Cumartesi Arkadaşlar hazır mıyız?

Arkadaşlar hazır mıyız?

01.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yaz nerede, nasıl, hangi müzikler ve içkiler eşliğinde eğleneceğiz merak ediyorsanız tüm bu soruları İstanbul gece hayatının mimarları sizler için yanıtladı. Eğlence hayatına daha genel ve akademik bir bakış ise “Türkiye’de Eğlence Trendleri” araştırmasında

Arkadaşlar hazır mıyız

Yaz geldi, dersler bitti, çalışanlar senelik izin planları yapmaya başladı. İş çıkışı arkadaşlarla buluşulan, birer “drink” alınan hafta içi gezmeleri arttı. Hafta sonu, cuma 18.00 itibariyle başlar oldu. Bütün ülkede bir tatil havası; hepimizde bir gevşeklik, bir rahatlık,
bir eğlenme isteği...
Eğlence bazılarımız için arkadaşlarla dışarı çıkıp dans etmek, belki biraz içki içmek demek; bazılarımız içinse kapının önününde çay içip çekirdek yemek. Bunu, KüçükÇiftlikpark’ın
bağlı bulunduğu URU Group ve Bahçeşehir Üniversitesi Kreatif Endüstriler Merkezi’nin ortaklaşa yaptığı “Türkiye’de Eğlence Trendleri” araştırması söylüyor. Ülkemizde bu alanda, bu çapta yapılan ilk çalışma olma özelliği taşıyan araştırma beş aylık bir periyotta, İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ve Bodrum’da gerçekleştirildi. Ayrıca araştırma Türkiye’de 2003-2013 yılları arasında eğlence hayatında
dair basın taramasını da kapsıyor.
Biz de bu araştırmanın yanında bir de bu işin pratiğine bakalım istedik ve Türkiye’de eğlence hayatının kalbinin attığı İstanbul’un gece hayatının mimarlarına sorduk: Bu yaz nasıl eğleneceğiz; ne yiyecek, ne içecek, hangi şarkılarla coşacağız?

Haberin Devamı

“Karaköy’deki sokak partilerinde buluşulacak”

Özgür Aras (Sortie)
* Bu yazın içkilerinin başında bol buzlu, salatalıklı Hendrick’s cin gelecek. Yine her zaman popüler olan farklı alternatifleri ile mojito’lar... Eskiye dönüş başlıyor; 80’li, 90’lı yılların en popüler içkisi Long Island geri geliyor.
* Yemeklerden suşi ve balık bu yaz da vazgeçilmez. Karides tempura bence en
çok tüketilenler arasında olacak.
* Bu yaz Türkçe şarkılar adına keyifli bir yaz. Şimdiden hepsi ağzımıza dolandı. Demet Akalın, Bengü, Ajda Pekkan, Gülşen, Yalın, Murat Boz ile coşacağız. Serdar Ortaç yeni şarkısını yapıyormuş, o çıkarsa yine marş olur. Yabancılardan da bence Rihanna dinleyeceğiz.
* Bir eğlence mekanından diğerine gezmeler yazın devam etmeyecek çünkü herkes sahil hattında eğleniyor olacak ya da yazlık sahillerde olacak. After party’ler kış içindi.
* Bu yaz Boğaz hattı Sortie ile daha hareketli. Karaköy’deki yeni akım sokak partileri yaza damgasını vuracak. Bence bu yıl yazlık bölgelerde Bodrum şampiyonluğu ele alacak. Ama Bodrum’da Türkbükü out, Yalıkavak in olacak.

