Dünya Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı! Nükleer telaş

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı! Nükleer telaş

17.10.2022 - 15:54 | Son Güncellenme:

Ünlü Amerikan B-52 bombardıman uçaklarının havalanmasına saatler kala, sınırın dibinde görünen Rus nükleer jetleri dünyayı şoka sürükledi. Olenya'da 11 stratejik bombardıman uçağı var.

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla dünyanın dengesi alt üst oldu, NATO ve Moskova 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana 'nükleer savaş'a en yakın konumda bulunuyor. Yedi ay seferberlik kararına direnen Rus lider Vladimir Putin, 21 Eylül Çarşamba sabahı 'kısmi' olarak kararını duyurdu.

Haberin Devamı

Putin, aynı günlerde Ukrayna'da işgal altında tuttuğu dört bölgedeki düzmece referandumları gerekçe göstererek Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'nın Rusya'ya 'ilhak'ını resmen açıkladı. Putin ve Moskova'daki şahinlerin açıklamalarında öne çıkan ima ise, söz konusu dört bölgeyi hedef alan herhangi bir saldırıda nükleer silah düğmesine basılacağının ima edilmesiydi.

Geride kalan birkaç haftada Ukrayna Putin'in en prestijli projesi Kırım Köprüsü'nü havaya uçurdu, Herson'da birçok yerleşim Rus işgalcilerden kurtarıldı ve diğer bölgelerde amansız çarpışma kaldığı yerden devam etti.

Putin'in nükleer bir savaşı göze alıp alamayacağı yeryüzünün her noktasında ciddi bir endişeye neden olurken, ABD Başkanı Joe Biden 60 yıl sonra dünyanın ilk kez Armageddon'la karşı karşıya olduğunu söyledi. 'Büyük savaş, mahşer' anlamlarına gelen Armageddon ifadesini kullanan Biden, "1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana Armageddon ihtimali ile karşı karşıya kalmamıştık" dedi.

Haberin Devamı

Soğuk Savaş'ın tüm hızıyla devam ettiği 1962'de, dönemin ABD Başkanı John Kennedy ile Sovyetler Birliği Başkanı Nikita Kruşçev, Küba'daki Sovyet füzeleri nedeniyle nükleer savaşın eşiğine gelmişti.

B-52'LER HAVALANIYOR

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

Kremlin Ukrayna'nın işgaline NATO'nun doğuya doğru genişlemesini bahane olarak sunarken, gözler ittifakın her yıl düzenli icra ettiği nükleer caydırıcılık tatbikatı 'Steadfast Noon'a çevrildi. Ukrayna savaşının gölgesinde bugün başlayan tatbikata 60 uçak katılıyor.

Bu sene ev sahibi Belçika ile Kuzey Denizi ve İngiltere hava sahasında icra edilecek gövde gösterisinde, ünlü Amerikan bombardıman uçakları B-52'ler de havalanacak. Steadfast Noon'da yer alacak uçaklar arasında dördüncü ve beşinci nesil savaş jetleriyle, gözetleme uçakları ve tanker uçakları da var.

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

NATO ALIŞILMIŞIN DIŞINA ÇIKTI

NATO, fazla bir ayrıntı paylaşmadığı tatbikatın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı bir tepki olarak planlanmadığını vurguluyor. Steadfast Noon'da ağır silahların sahne almayacağına dikkat çeken ittifak, resmi açıklamasında "30 Ekim'e kadar sürecek tatbikat rutin, tekrarlanan bir eğitim faaliyetidir ve dünyada meydana gelen olaylarla bağlantılı değildir" ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

İttifak, 'Steadfast Noon'un başlangıç tarihini bu yıl alışılmışın dışına çıkarak önceden açıkladı. NATO kaynakları, bunu, İttifak'ın olası bir nükleer savaş ihtimaline karşı hazırlıklı olduğu mesajının daha güçlü bir şekilde verilmesi isteğine bağlıyor.

Askeri uzmanlar, her yıl Ekim ayında düzenlenen tatbikatta bu sene ABD'ye ait nükleer silahların yer altında bulundukları depolardan çıkarılarak savaş uçaklarına nakli ve montajı üzerinde durulacağını söylüyor. Ancak, gövde gösterisinde gerçek silahlar kullanılmayacak.

