Dünya 2 milyon parsele rağbet büyük! Tarihi eser gibi evler 1 bardak çay fiyatına satılıyor

2 milyon parsele rağbet büyük! Tarihi eser gibi evler 1 bardak çay fiyatına satılıyor

22.06.2023 - 06:40 | Son Güncellenme:

Türkiye'ye 3 bin kilometre uzaklıktaki onlarca yıl önce çeşitli sebeplerle terk edilen kasabalar, tekrar canlanmak için geri sayım yapıyor. Bölgedeki yetkililerin projeleriyle yeniden hayata döndürülmesi istenilen 2 milyon parsel alandaki bu yerlere ilgi şimdiden büyük. İşte bir bardak çay fiyatına satın alınabilecek evlerin arka planındaki gerçek.

2 milyon parsele rağbet büyük Tarihi eser gibi evler 1 bardak çay fiyatına satılıyor

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Kimi zaman daha iyi bir eğitim alabilmek kimi zaman ise uygun iş fırsatları nedeniyle birçok kişi doğup büyüdüğü topraklardan başka coğrafyalara göç ediyor. Tarihten bugüne dünyanın birçok bölgesinde yaşanan göç dalgaları nedeniyle özellikle büyük kentler giderek daha da kalabalıklaşıyor, küçük kasabalar ise daha da çok ıssızlaşıyor. Bu küçük kasabalardan bazıları da İtalya'nın Sicilya bölgesinde bulunuyor. Katanya iline bağlı olan Castiglione di Sicilia adlı bölgeden diğer kentlere özellikle 20'nci yüzyılda çok büyük göç dalgaları yaşandı. Burada doğup büyüyen sakinlerin özellikle daha iyi iş fırsatları nedeniyle kalabalık kentlere göç etmesi nedeniyle bölge adeta 'hayalet kasaba'lara dönüştü. Uzun yıllar boş kalan bu kasabalardaki evler zaman içerisinde çeşitli projelerle hayata döndürülmeye çalışılsa da çoğu zaman bu çabalar sonuçsuz kaldı. Ancak son dönemde konuşulan bir fikir kısa zamanda tüm gözlerin bu bölgeye çevrilmesine neden oldu. 

Haberin Devamı

2 milyon parsele rağbet büyük Tarihi eser gibi evler 1 bardak çay fiyatına satılıyor

Locana, Candela, Mussomeli, Castiglione di Sicilia ve İtalya'nın güneyinde bulunan daha birçok kasaba yıllar yıllar önce birçok farklı nedenden dolayı terk edildi. Kimileri doğal afetlerin yıkıcı etkilerinden kimileri daha iyi bir hayat istediği için doğup büyüdükleri yerlerden başka yerlere göç ettiler. Bölgedeki oldukça fazla sayıda evin Rönesans'tan kalma olduğu ve bu evlerin birçoğunun adeta tarihi eser niteliğinde olması ise birçok kişinin dikkatinden kaçmadı. Bir zamanlar binlerce kişinin yaşadığı bu kasabaların artık hayalet bölgelere dönüşmüş olması ve eski popülaritelerinden uzak olması yerliler için büyük bir hayal kırıklığı olsa da son dönemde yaşanan bazı gelişmeler özellikle kasaba sakinlerini heyecanlandırmış durumda.

Haberin Devamı

TEKRAR HAYATA DÖNDÜRÜLMEK İSTENİYOR

Kasabaların içi her ne kadar boşaltılmış olursa olsun yerli halktan bazı kişiler bu bölgelerde yaşanan tüm elektrik, su gibi temel hizmetlerde yaşanan sorunları görmezden gelerek orada yaşamaya devam ediyor. Tarihlerine, doğup büyüdükleri yerlere sahip çıkan insanlardan ilham alan İtalya hükümeti de toplamı 2 milyon parsel yapan bu 'hayalet kasaba'ları canlandırmayı hedefliyor. Üstelik duyan herkesi şaşkına çeviren dahiyane bir fikirle!

Geçtiğimiz yıl terk edilmiş kasabalardan biri olan Castiglione di Sicilia'nın belediye başkanı Antonino Camarda, kasabayı hayata döndürmek için önemli bir adım attı. Terk edilmeden önce yaklaşık 15 bin nüfuslu olan bu kasaba terk edildikten sonra 3 binli nüfuslara rakamlara kadar düştü. Giderek artan göçe bir dur demek isteyen Camarda ve diğerleri, çözümü evleri satışa çıkarmakta buldu. Antonino Camarda, projeyi geliştirme sebeplerini şu sözlerle anlattı:

"Kurtarmamız gereken tarih dolu bir mirasımız var. Yıllar içinde çok insan bölgeden ayrıldı. Geride birçok güzel ev kaldı. Bu evlerin bazılarının zamanlarının tarihi Rönesans dönemine dayanıyor."

Camarda, bölgedeki evlerin sadece 1 euro'dan (yaklaşık 25,71 TL) satışa çıktığını, talep gören evlerin bazılarının müzayede yoluyla satılacağını ve çok iyi durumda olan evlerin 4 ile 5 bin euro'dan satışa sunulduğunu duyurdu. Belediye başkanı, kasabasıyla ilgili yaptığı açıklamadan sonra dünyanın birçok bölgesinden evleri satın almak isteyen yüzlerce kişiden e-posta aldığını bildirdi.

Haberin Devamı

2 milyon parsele rağbet büyük Tarihi eser gibi evler 1 bardak çay fiyatına satılıyor
Castiglione di Sicilia ya da Borgomezzavalle gibi birçok hayalet kasaba yetkilisi el ele veriyor ve kasabaları yeniden hayata geçirmek, turizmi canlandırmak, insanları kentlerden kasabalara çekmek için var gücüyle çalışıyor.

DİĞER KASABALAR DA AYNISINI YAPTI

Belediye başkanının yaptığı duyurunun ardından Castiglione di Sicilia bölgesine olan ilgi bir anda tavan yaptı. Castiglione di Sicilia'ya olan ilgiden hemen sonra çevredeki diğer 'hayalet kasabalar'da da benzer çalışmalar hızlandı ve o kasabalara olan talep de arttı. Henüz projenin yüzde yüz verimli olduğu söylenemez ancak kasabalar en kötü ihtimalle herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Sonuçta kim herhangi bir kafede içtiği tek bir kahve ya da çayın fiyatına İtalya'nın güney kasabalarından birinde bir ev sahibi olmak istemez ki?

Hayalet kasabaları canlandırmak için yapılmış çalışmalar sanılanın aksine evleri düşük fiyattan satışa sunmakla bitmiyor. Bir başka güney kasabası olan Borgomezzavalle'nin nüfusu yalnızca 320. Borgomezzavalle Belediye Başkanı Alberto Preioini de bölgede özellikle genç nüfusa ihtiyaç olduğunu duyurdu. Kısa bir süre önce Preioini, "Yatırım yapacak çok paramız var ancak şu anda özellikle gençlere ve çocuklara ihtiyacımız var" diyerek Borgomezzavalle’ye yerleşen ve orada bebek sahibi olanlara hatrı sayılır bir ödeme yapılacağı açıklamasında bulundu.