Haberin Devamı

“Beyaz içkiler ve küçük dürümler trend olacak”

Emre Ergani (Biber/Sess/ Bobou/ Jack Russel)
* Bu yaz beyaz içkilerin trend olacağını düşünüyorum. Viski kültürü devam edecektir ama votka ve türevi içkiler öne çıkacaktır. Votka markaları ciddi anlamda çok enteresan kokteyllerle geliyor, örneğin; Gentleman&Ciroc, Ketel One, Dirty Martini...
* Bence bu yazın öne çıkacak olan yemeği Biber Bar’ın vazgeçilmezi Bonfiledilla. İçkinin yanında atıştırmalık olarak
ise küçük dürümler, peynir ve kurutulmuş
et tabağı tercih edilecektir.
* Bu yaz Biber’de chillout ve downtempo, Sess’te Türkçe müzikler bize eşlik edecek. Çeşme Bobou ise dünya çapında ünlü DJ’leri ağırlayacak.
* Bodrum benim ilk aşkım oldu, Çeşme ise ikinci aşkım. Birkaç yıldır ilk aşkımdan ayrıydım,
bu yıl tekrar Türkbükü’ne dönüyoruz. Mavi Suites Türkbükü’nün bahçesinde Biber Bar’ı, iskelesinde ise Tango restoranı açıyoruz. Ship A Hoy’un iskelesine Arnavutköy Balıkçısı’nı getiriyoruz. Mavi’nin ilerisine Sess Bar’ı açıyoruz. Çeşme’de geçen sene açtığımız Bobou devam ediyor. Bu yaz da Bodrum ve Çeşme in mekanlar olacak.

Haberin Devamı

“Mutfak şeflerinin kokteylleri öne çıkıyor”

Kaya Demirer (TURYİD Başkanı/ Frankie’nin işletmecisi)
* Cin ve rom çıkışta. Cin tonik ve daiquiri bu nedenle önde. Mutfak şeflerinin yarattığı kokteyller öne çıkıyor. Tütsülenmiş sebzeler, değişik otlar ve bitkiler, moleküler teknikler kullanılarak elde edilen ilginç lezzet ve şekillerde meyveler ile yapılan kokteyller... Ayrıca Campari’li, düşük alkollü kokteyller olacak. Elbette roze şaraplar da bolca tüketilecek.
* Bu yazın yemekleri özel pişirme teknikleri ile hazırlanan mevsim sebzeleri, zeytinyağlılar, gazpacho.
* Eğlenceli, ritmik şarkılar ön planda olacak. Türkçe’de Rafet El Roman “Yadigar”, Gülşen “Yatcaz, Kalkcaz”. Yabancılarda Mario Biondi’nin tüm albümü, Low Deep T şarkıları, özellikle Casablanca ve tabii ki Daft Punk, “Get Lucky”... Bir de Justin Beiber feat. Will I Am “That Power”.
* Gençler bar ve kulüplerde eğlenmeye devam edecek. 35 yaş üstü ise akşam üstü içkileri, güzel bir yemek ve yemek sonrası eğlence ile devam edecek... Bodrum, Çeşme, Mavi Yolculuk her zamanki gibi revaçta.

Haberin Devamı

“Yalınlaşıyoruz ama yavanlaşmıyoruz”

Sarp Yaman (Çapamarka Genel Koordinatörü)
* Moda eleştirmenlerinden sıkça duyduğumuz ‘less is more’ kavramı bu yaz kokteyllere yansıyor. Artık öyle karışık, şuruptan tadını alamadığımız, içeriği menülerde yarım sayfayı kaplayan içkiler yok. Yalınlaşıyoruz ama yavanlaşmıyoruz.
* Gece hayatında çalınan şarkıların yerli ya da yabancı olmasından ziyade yapılan mix’ler önem kazanıyor artık. Yepyeni bir
DJ döneminin başladığına inanıyorum.
* Klasik Türk yemeklerinin modern bir dokunuşla sunumunu sık sık göreceğiz. Limonata Downtown’daki ali nazikli makarna bunun en güzel örneklerinden biri. İçkinin yanında da ana yemeklerin makinede çekilmiş halleri tercih edilecek. Mini burgerler, mini dürümler, atıştırmalık suşiler gibi...