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

UKRAYNA SAVAŞININ ORTASINDA GÖVDE GÖSTERİSİ

NATO'nun 'Steadfast Noon'una yanıt veren Rusya da, uzun zamandır planladığı nükleer tatbikata başlıyor. 'Grom' adlı tatbikatta nükleer başlıklı füze taşıyan savaş uçakları kalkış yapacak, denizaltılardan füzeler ateşlenecek. Rusya ayrıca, Belarus’a ait SU-25 uçağının donanımlarını nükleer silah taşıyabilecek şekilde revize etti.

Ukrayna işgalinin öncesi de dahil adım adım Rusya'yı izleyen ABD istihbaratı, son haftalarda özellikle Rusya'nın nükleer silahlarının hareketlerini takip ediyor. CNN International'a konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Ukrayna 'daki savaş sürerken Moskova'nın nükleer gövde gösterisine başlamasının ve durmadan dile getirdiği nükleer retoriğinin 'sorumsuzluk' olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

UYDU FOTOĞRAFLARI KANITLADI

Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle onlarca yıllık tarafsızlığına son verip NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya'da ise, nükleer telaş başladı. Finlandiya ve Norveç sınırlarının dibindeki Olenya Hava Üssü'nün uydu görüntüleri, Vladimir Putin'in nükleer hamlesini ortaya çıkardı.

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

12 Ağustos tarihinde çekilen uydu görüntülerinde, Olenya Hava Üssü'nde hiçbir stratejik bombardıman uçağı görünmüyor. Ancak 21 Ağustos tarihli fotoğraflarda, Moskova'nın dört adet uzun menzilli Tu-160 bombardıman jetini Olenya'ya konuşlandırdığı göze çarpıyor.

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

Planet Lab'ın yayınladığı 7 Ekim tarihli görüntüler ise, nükleer başlık taşıyabilen stratejik bombardıman uçaklarının sayısının 11'e çıktığını kanıtlıyor. Kuzey Kutbu'na yakın konumdaki Olenya Hava Üssü'nde konuşlandırılan uçaklardan yedisi Tu-160 ve dördü Tu-95.

Haberin Devamı

İLK İSRAİLLİLER DUYURDU

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

Rus stratejik bombardıman uçaklarının Finlandiya yakınına yerleştirildiğini 30 Eylül'de yazan İsrail'in Jerusalem Post gazetesi, Rusya'nın en kuzeybatı ucundaki üstte yaşanan hareketliği 'alışılmadık konuşlandırma' olarak tanımlıyor. Nükleer bombardıman jetlerinin İsrail istihbarat firması ImageSat International tarafından tespit edildiğini yazan Jerusalem Post, TU-160 ve TU-95'lerin yeni konumunu 'düzensiz varlık' olarak da niteledi.

Sovyetler Birliği'nin geliştirdiği 'Armageddon-Kıyamet' uçakları, genellikle Rusya'nın başkenti Moskova'nın yaklaşık 725 kilometre güneydoğusundaki Engels Hava Üssü'nde konuşlandırılıyordu.

Şimdi ise, stratejik nükleer bombardıman jetleri NATO üyesi Norveç'e yalnızca 185 kilometre mesafede. Müstakbel NATO üyesi Finlandiya'ya olan mesafe ise daha kısa, 152 kilometre.

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

Beyaz Kuğu adıyla bilinen Tu-160'ların NATO'daki kod adı Blackjack. Sovyetler Birliği tarafından 1970'lerde tasarlanan süpersonik stratejik bombardıman jeti, dünyada şimdiye kadar üretilmiş Mach 2+ hızını aşabilen ve halihazırda kullanılan en büyük savaş uçağı. Saatte 2 bin 220 kilometre hıza ulaşabilen devasa jet, 40 ton ağırlığında silah taşıyabiliyor. İlk olarak Aralık 1981'de uçan Beyaz Kuğu'nun menzili ise, 12 bin 230 kilometre. Söz konusu mesafe, uçağın ABD'nin en batısında yer alan Los Angeles kentine kolayca ulaşması anlamına geliyor.

Beyaz Kuğu ve Ayı ortaya çıktı Nükleer telaş

Ayı lakabıyla bilinen Tu-95 ise, günümüzde pervane enerjisiyle uçan tek stratejik bombardıman jeti. İlk kez 70 yıl önce havalanan TU-95, gerçek savaşta ilk kez 2015 yılında, Suriye'de kullanıldı.

Tu-160 jetinden neredeyse her alanda daha geride olan Tu-95, yalnızca menzilde Beyaz Kuğu'nun önünde. Ayı'nın menzili 15 bin kilometre.