Ebeveyn Çocuklarda kepçe kulak deformitesi

Çocuklarda kepçe kulak deformitesi

19.08.2015 - 15:23 | Son Güncellenme:

Estetik Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Halit Urgan Konu Hakkında Bilgiler Verdi..

Çocuklarda kepçe kulak deformitesi

Çocuklarda kepçe kulak operasyonları için en uygun zaman nedir?

Haberin Devamı

Kulak deformiteleri özellikle çocukluk çağında önemli psikososyal sorunlara yol açan çözümü basit problemlerdir. Çok çeşitli kulak deformiteleri olmasına karşın en sık rastlanılan ve en çok şikayet konusu olan kepçe kulak deformitesidir.

Kepçe kulak deformitesi bebeklik ve erken çocukluk çağında problem yaratmasa da okul çağında büyük bir problem halini alabilmektedir. O nedenle psikolojik açıdan ve kulağın gelişimi açısından en uygun zaman okul öncesi dönemdir(6-7 yaş). Her ne kadar 6-7 yaş en uygun dönemse de her yaşta bu operasyon rahatlıkla yapılabilmektedir. Hastalarımızın sosyal yaşantısı başarılı bir kepçe kulak operasyonu sonrası dramatik bir şekilde değişmektedir.

Teknik olarak çocuklarda genel anestezi erişkinlerde ise lokal anestezi tercih edilir. En sık kullanılan yöntem kulak arkasından yapılan ve ameliyat sonrası belli olmayan 3-4 cm kesi ile kulağın yeniden şekillendirilmesidir. Kulak içi girinti ve çıkıntıların silik oluşu ile kulağın kafa ile yaptığı açının genişlemesi en sık kepçe kulak deformitesi nedenidir. Nedene yönelik olarak operasyon yapılır. Burada kulağın girinti ve çıkıntıları yeniden oluşturulur, kulak-kafa açısı daraltılır.

Haberin Devamı

Son dönemlerde sadece iple kulak düzeltme ve benzeri tekniklerle kulak operasyonları daha hızlı yapılabilirken iyileşme de daha hızlı olabilmektedir. Ancak unutmamak gerekir ki bu operasyonların kalıcılığı ve güvenirliği klasik operasyonlara göre daha azken, kulağa istenilen şeklin verilmesi de daha zordur. Teknik olarak oldukça kolay olan bu operasyonlar halen gelişme aşamasındadır.

Özellikle yaz ayları öğrencilerin tatile girmesi ve okul öncesi dönemin başlaması nedeni ile operasyon için en uygun zamandır. Bu dönemde hastalarımızın takip ve tedavisi daha kolay yapılmakta okula iyileşmiş olarak başlamaktadırlar. Aynı zamanda çalışan erişkinler de yaz döneminde izin sürelerinin bir kısmını bu operasyona ayırdıklarında rahatlıkla tedavi olabilmektedirler. Hastalarımız ameliyat sonrası 4-5 gün işlerine ve okullarına rahatlıkla dönerler. Denize girme ise bir hafta sonra mümkün olmaktadır.