Dünya ABD basını İsrail'i uyardı! Hamas'tan daha büyük tehlike

ABD basını İsrail'i uyardı! Hamas'tan daha büyük tehlike

17.10.2023 - 17:53 | Son Güncellenme:

İsrail-Hamas arasındaki savaş devam ederken İran'ın kaosa olası bir müdahalesi her an yaşanabilir. Askeri uzmanlar Hizbullah üzerinden gerçekleşmesi öngörülen müdahale sonucunda neler olacağını ABD basınına tek tek anlattı.

ABD basını İsraili uyardı Hamastan daha büyük tehlike

7 Ekim'de patlak veren İsrail-Hamas savaşı sonrası gözler İran'a çevrildi. Hamas'ın üst düzey yetkilileri saldırıyı İran'ın finansa ettiğini Rus televizyonunda duyurdu. ABD ise Tahran'ın gelişmelerde herhangi bir parmağı olduğuna dair kanıt bulunmadığını bildirdi. Orta Doğu'daki kaos sürerken ABD merkezli Washington Post gazetesi konuyla ilgili geniş çaplı bir analiz yayınladı.

Haberin Devamı

İRAN 10 YILDA SAYISIZ MİLİS GÜCÜ ELDE ETTİ

'İran seçeneklerini düşünürken Ortadoğu daha büyük bir savaşın eşiğinde' başlığıyla okurlarının karşısına çıkan Washington Post, İran'ın savaşa dahil olmasıyla birlikte Orta Doğu'da yıkıcı bir savaşın tetiklenebileceğini belirtti. İran'ın geçtiğimiz 10 yılda Hamas'ın yanı sıra Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'de de çok sayıda milis gücü oluşturduğunu hatırlatan gazete, Tahran'ın bu örgütleri İsrail'e yönelik yeni bir cephe açmaya çağırabileceğini kaydetti.

KUZEYDEN OLASI SALDIRI

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin Başkan Yardımcısı Jon Alterman 'Eğer işler kötüye gitmeye başlarsa, birçok yerde çatışmalar başlayabilir. Büyük bir bilinmezliğe doğru gidiyoruz' dedi. İstihbarat Direktörü olan Michael Horowitz, en büyük endişenin Lübnan'daki iyi silahlanmış, savaş eğitimi almış Hizbullah'ın kuzeyden saldırıya geçmesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

'HİZBULLAH HAMAS'TAN DAHA GÜÇLÜ'

Washington merkezli Orta Doğu Enstitüsü'nün kıdemli araştırmacılarından Firas Maksad, Hizbullah ile yapılacak geniş çaplı bir savaşın ülke tarihinde görülmemiş düzeyde yıkım ve kan dökülmesine neden olacağını yazdı. Maksad ayrıca 'Hizbullah'ın askeri donanım ve kapasitesi Gazze'deki Hamas'ı gölgede bırakıyor' değerlendirmesinde bulundu.

HAMAS'IN SALDIRISI SADECE BİR BAŞLANGIÇ MIYDI?

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin gizli kalması isteyen bir diplomat İran'ın gerilimi tırmandırmak istemediğini öne sürdü. İran ve Hizbullah bölgede savaşmaya hazır olduklarını açıkça belirtirken, Gazze'de hangi senaryonun tetikleneceği halen belirsizliğini koruyor. Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nden Michael Knights, İran'ın niyetinin bağımsız olarak doğrulanamayacağını ancak eğer uyarısı gerçekse, Hamas saldırısının İsrail'i daha geniş bir savaşa çekmek için sadece bir başlangıç olduğunu bildirdi.

Lübnan'da konuşan bir Hamas yetkilisi saldırının arkasında İran'ın olduğunu reddeder nitelikte açıklamada bulundu. Hamas'ın Uluslararası İlişkiler Departmanı Başkanı Ali Barakah ise bu açıklamalara ek olarak olarak, 'Elbette İranlılar bize yardım ediyor, bizi eğitiyor ve destek veriyor ancak bu operasyon özellikle gizliydi' dedi.