Dünya ABD, Çinli bilgisayar korsanlarından korkuyor! ‘Yapay zekâyla saldırırlar’ paniği

ABD, Çinli bilgisayar korsanlarından korkuyor! ‘Yapay zekâyla saldırırlar’ paniği

27.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin iç istihbarat teşkilatı FBI, Çin’in büyük siber saldırılar gerçekleştirmek amacıyla yapay zekâyı kullanmasından endişeleniyor.

ABD, Çinli bilgisayar korsanlarından korkuyor ‘Yapay zekâyla saldırırlar’ paniği

“Wall Street Journal”ın (WSJ) haberine göre, Çin, yapay zekâyı ve onu çalıştıracak güçlü bilgi işlem teknolojisini elde etmeyi hedefliyor. Bilgisayar korsanlarının böylece çok daha fazla veri çalacağı ve Amerikalılar hakkında özel istihbarat edineceği belirtildi. Kaynaklar, yapay zekânın Çin’in toplayacağı özel verilerin ölçeğini ve etkinliğini artırmasını sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘Her şeyi öğrenecekler’

Bu ihtimalden çok endişelenen FBI’ın tehdidi konuşmak üzere diğer Batılı istihbaratçılar ve sektör liderleriyle bir araya geldiği ifade edildi. ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı’nın eski baş hukuk müşaviri Glenn Gerstell, “Çin, neredeyse her Amerikalı hakkında, sağlık kayıtlarından kredi kartlarına, pasaport numaralarından ebeveynlerinin ve çocuklarının adlarıyla adreslerine kadar ayrıntıların yer aldığı bir dosya oluşturmak için yapay zekâyı kullanabilir” dedi.

‘Sırlarınızı söylemeyin’

Uzmanlar, yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’ye özel bilgiler vermenin sakıncalı olduğunu açıkladı. Yapay zekânın sırdaş olarak görülmemesini öneren uzmanlara göre, kişinin özel konularını teknolojiyle paylaşması akıllıca değil. Bir uzman, yapay zekâ modellerinde verileri sisteme girdikten sonra geri almanın neredeyse imkansız olduğunu belirterek, sohbet robotuna söylenen her şeyin kalıcı olduğu uyarısında bulundu.