethetmelerine imkan sağladığını vurgulayan Ertem, oyunun diğer yararlarını da şöyle aktarıyor:

“Dış dünyayla baş etmeye başladıkça da yeni beceriler geliştirirler ve kendilerine güvenleri gelir ve ileride karşılaşacakları engellerle, zorlu durumlarla baş etmek için güçleri olabilir. Oyun oynarken çocuklar karar verme becerilerini geliştirirler. Birçok oyunu yetişkinlerle birlikte oynayabilirler ancak özellikle bazı oyunlarda çocuğa bırakmak yerine yetişkin sürekli kontrolde olmak isterse oyunun çocuğa verebileceği birçok faydayı da kaçırmış olurlar. Kurallı oyunlarda bile birlikte oynarken yetişkin çocuğa kuralları hatırlatıp birlikte oyun oynamanın zevkine varmalı. Birçok oyun çocuğun yaratıcılığını, grup çalışması becerilerini, liderlik becerilerini sağlıklı bir şekilde geliştirmeye yöneliktir. Bu tür oyunlarda yetişkinlikler oyunu yönetmek yerine rehber olmalıdır. Oyun sırasında çocuklar sosyal becerilerini ve duygusal olgunluklarını geliştirirler. Birçok yayına göre çocukların akranları ve yetişkinlerle olan sağlıklı etkileşimi okul başarısında önemli rol oynar. Oyun, sosyal gelişim ve duygusal olgunluk için hayati derecede önemlidir. …mış gibi yapmak, rol yapmak, hikaye anlatmak duyguları ifade etmek, dışa vurmak kadar duygularıyla baş etmeyi öğrenmek için de çok önemlidir. Yurt dışında birçok kart oyunu, kutu oyunu buna imkân sağlayabiliyor.”

Haberin Devamı

Uzman psikolog Ayben Ertem deneyimlerinden yola çıkarak geliştirdiği Ayben ile Terapötik Etkinlikler serisinin çocuklara sağlamayı hedeflediği faydalarını ise şöyle sıralıyor:

- Beklemeyi, sabretmeyi öğrenmelerine katkı sağlayacak,
- Öfkenin de bir duygu olduğunu ancak doğru ifade etmeleri gerektiğini anlayacaklar,
- Endişelerini, kaygılarını nasıl ifade edeceklerini, kendilerini nasıl rahatlatacaklarını öğrenecekler,
- İşitsel ve görsel dikkatlerini, hafıza süreçlerini güçlendirecekler,
- Sözel becerilerini ve kelime haznelerini arttıracaklar ve bir yandan da müthiş eğlenecekler.

Haberin Devamı

Çocukların duygusal gelişimlerinin son derece önemli olduğunun altını çizen Ertem, “Ailede kayıp yaşayan çocuklar oluyor.. Ya da uzun süreli hastalıklar oluyor ve arkasından vefat ediyor aile bireyleri... Bu süreçte aile çocuklarla ne yapacağı, nasıl konuşacağı konusunda kararsız kalıyor ve bir yandan da kendi üzüntüleri, yas süreçleri oluyor, çocuklar kendi kendilerine kalıyorlar. Bir taraftan da anne babası ayrılan iki ayrı evi olan çocuklar var. Bu tür durumlarda oynayabilecekleri oyunlar, kitaplar geliştiriyoruz. Kart ve kutu oyunlarını, tablet ve bilgisayar ortamında da geliştiriyoruz. Çocukların günde bir saatten fazla bilgisayar ve tabletle oynamalarını tavsiye etmiyoruz ve oynayacakları zaman da en azından sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimlerine katkı sağlayan oyunlar oynasınlar istiyoruz. Hem çocukların sosyal, duygusal gelişimine katkı sağlayacak, hem de ebeveynlerin de izleyip kendilerine birçok şey katacakları bir çizgi film projesini hazırladık. Önemli bir kanalla görüşmemiz devam ediyor. Bütün bunların hepsini bir arada yaptığımızda çocuklarda, ebeveynlerde kalıcı olumlu gelişmeler yaratmayı umuyorum. Bizler için bir tek çocuğu, bir aileyi değiştirmek bile çok önemli...” diyor.

Haberin Devamı

Uzman Psikolog Ayben Ertem

Çocuğunuzun zihinsel gelişimini oyunla yükseltin