Haberin Devamı

“Bu yaz ‘partilenen’ günler de çoğalacak”

Burcu Denizer (Kiki)
* Taze meyvelerle hazırlanan kokteyller her zamankinden daha çok tercih ediliyor. Mango martini, çilek votka, Malta eriği ile hazırladığımız yeni kokteylimizin yanı sıra prosecco ile hazırlanan Bellini gibi kokteyller de oldukça revaçta.
* Deniz mahsulleri ve mevsimin sunduğu taze meyve ve sebzelerle hazırlanan yiyecekler tercih ediliyor olacak. Taze baharatlar ürünlerimizde bol bol yer alacak.
* Daft Punk’ın son albümü sadece bu yaz değil uzun bir süre dinleyeceğimiz bir albüm. Biz de Nicolas Jaar, Claptone, Adana Twins gibi prodüktör ve DJ’lerden çalacağız.
* Bu yaz sadece geceler uzamayacak, partilenen günler de çoğalacak. Kiki Ortaköy terasta brunch ve brunch sonrası partileriyle pazar günlerini de değerlendiriyor olacağız.

Türkiye’de eğlence trendleri araştırmasının sonuçları

“Kadınlar ve muhafazakarlar artık daha çok gece hayatında”

Volkan Aytar / Bahçeşehir Üniversitesi Kreatif Endüstriler Merkezi Direktör Yardımcısı

* Genelde eğlenmeyi iş hayatımızın geri kalanında yapacağımız bir etkinlik olarak görüyoruz, bilhassa son iki yüzyıldır... Ama Yunan filozofu Aristo, eğlenmeyi en önemli toplumsal ihtiyaç olarak görür ve der ki “Çalışırız ki boş zamanımız olsun, çalışırız ki eğlenme gibi daha önemli şeylere zamanımız kalsın”. Eğlencenin toplumsal ve bireysel işlevini görmesi, bireylere “biricik” olduklarını hissettirebilmesine bağlı... Eğlence dinlendirir, sosyalleşmemizi sağlar ve “yaşamın yeniden temsiline” hizmet eder. Eğlence, insani duyguların “oyun” olarak yeniden kurgulanmasıdır. Böylelikle yaşam keyifli bir şekilde “taklit” edilir.

Eğlence alkol ağırlıklı değil
* Dünya eğlence trendlerinin çoğunu Türkiye de takip ediyor. Temalar üzerinden partiler yapmak önemli bir trend. Örneğin 80’ler, 90’lar gibi ya da vampir, halloween, kurt adam temalı partiler... Bunlar Türkiye’de de yapılıyor. Türkiye’de de
son yıllarda şarkiyatçı /oryantalist bir çerçeveden “Ortadoğu” temalı eğlenceler de yapılıyor. Bir de artık insanlar interaktif olarak kendisinin de eğlencede yer aldığını görmek istiyor.
* Kadınlar artık toplumsal hayata daha fazla ve daha özgüven ile katılıyor. Kadın kadına dışarı çıkmak olsun, flörtleşme pratiklerinde olsun kadınlar daha çok eğlence hayatına katılıyor. Ayrıca yeni bir gelişme de daha muhafazakar, örneğin başörtülü kadınlar da eğlence hayatına daha çok katılıyor.
* Yaz akşamları kapının önünde çekirdek yiyen insanlar da eğlence hayatının bir parçası. Genelde yapılan bir hata, eğlencenin illa ki ticari bir mekana giderek yapılması gereken bir şey olduğunu düşünmek ya da son zamanlarda ifade edildiği gibi eğlencenin illa ki üst gelir seviyesindekilere ya da yalnızca alkol alanlara özgü bir şey olarak görmek... Bunları da ahlaki olarak sorunlu birer durum gibi yansıtmak... Her gelir grubundan, her sosyal arka gruptan insan kendi tarzları doğrultusunda eğleniyor.
* Alkolizm Türkiye’de çok minimal bir sorun ve asla kamu sağlığını tehdit eder boyutlarda değil. Çoğu insan sosyal içici konumunda ve toplumda alkol kullananların sayısının yüzde 15 civarında olduğu tahmin ediliyor. Eğlence hayatı içinde alkol çok ağırlıklı bir yüzdeye sahip değil zaten. Alkol eşliğindeki sohbetlerin, müzikli ve danslı ortamlarının binyıllar geriye giden bir tarihi var bu topraklarda. Osmanlı’da da ciddi bir alkol kültürü söz konusu. O nedenle en doğrusu bunu gerçek tarihsel ve toplumsal bağlamına yerleştirerek tartışmak.

Yazarlar