Dünya AFP: Erdoğan ABD Dışişleri Bakanı'nı küçümseyip ücra kuzeydoğuya seyahat ediyor

AFP: Erdoğan ABD Dışişleri Bakanı'nı küçümseyip ücra kuzeydoğuya seyahat ediyor

06.11.2023 - 12:00 | Son Güncellenme:

'Blinken Ankara'da Türkiye'nin öfkesini yatıştırmayı deniyor' başlıklı bir analiz yayımlayan uluslararası haber ajansı, savaşın kuvvetli bir dış politikaya sahip ve Orta Doğu'daki çatışmalardan gözünü ayırmayan NATO üyesi Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde geniş yankı bulma tehdidi barındırdığını yazdı.

AFP: Erdoğan ABD Dışişleri Bakanını küçümseyip ücra kuzeydoğuya seyahat ediyor

Orta Doğu'yu alev topuna çeviren savaş başlar başlamaz İsrail'e sınırsız destek sunan ABD, uçak gemileri ve nükleer denizaltılarını bölgeye konuşlandırdı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, 7 Ekim'den bu yana üçüncü kez Orta Doğu turuna çıktı. Cuma günü İsrail'in başkenti Tel Aviv'e inen Blinken, ardından Ürdün'ün başkenti Amman'a geçti. Amman'daki görüşme turunda Lübnan Başbakanı Necip Mikati'yle buluşan Blinken'ın asıl randevusu, Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarıydı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan, Mısır Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla gerçekleşen görüşmenin sonucu fiyasko oldu. Arap ülkeleri Gazze'yi haritadan silen savaşta acil ateşkes ve insani yardımların girişine izin verilmesini istedi, ABD'nin bir numaralı diplomatı ise Washington'ın ateşkes istemediğini canlı yayında ilan etti. Blinken, ateşkesin Gazze Şeridi'ni 2006 yılından bu yana yöneten Hamas'ın yeniden güç kazanmasına yol açacağını savundu.

AFP: Erdoğan ABD Dışişleri Bakanını küçümseyip ücra kuzeydoğuya seyahat ediyor

ARKA ARKAYA SÜRPRİZLER

Arap dünyası ile ABD arasındaki uçurumu iyiden iyiye gösteren toplantının ardından ABD Dışişleri Bakanı, Pazar günü arka arkaya sürprizlere imza attı. Bakan Blinken Pazar günü İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yer alan Ramallah'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi, Filistin lideri Mahmud Abbas'la bir saat kadar görüştü.

Haberin Devamı

ğle saatlerinde Güney Kıbrıs'a geçti, akşam saatlerinde ise Irak'ın başkenti Bağdat'a indi. Önceden duyurulmayan ziyarette Antony Blinken Bağdat'taki havalimanında çelik yelek giyip bir Kara Şahin helikoptere bindi, buradan ABD'nin Irak işgalinden kalma Yeşil Bölge'ye gitti. Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şii El Sudani ile bir araya gelen Amerikan Dışişleri Bakanı, gece saatlerinde ise Ankara'ya ulaştı.

AFP: Erdoğan ABD Dışişleri Bakanını küçümseyip ücra kuzeydoğuya seyahat ediyor

'ABD'NİN EN STRATEJİK ANCAK ZOR MÜTTEFİKLERİNDEN BİRİ!'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün başkent Ankara'da ABD'li mevkidaşı Blinken'la bir araya geldi. Tüm gözlerin Ankara'ya çevrilmesine yol açan görüşme öncesinde, uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP) gözden kaçmayacak bir analiz servis etti.

'Blinken Ankara'da Türkiye'nin öfkesini yatıştırmayı deniyor' başlıklı analizde, ABD Dışişleri Bakanı'nın Pazartesi günü Türkiye'de zorlu görüşmeler yapacağı kaydedildi.

Ankara'yı Washington'ın en stratejik ancak zor müttefiklerinden biri olarak tanımlayan AFP, Antony Blinken'ın Gazze'de dökülen kana dair Türkiye'nin gösterdiği öfkeyi dindirmeyi hedeflediğini yazdı.

ABD Dışişleri Bakanı'nın 7 Ekim'den beri ilk kez Ankara'yı ziyaret ettiğini vurgulayan AFP, Türkiye'de hem İsrail'e hem de Batı'ya karşı öfkenin sokaklara taştığı yorumunu yaptı.

Adana'daki İncirlik Üssü önünde hafta sonu gerçekleşen protestoyu hatırlatan ajans, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Pazartesi programına atıf ta bulundu. AFP'ye göre, Blinken'la randevusu olmayan Erdoğan ABD'nin bir numaralı diplomatını küçümseyerek Pazartesi günü Türkiye'nin ücra kuzeydoğusuna seyahat etmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

AFP: Erdoğan ABD Dışişleri Bakanını küçümseyip ücra kuzeydoğuya seyahat ediyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Şubat 2023'te Blinken'la yaptığı görüşmeden bir kare.

GENİŞ YANKI BULMA TEHDİDİ VAR

Savaşın kuvvetli bir dış politikaya sahip ve Orta Doğu'daki çatışmalardan gözünü ayırmayan NATO üyesi Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde geniş yankı bulma tehdidi barındırdığını belirten ajans, Ankara ve Washington arasında son yıllarda Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden F-16 savaş uçaklarının satışına, Suriye'nin kuzeyindeki YPG'li teröristlerden İsveç'in NATO üyeliğine kadar birçok başlıkta ortaya çıkan görüş ayrılıklarını sıraladı.

Blinken'ın 'kasırga gibi' bir Orta Doğu turunun ardından Ankara'ya ayak bastığını hatırlatan AFP, Türkiye'nin savaşın ilk ayında attığı adımları da hatırlattı. İsrail'le normalleşme adımlarının rafa kalktığını dile getiren ajans, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail Binyamin Netanyahu ile temaslarını kestiğini ve İsrail'deki Türkiye Büyükelçisi'ni de geri çağırdığını yazdı.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın Batılı ülkeleri çifte standartla suçladığı yorumunu yapan AFP, İstanbul'daki mitingde Cumhurbaşkanı'nın kürsüden söylediği "Dün Ukrayna-Rusya Savaşı'nda katledilen siviller için timsah gözyaşları dökenler, bugün binlerce masum çocuğun ölümünü sessizce seyrediyor" cümlesine de yer verdi.