Dünya Nükleer korku! İyot tablet stokları tükendi

Nükleer korku! İyot tablet stokları tükendi

13.10.2022 - 21:14 | Son Güncellenme:

Dünya Rusya-Ukrayna savaşındaki nedeniyle ortaya çıkabilecek olası bir nükleer kazaya karşı alarmda. Olası bir kazaya karşı önlem almak isteyen Finlandiyalılar eczanelere akın etti.

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi

Finlandiya'da, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırıları nedeniyle ortaya çıkabilecek nükleer kaza riskine karşı önlem almak isteyen Finlandiyalıların eczanelere akın etmesi sonucu iyot tablet stokları tükendi.

Haberin Devamı

Finlandiya'da insanları radyasyondan koruyan iyot tablet stokları tükendi. Salı günü sağlık yetkililerinin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle doğabilecek nükleer kaza ihtimaline karşı hanelere iyot tablet stoğu yapma çağrısında bulunmasının ardından halk eczanelere koştu. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, yaşanan yoğunluk sebebiyle iyot tablet stoklarının tükendiği belirtildi.

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi

Acil durumlarda kullanılması gereken iyot tabletlerin 3 ila 40 yaş aralığına uygun olduğunu söyleyen Finlandiya Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı, "Nükleer tesisteki bir kazada, tiroit bezlerinde birikebilen radyoaktif iyot çevreye salınabilir" ifadelerini kullandı. Yüksek düzeyde radyoaktif iyota maruz kalınmasından yıllar sonra bile bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde tiroid kanseri riski bulunuyor.

Haberin Devamı

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi

NATO'DAN ÇOK NET MESAJ: SONUÇLARI AĞIR OLUR

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.  Stoltenberg NATO’nun Rusya’nın nükleer güçlerini yakından izlediğini ve iyi bir istihbarata sahip olduğunu ifade etti. Stoltenberg'in açıklamaları şöyle; Putin'in nükleer tehdidini ciddiye alıyoruz. Yılmayacağız. Nükleer silahların kullanılması, çatışmanın doğasını temelden değiştirecek, ciddi sonuçlara yol açacaktır. NATO'nun nükleer silahlara başvurmak zorunda kalabileceği ortamlar oldukça uzak. Rusya yeni nükleer tatbikata başladığında NATO uyanık kalmaya devam edecek.

"RUSYA BUNUN BİR PARÇASI OLMAK İSTEMİYOR"

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşta nükleer silah kullanma ihtimaline yönelik açıklamalarca bulunmuştu. Peskov, "Batılı devlet başkanlarının ABD'nin yanı sıra Avrupa'nın her gün nükleer söylemle meşgul olmasından duyduğumuz üzüntüyü her gün ifade ediyoruz. Bunu zararlı ve kışkırtıcı bir uygulama olarak görüyoruz. Rusya bunun bir parçası olmak istemiyor ve olmayacak" şeklinde konuşmuştu.

"3. DÜNYA SAVAŞINA NEDEN OLUR!"

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreter Yardımcısı Alexander Venediktov, Rusya'nın Ukrayna’nın 4 bölgesini ilhakından sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladamir Zelenskiy'nin NATO'ya hızlı üyelik için sürpriz bir teklifte bulunmasına ilişkin açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi

Rus yetkili, "Ukrayna, ABD liderliğindeki NATO askeri ittifakına kabul edilirse Üçüncü Dünya Savaşı'na neden olur" dedi. Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını NATO üyeleri için “intihar” niteliğinde olduğunu ifade eden Venedikov "Kiev, böyle bir adımın Üçüncü Dünya Savaşı anlamına geleceğini çok iyi biliyor" ifadelerini kullandı.

Venedikov, "Nükleer çatışma kesinlikle sadece Rusya ve Batı’yı değil tüm dünyayı etkileyecektir. Sonuçları tüm insanlık için felaket olur" şeklinde konuştu.

