Dünya Ay’ın güneyine tarihi bir adım

Ay’ın güneyine tarihi bir adım

24.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ay’ın güneyine inmesi hedeflenen aracı geçen hafta çakılmıştı. Hindistan’ın aynı bölgeye giden aracı ise dün başarılı iniş yaptı. Böylece Hindistan, Ay’ın güneyine iniş yapan ilk ülke oldu

Ay’ın güneyine tarihi bir adım

Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) Chandrayaan-3 adlı uzay araçlarının dün Ay’ın güneyine başarılı iniş yaptığını duyurdu.

Haberin Devamı

Böylece bir ilk gerçekleşti. Aynı yere inmesi planlanan Rusya’nın uzay aracı Luna-25 ise 20 Ağustos’ta Ay’ın yüzeyine çarpınca iniş başarısız olmuştu. 

SU VAR MI YOK MU?

Hindistan’ın hedefi, Ay’da su bazlı buzları ve elementleri keşfetmek. Aracın veri toplayıp deney yapması planlanıyor. Chandrayaan-3’ün içinde Ay yüzeyinde dolaşarak görüntü ve veri toplayacak 6 tekerlekli Pragyaan gezgini bulunuyor. Ay’ın güneyine ilk kez iniş yapan ülke olan Hindistan, ayrıca ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra Ay’a yumuşak iniş yapan 4’üncü ülke oldu. Hindistan dışındaki diğer üç ülke, Ay’ın ekvator çizgisine yakın bölgelerine iniş yapmıştı.

Ay’ın güneyine tarihi bir adım

MALİYETİ 75 MİLYON $

*Hindistan, insansız uzay aracı Chandrayaan-3’ü taşıyan roketi 14 Temmuz’da Sriharikota Adası’ndaki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden başarılı bir şekilde fırlattı.

Haberin Devamı

*Uzay misyonunun Hindistan’a sadece 75 milyon dolara mal olduğu açıklanmıştı. Bu, bazı uzay temalı filmlerin bütçesinden dahi düşük olması sebebiyle şaşkınlık yaratmış ve takdir toplamıştı.

*Hindistan’ın 2008’de Ay’a ilk yolculuğunu gerçekleştiren Chandrayaan-1, Ay’da su molekülleri keşfetmişti.

*Chandrayaan-2 ise 2019’da başarılı bir şekilde yörüngeye girmiş ancak Ay yüzeyine inişi başarısız olmuştu.

Ay’ın güneyine tarihi bir adım

Hintliler çoluk çocuk sokaklara dökülerek ülkelerinin Ay başarısını kutladı.

Milyonlar izledi

Ay’a yolculuk Hindistan’da büyük bir heyecan yarattı ve ülkede milyonlarca kişi canlı olarak yayımlanan inişi izledi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi inişi canlı yayında izlerken “Hindistan artık Ay’da” dedi.