Dünya ABD operasyonu bitiremedi! Rus Su-27'si engel oldu, Washington izledi

ABD operasyonu bitiremedi! Rus Su-27'si engel oldu, Washington izledi

06.07.2023 - 14:58 | Son Güncellenme:

ABD ordusu operasyon için görevde olan İHA'sının Rus jeti tarafından 'rahatsız edildiğini' açıkladı. Süper güçler arasında yaşanan gerginliğin görüntüleri ise dünyada manşet oldu.

Ukrayna işgalinin başından beri ABD ile Rusya arasındaki en net temas 14 Mart Salı günü sabah saatlerinde yaşandı. Romanya'dan havalanan MQ-9 Reaper, Karadeniz semalarında ilerledi ve Kırım Yarımadası açıklarına ulaştı. MQ-9'ları takip eden Rus Su-27'leri ise 40 dakikalık kovalamaca sonucu söz konusu İHA'nın üzerine yakıt döktü ve MQ-9'un düşmesine sebep oldu. Olayın görüntüleri dünya medyasında ses getirirken dünya medyası o anları ilk sayfadan manşete taşıdı.

Haberin Devamı

ABD operasyonu bitiremedi Rus Su-27si engel oldu, Washington izledi

ABD BİLGİLERİ SİLDİ

ABD'li yetkililer ise İHA'nın Karadeniz' çakılmasından saniyeler önce içerisindeki bütün verileri Rusların eline geçmesin diye sildiklerini söyledi. General Milley insansız hava aracının deniz yüzeyine çarpmasıyla muhtemelen parçalandığını ve Karadeniz'in yaklaşık 1500 metre dibine düştüğü için de enkazına ulaşılmasının zor olacağını kaydetti.

MALİYETİ DUDAK UÇUKLATTI

MQ-9 Reaper, dünyadaki ilk saldırı drone'u olarak biliniyor. Yaklaşık 20 saat havada kalabilen ve 13 bin metre irtifaya çıkabilen İHA 1,5 ton ağırlığında Hellfire füzeleri ve lazer güdümlü GBU-12 füzelerini taşıyabiliyor. Ancak Karadeniz semalarında düşen drone'nun silahsız olduğu biliniyor. Reaper'in maliyeti ise tam 32 milyon dolar.

ABD operasyonu bitiremedi Rus Su-27si engel oldu, Washington izledi

4 AY SONRA RUSYA'DAN 'TACİZ'

Bu olaydan tam 4 ay sonra ise benzer bir gelişme Suriye'de yaşandı. ABD ordusu tarafından yapılan açıklamada Rus jetinin DEAŞ'a karşı düzenlenen bir operasyona 'taciz'de bulunduğu belirtildi. Rus jetleri, Amerikan dronlarının önüne çok sayıda paraşüt fişeği atarak uçağı kaçınma manevraları yapmaya zorladı.

Haberin Devamı

Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Bugün saat 10:40 civarlarında Rus askeri uçağı Suriye'de ABD uçaklarıyla etkileşime girdi. Güvenli ve profesyonel olmayan davranışlarda bulundu'

ABD operasyonu bitiremedi Rus Su-27si engel oldu, Washington izledi

KINAMA AÇIKLAMASI GELDİ

Korgeneral Grynkewich, 'Bu olaylar, Suriye'de faaliyet gösteren Rus hava kuvvetlerinin hem ABD hem de Rus kuvvetlerinin güvenliğini tehdit eden profesyonel olmayan ve güvensiz eylemlerinin bir başka örneğini temsil ediyor' dedi. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) başkanı Orgeneral Erik Kurilla, Rusya'yı devam eden güvensiz ve profesyonelce olmayan davranışları nedeniyle kınadı.

ABD operasyonu bitiremedi Rus Su-27si engel oldu, Washington izledi

RUSLAR İÇİN ÖZEL UÇAK GELDİ

Öte yandan geçtiğimiz ay ABD, Rus uçaklarının bölgede giderek daha güvensiz ve profesyonelce olmayan davranışları nedeniyle Langley Hava Kuvvetleri Üssü'nden bölgeye F-22 Raptor modelini konuşlandırdı.

Yazarlar