Dünya ABD'nin en kritik üssüne saldırı! Çin'in 'Savaş planı' siber dünyada

ABD'nin en kritik üssüne saldırı! Çin'in 'Savaş planı' siber dünyada

25.05.2023 - 11:34 | Son Güncellenme:

Microsoft ABD'nin Pasifik Okyanusu üzerinde bulunan en önemli üslerinden birinin Çin tarafından siber saldırıya uğradığını belirtti. Askeri uzmanlar ise adanın önemini ve saldırının arkasında olası nedenleri açıkladı.

ABDnin en kritik üssüne saldırı Çinin Savaş planı siber dünyada

İki büyük süper güç ABD ve Çin, Tayvan konusu nedeniyle sık sık karşı karşıya geliyor. Güvenlik uzmanları tarafından yayınlanan sayısız incelemelerde bölgede her an bir savaşın çıkabileceği ön görülüyor.

Haberin Devamı

CIA'ye göre olası bir savaş çok da uzakta değil. CIA Direktörü William J. Burns de aylarda yaptığı açıklamada Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, orduya 2027'ye kadar Tayvan'ı ele geçirebilecek kapasitede olması talimatını verdiğini söyledi.

Benzer açıklamalar Tayvan tarafından da yapılıyor. Nisan ayında ülkenin Dışişleri Bakanı Joseph Wu 2027 yılında yaşanmasını bekledikleri savaş için hazırlıklara başladıklarını vurguladı.

SİBER DÜNYADA ORTALIK KARIŞTI

Çin ve ABD arasındaki gerilim sadece cephe ve masada değil siber dünyada da aktif olarak sürüyor. Son olarak Microsoft, Çinli hacker gruplarının ABD'nin kritik kurumlarını gözetledikleri bildirildi.

Microsoft kritik kurumlara örnek olarak ise Pasifik Okyanusu'ndaki çok önemli bir ABD askeri üssü olan Guam'daki sistemlerin sistematik olarak saldırıya uğradığını vurguladı.

Haberin Devamı

ABDnin en kritik üssüne saldırı Çinin Savaş planı siber dünyada

GUAM NEDEN ÖNEMLİ?

Çinli bilgisayar korsanlarının batı ülkeleri hakkında casusluk yaptıkları bilinmesine rağmen, Guam'a yapılan saldırılar Amerikan altyapısına karşı bilinen en büyük siber casusluk saldırılarından biri.

Guam'ın hedef olmasının nedeni ise Pasifik'te bulunan ABD'nin en kritik üssü olması. Tayvan'a olası bir saldırıda ABD'nin bu üssü kullanarak Çin'e cevap vermesi bekleniyor.

Guam, Asya-Pasifik bölgesindeki herhangi bir çatışmaya yanıt vermede kilit rol oynayacak olan Andersen Hava Kuvvetleri Üssü de dahil olmak üzere büyük ABD askeri tesislerine ev sahipliği yapıyor.

ABD, bir Çin saldırısı durumunda Tayvan'ı korumak için askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı konusunda uzun süredir 'stratejik belirsizlik' politikası izlerken, Başkan Joe Biden adayı savunmak için güç kullanmaya istekli olacağını söyledi. Microsoft ilerleyen yıllarda grubun ABD-Asya arasındaki ticari ilişkilerin bu grup yüzünden kesintiye uğrayacağını belirtiyor.

ABDnin en kritik üssüne saldırı Çinin Savaş planı siber dünyada

DEVLET DESTEKLİ OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ

Microsoft'a göre Çinli hackerlar konusunda sadece ABD değil tüm dünya tehdit altında. 2021 yılından beri aktif olan Volt Typhoon olarak da bilinen devlet destekli grup hakkında ABD, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık ortak bir bildiri yayınladı.

Uluslararası ajanslar ise Microsoftun açıklaması sonrası Çin'in ABD Büyükelçisi ile iletişime geçti, ancak konuyla ilgili bir yanıt alamadılar.

Haberin Devamı

Pekin yönetimi Çinli hackerların sistematik olarak ABD'ye saldırdığı iddialarını reddediyor aksine ABD'yi aynı nedenlerden ötürü suçluyor.

ABDnin en kritik üssüne saldırı Çinin Savaş planı siber dünyada