Dünya ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a Ankara'da soğuk duş!

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a Ankara'da soğuk duş!

06.11.2023 - 14:52 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Fidan Ankara'da ağırladığı ABD'li mevkidaşı Blinken'la mesafeyi korudu, ortak basın toplantısı düzenlenmedi. Uçağın önünde açıklama yapan Antony Blinken ateşkes için tarih veremedi, diplomatik kaynaklar ise Ankara'nın tam ateşkes istediği bilgisini verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Gazze'deki savaşın başından bu yana ilk kez gerçekleşen Ankara ziyareti uluslararası medyanın göz hapsinde. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pazar gününün son saatlerinde Ankara'ya inen Blinken'la, bugün bakanlık binasında görüştü. Yaklaşık iki buçuk saat süren görüşme sırasında Dışişleri Bakanlığı çevresinde toplanan protestocular gösteri yaptı.

Haberin Devamı

ABD'yi Gazze'de Filistinlilerin öldürülmesinin suç ortağı olarak gören onlarca gösterici, bakanlık binasının önüne geldi. 'Katilin Blinken, Türkiye'den defol' sloganları atılırken, polis bazı protestocuları gözaltına aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinkena Ankarada soğuk duş

Bakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı 150 dakikalık görüşmenin ardından kameralar karşısına birlikte geçip basın toplantısı düzenlemedi. İki bakan görüşme öncesinde gazetecilere poz verdi, Blinken'ın elini sıktığı mevkidaşı Fidan'a sarılmak istedi ancak Dışişleri Bakanı mesafeyi korudu.

ATEŞKES İÇİN TARİH VEREMEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Blinkena Ankarada soğuk duş

Bunun yerine ABD Dışişleri Bakanı Ankara'dan ayrılırken havalimanında uçağın önünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin derin endişelerini bildiklerini vurgulayan Antony Blinken, basın toplantısında daha çok insani yardımlar ve rehineler gibi başlıklar üzerinde durdu.

Haberin Devamı

"İnsani yardımların Gazze'ye ulaştırılması için gerekli adımların atıldığını önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Tüm bu konularda ilerleme sağladığımızı düşünüyorum" diyen ABD'li bakan, çatışmanın bölgeye yayılmaması için Washington yönetiminin elinden geleni yaptığını, savaşın yayılmamasının da bir başarı olduğunu kaydetti.

Ateşkesin sorulması üzerine Antony Blinken bir tarih vermedi, rehineler ve insani yardımlar konusuna odaklandıklarını vurguladı. Yaptığı bölge ziyaretinin başarılı olup olmadığına ilişkin soruya Blinken, "Tüm başlıklarda çalışmalar devam ediyor" dedi.

FİDAN, ATEŞKES İSTEDİ

Ankara'dan henüz resmi bir açıklama yok. Ancak diplomatik kaynaklar "Bakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken'a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı" bilgisini verdi.

Diplomatik kaynaklara göre; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinde başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ile ikili ilişkiler ele alındı.

Bakan Fidan, görüşmede ABD'li mevkidaşı Blinken'a, İsrail'in Gazze'de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi için acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti.

Haberin Devamı

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak, "Türkiye ve ABD, Gazze'de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı" dedi.

Görüşmede, Bakan Fidan, Blinken'a Gazze'de sivil hedeflerin bombalanmasının, alt yapının tahrip edilmesinin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekti. Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmede İsveç'in üyeliği çerçevesinde NATO'nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi.

AL JAZEERA: ORTAK AÇIKLAMA YOK

Ziyareti Ankara'da takip eden Al Jazeera muhabiri Resul Serdar, bakanların görüşmesinin ardından ortak bir açıklama yapılmadığını bildirdi. ABD tarafının Türkiye'yi elindeki rehineleri serbest bırakması için Hamas'a daha fazla baskı yapmaya ikna etmeye çalıştığını kaydeden Al Jazeera muhabiri, Ankara'nın tutumunun ise çok net olduğunu aktardı. Ankara, Washington'a rehine ve tutuklu takasının karşılıklı olması gerektiğini iletti. Buna göre, Hamas'ın rehineleri serbest bırakması karşılığında İsrail de elindeki Filistinli tutukluları bırakmalı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Ankara'dan talebinin ise koşulsuz ateşkes olduğunu bildiren Al Jazeera, ateşkesin gözlemi için ise Türkiye'nin garantör olacağı uluslararası bir mekanizmayı gündeme getirdi. ABD tarafının ateşkes yerine 'insani duraklama'dan söz ettiğini belirten muhabir, Türk tarafı için ise bunun yeterli olmadığını aktardı.