Kültür Sanat Şairleri tanıyalım: Mehmet Akif Ersoy kimdir?

Şairleri tanıyalım: Mehmet Akif Ersoy kimdir?

24.08.2020 - 16:11 | Son Güncellenme:

İstiklal Marşı’nı ezbere biliyorsundur kesin. Peki, bu eserin yamehzarı hakkında ne kadar bilgilisin. İşte, İstiklal Marşımızın şairi, değerli edebiyatçımız Mehmet Akif Ersoy. 10 parmağında 10 marifet olan şair, aynı zamanda veteriner, öğretmen, hafız ve siyasetçiymiş. Tüm bu uğraşlarının yanı sıra şiir yazmayı çok seven ve bu konuda çok başarılı olan Mehmet Akif, edebiyatımızın en değerli şairlerinden biri olarak da biliniyormuş.

Şairleri tanıyalım: Mehmet Akif Ersoy kimdir

Mehmet Akif Ersoy’un hayatı

Haberin Devamı

20 Aralık 1873 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiş olan şair, ilkokul ve ortaokuldan sonra o dönemin en iyi okullarından biri olan Mülkiye İdadisi’ne kaydolmuş. Okul yılları boyunca dile olan yatkınlığı dikkat çeken Mehmet Akif; Arapça, Fransızca, Farsça gibi dilleri öğrenmiş.

Ailesi onu hep Akif takma adıyla çağırdığı için bu adı alan şair, üniversitede veterinerlik okumuş. Okulu dereceyle bitirip, veterinerlik üzerine çalışmaya başlamış. Bu sırada çeşitli şiirleri yayımlanmaya başlamış. Veterinerlik yaptığı süreçte eşi İsmet Hanım’la tanışmış ve evlenmiş.

İlerleyen yıllarda Türkçe öğretmenliği yapan şair, sonrasında milletvekili olarak hayatına devam etmiş. Bu sırada açılan yarışmada birinci seçilen şiiri yani İstiklal Marşı, meclis tarafından onaylanarak milli marşımız ilan edilmiş.

Haberin Devamı

 

Mehmet Akif Ersoy’un bazı eserleri

Mehmet Akif Ersoy’un eserleri:

Safahat (1911)

Süleymaniye Kürsüsünde (1912)

Hakkın Sesleri (1913)

Fatih Kürsüsünde (1914)

Hatıralar (1917)

Asım (1924)

Gölgeler (1933)