ABD: BUNA ODAKLANMIŞ DURUMDAYIZ

NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, NATO Karargahı'nda gerçekleşen Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi

Rusya'nın işgal eylemlerine karşılık Ukrayna'ya yönelik destek taahhütlerini yineleyen Austin, "Ukrayna Savunma Temas Grubuyla yaptığımız bugünkü toplantıda mükemmel ilerleme kaydettik. Temas Grubuyla, Ukrayna'nın öncelikli ihtiyaçları, en son savaş alanı dinamikleri ve Ukrayna'nın kendisini uzun vadede savunması için gereksinimleri güncellendi. Rusya'nın acımasız ve sebepsiz işgalinden sonra uluslararası toplumun Ukrayna'nın savunmasını destekleme kararlılığını bir kez daha vurgulamak üzere bugünkü toplantıya katılan yaklaşık 50 ülkeden bakanlara teşekkür ediyorum" dedi.

Haberin Devamı

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi
BM Genel Kurulu’nda dün yapılan oylamada, Rusya'nın Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki bölgelerdeki "yasadışı sözde referandumları" kınayan ve ilhak beyanını geri almasını talep eden karar kabul edildi. Rusya’nın Ukrayna’dan Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerini yasadışı ilhak etmesi 143 lehte oy ile kınandı.

"PUTİN'İN ACIMASIZLIĞI..."

Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı son füze saldırılarına dikkat çeken Austin, saldırıların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in acımasızlığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Austin, "Askeri amacı olmayan hedeflere yapılan bu saldırılar, Putin'in tercih ettiği savaşın kötülüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Ancak Rusya, Ukrayna'nın yanında duran ulusları daha da birleştirdi" dedi.

Haberin Devamı

Austin, "Son birkaç gündür Putin hepimize saldırgan otokratların barışçıl devletlerin haklarını bastırdığı bir dünyanın öngörüsünü verdi. Bu saldırganların barışçıl komşularına saldırabileceği ve sınırlarını zorla çiğneyebileceği bir dünyada hepimiz daha az güvendeyiz" ifadelerini kullandı.

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi

"PUTİN'İN NÜKLEER TEHDİTLERİ ÇOK TEHLİKELİ VE SORUMSUZDUR"

Açıklamalarının ardından nükleer saldırı tehlikesiyle ilgili gelen soruyu yanıtlayan Austin, "Putin'in nükleer tehditleri çok tehlikeli ve sorumsuzdur. Büyük bir nükleer güçten bu tür bir davranış görmeyi beklemiyoruz. Bu çok tehlikelidir ve bunu ciddiye alıyoruz. Buna odaklanmış durumdayız. Farklı bir yöne gidip gitmediğine işaret eden göstergeleri ve herhangi bir uyarıyı dikkatle izliyoruz. Ancak şu ana kadar bu yönde bir gösterge görmedik. Haftanın 7 günü 24 saat boyunca buna odaklanmış durumdayız" dedi.

Austin, Ukraynalı bir gazetecinin "Hava savunma sistemleri ne zaman teslim edilecek? Ailem için endişe ediyorum. Biz ne zaman rahat bir uyku uyuyacağız?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:

Bu sistemleri sağlamaya devam edeceğiz. Sistemler fiziki olarak ulaştığında en hızlı şekilde verilecek. Buna odaklanmış durumdayız. Elimizde bulunan sistemleri ve Almanya gibi ülkelerde bulunan sistemlerden sağlayacağız. Ayrıca Ukrayna'nın kullandığı mevcut sistemlere ilave mühimmat sağlamaya çalışacağız.

Austin, "Ukrayna halkını korumak için ihtiyaç duydukları kapasiteyi elde etmelerine yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

Nükleer korku İyot tablet stokları tükendi

KIRIM KÖPRÜSÜ'NE SALDIRI GERİLİMİ YÜKSELTTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Köprüsü’ne düzenlenen saldırının Rusya'nın sivil altyapısını yok etmeye yönelik bir terör saldırısı olduğunu ifade ederken, Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastırkin ise bombalı saldırının faillerinin tespit edildiğini bildirdi.

Söz konusu saldırıda bir kamyonun infilak etmesi sonucu yakıt taşıyan trenin vagonlarında yangın çıkmış, 3 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının ardından Kerç Boğazı’nda güvenlik önlemleri artırılmıştı.