Dünya Ateşkes yok tartışması var

Ateşkes yok tartışması var

22.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de yeni ateşkes çabaları, güç dengeleri ve uyuşmazlıklar nedeniyle sonuçsuz kalıyor. BMGK’da Cezayir’inkini veto eden ABD’nin kendi tasarısının nasıl karşılanacağı merak konusu.

Ateşkes yok tartışması var

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı başlattığı savaş devam ederken, yeniden ateşkes sağlanmasına yönelik çabalar, ülkelerin farklı talep ve ısrarları nedeniyle sonuç vermiyor. 

Haberin Devamı

ABD yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ve acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesinin ardından, farklı bir ateşkes tasarı sunarken, bu tasarının nasıl karşılanacağı ise merak konusu. ABD’nin sunduğu taslakta Refah’a yönelik büyük bir kara harekatının sivillere daha fazla zarar vereceği, daha fazla insanın yerinden edileceği ifade ediliyor. Tasarı, bu bağlamda önemli bulunmasına rağmen, ABD’nin Cezayir’in tasarısına karşı veto hattını kullanması tepki yarattı. Beyaz Saray, Cezayir’in önerisinin savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmeleri “tehlikeye atacağını” belirtti. 

Karar eleştirildi 

Çin, ABD’yi sert bir dille eleştirirken, bu hareketin “yanlış mesaj” verdiğini ve “katliamın devamına yeşil ışık yaktığını” savundu. BM yetkililerinin dışında Fransa gibi bazı Batılı ülkeler de kararı eleştirdi. Suudi Arabistan BMGK’da reform çağrısı yaptı. Güvenlik Konseyi’nin ABD’nin önerisini ne zaman oylayacağı ise belli değil. 

Haberin Devamı

İsrail Hamas’a tüm rehineleri teslim etmesi için 10 Mart’a kadar süre vermiş, sürenin sonunda Refah’a yönelik harekatın başlayacağını bildirmişti. Refah’a kara harekatı, yüzbinlerce kişinin sığındığı bölgedeki insani krizi daha da kötüleştireceği gerekçesiyle uluslararası endişelere yol açmıştı. 

Gazze’de tüm çocuklar hasta!

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), beslenme yetersizliği sorunu ve salgın hastalıklar nedeniyle Gazze’deki çocuk ölümlerinde büyük artış yaşanabileceği konusunda uyardı. Gazze’de temiz su ve gıdanın “son derece azaldığını” bildiren BM kuruluşları, bölgede 5 yaş altı çocukların yüzde 90’ının en az bir bulaşıcı hastalığı olduğunu ifade etti.  Bu arada CNN, İsrail’in, Gazze’ye gıda taşıyan yardımı götüren Birleşmiş Milletler’e ait bir konvoyu hedef aldığını ve bir TIR’ı vurduğunu, araçtaki gıda yardımının çoğunun kullanılamaz hale geldiğini belirtti.

Askeri başsavcıdan askerlere uyarı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Askeri Başsavcısı Yifat Tomer-Yerushalmi, Gazze Şeridi’nde İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği yasadışı eylemler konusunda uyardı. Başsavcı, “IDF değerlerinden ve protokollerinden sapan kabul edilemez davranış vakalarıyla karşılaştık” derken, bu eylemler arasında ‘haksız güç kullanımı; özel mülklerin operasyonel olmayan amaçlarla kullanılması, protokollere aykırı olarak sivil mülklerin tahrip edilmesi’ gibi durumlar bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İsrail’den Şam’da saldırı

İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’daki yüksek güvenlikli mahalleyi vurması sonucu en az 2 kişinin öldüğü belirtildi. Suriye resmi haber ajansı, İsrail’in yerel saatle 09.40 sıralarında Şam’ın merkezindeki yüksek güvenlikli Kafr Sousa mahallesini hedef aldığını duyurdu. Mahalledeki 9 katlı bir binanın füzelerle vurulması sonucu en az 2 kişinin öldüğü, 1 kişinin ise yaralandığı belirtildi. Binayı İranlı ve Hizbullah’tan üst düzey isimlerin ziyaret ettiği iddia ediliyor. Nitekim Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, öldürülen iki kişinin Suriyeli olmadığını duyurdu.