Cumartesi Vazgeçilmeyen tat Türk kahvesi

Vazgeçilmeyen tat Türk kahvesi

21.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Serim kahvenin tarihçesini ve en güzel pişirme yöntemini anlattı

Vazgeçilmeyen tat Türk kahvesi

Kahvaltı sofralarının ardından, ev sohbetlerinde ve iş yeri dedikodularının yanında Türk kahvesi en sık tercih edilen lezzettir. Kimi “Mangalda ağır ağır pişireceksin ki tadı çıksın”, kimi de “Koyacaksın kahve makinesine, iki dakikada kahveni alıp tadını çıkaracaksın” der. Türk kahvesi müdavimleri için kahvenin tarihçesini ve en güzel pişirme yöntemini Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Serim anlattı:

“Elektronik cezve Türk kahvesini kurtardı”

Türkler, kahveyle 16’ıncı yüzyılda Osmanlıların Kanuni döneminde Yemen’i fethetmesiyle tanıştı ve hemen ardından 1554’te İstanbul’da ilk kahvehane açıldı. Türk kahvesi ülkemize gelmeden önce Arap ülkelerinde “mırra” denilen yöntemle yapılıyordu. Türkiye’de bu çekirdekler yetişmemesine rağmen “Türk kahvesi” adını vermemizin sebebi; çekirdeklerin bizim topraklarımızda şekillenmesi, yani bize has bir yöntemle pişirilip sunulmasıdır. Dolayısıyla Türk kahvesi dediğiniz zaman kahvenin geldiği ülkeden değil, o ülkedeki pişirilme yönteminden bahsediyoruz.
Eski zamanlardan bugüne hep cezvelerde pişiririz Türk kahvesini ama son yıllarda bu kahve yapma yöntemlerine daha değişik pişirebilen çeşitli makineler, elektronik cezveler de eklendi. Bu teknolojik ürünler kötü bir gelişme değil. Aksine bu makineler çıkmasaydı Türk kahvesinin sonu gelecekti diye düşünüyorum. Çünkü közde, mangalda, her ne kadar ateşte pişirmesi kolay gibi görünse de aslında Türk kahvesi yapmak kolay iş değil. O nedenle bu elektronik ürünler durumu kurtardı.
Eskiden şeker zor bulunduğu için kahveyi yanında şekerli bir şeyle tüketme alışkanlığı doğmuştu, bizde de yanında şeker niyetine lokum ikram edilir. Kahvede esas olan içine şeker koymak değil, yanında şekerli bir şey sunmak. Lokumun yerine hurma, kuru incir, akide şekeri gibi değişik ikramlar da verilebilir. Su ikramı konusunda ise “önce içilir, sonra içilir” tartışmaları hâlâ yapılıyor ama Türk kahvesi içerken ağza bir miktar telve geldiğinde temizlemek için su sonra içilmeli.

Haberin Devamı

Kahve pişirmenin püf noktaları

Osman Serim lezzetli bir kahve için neler yapılmaı gerektiğini anlattı: Lezzetli kahvenin ilk kuralı çekirdeklerin çok kısa bir süre önce öğütülmüş olması. Eğer kahve açıkta bırakılırsa aromasını kaybeder. Kahvede kaliteyi öncelikli olarak sağlayan aromanın korunmasıdır. İkinci kural ise kahve yaparken kullanılan suyun soğuk olması çünkü kahvede renk, aroma, tat transferi vardır. Eğer su sıcak veya ılıksa çok çabuk kaynayacak, transfer gerçekleşmeyecektir. Son olarak ateş kesinlikle çok açık olmamalı ve yaklaşık 6-7 dakika civarında bir pişirme süresi tanınmalı. Bu esnada başlangıçta bir defa karıştırıp bir daha dokunmamalı ki lezzet, koku, aroma, renk suya geçebilsin. Kahvenin köpüklü olup olmaması ise tamamen kişisel tercihe ve pişirildiği yöreye bağlı olarak değişebilir. n

Haberin Devamı

Kısa kısa

Sevdiklerinize hediye edin...

* Arçelik’in sıcak tutma fonksiyonlu cam karaf, damak tadına göre aroma ve zaman ayarı yapma gibi özelliklere sahip In Love Kahve Makinesi’yle lezzetli kahveler hazırlayabilirsiniz. Fiyatı 169 TL.
* Philips yeni filtre kahve makinesi HD7751 ile kahvenizin sertliğini damak tadınıza göre ayarlayabilir ya da değirmen seçeneğiyle öğütebilirsiniz. Fiyatı 400 TL.

Kahve tutkunları için

YENİ YILA ÖZEL kahveler
* Caffe Nero, yeni yılı süt, krema ve fındık aromalı praline, roasted hazelnut latte’ler ve yanında yılbaşına özel çilekli, beyaz çikolatalı cheesecake’le karşılıyor.
* Caribou Coffee yeni yıl için espresso, süt, üzerine karamel sos ve özel bir tuz ilave edilerek hazırlanan tuzlu karamel budino ile tuzlu mocha’yı; yanında tatlı yemeyi sevenler için özel kırmızı
kadife cheesecake’le birlikte sunuyor.
* Starbucks yılbaşına özel espresso ve fındık şuruplu, sütlü toffee nut latte; zencefilli kurabiye tadında, espresso ve muskatlı gingerbread gibi birbirinden lezzetli kahveler sunuyor. Kafede ayrıca kırmızı, yeşil, sarı yılbaşı termosları ve kupaları da bulunuyor.