Dünya Dünya izliyor! Çin kuşatma provasına başladı

Dünya izliyor! Çin kuşatma provasına başladı

08.04.2023 - 12:13 | Son Güncellenme:

ABD California'da gerçekleşen bir buluşma, savaş oyununu tetikledi. Çin ordusu, Fransız lider Macron'un Pekin'den ayrılmasından saatler sonra düğmeye bastı. Onlarca jete kalkış emri verildi, boğazda ise savaş gemileri, uzun menzilli roketler ve füze botları var.

Dünya izliyor Çin kuşatma provasına başladı

Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in ABD'yi ziyaret etmesi, adanın bağımsızlığını tanımayan Çin'de alarm zillerinin çalmasına yol açtı. Pekin yönetimi, önce ABD'li kuruluşlar ve Tayvan'ın fiili ABD büyükelçisi Hsiao Bi-khim'e yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Kendisi ve ailesinin Çin anakarası, Hong Kong ve Macau'ya girişi yasaklanan Hsiao Bi-khim, Twitter hesabından "Vay canına, Çin Halk Cumhuriyeti beni ikinci kez yaptırım altına aldı" mesajını paylaştı.

Yaptırım listesindeki Amerikalı kuruluşları ise muhafazakar düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü ve eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın kütüphanesi oldu.

Çin'in yaptırım adımını Güney Asya'nın en hassas noktası etrafında havalanan savaş uçakları izledi. Tayvan lideri Tsai'nin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'yle görüşmesine öfkesi dinmeyen Pekin yönetimi, Cumartesi günü düğmeye bastı.

1/12

2/12

3/12

4/12

5/12

6/12

7/12

8/12

9/12

10/12

11/12

12/12

RESMİ TELEVİZYON ADINI KOYDU

Çin'in ada çevresindeki savaş oyununda jetlerin yanı sıra savaş gemileri ve binlerce asker yer alıyor. Çin medyası, uzun menzilli roketler, deniz muhripleri ve füze botlarının da sahne aldığını yazdı.

Haberin Devamı

Pekin yönetimi, üç gün sürecek gövde gösterisinin kendi kendini yöneten Tayvan için 'sert bir uyarı' olduğunu belirtiyor. Pazartesi günü Tayvan'ın karşısında yer alan Fujian eyaletindeki kıyılarda gerçek mermiler kullanılacak ve füzelerin ateşlenmesi bekleniyor.

Çin resmi medyası, ordu birliklerinin Tayvan'ı kuşatma provası yaptığını bildirdi. Resmi televizyon CCTV, jetler ve savaş gemilerinin görev aldığı gösterinin Tayvan etrafında çok yönlü bir kuşatmayı hayata geçireceğini izleyicilerine aktardı.

GÖZDEN KAÇMAYAN ZAMANLAMA

Son yıllarda diplomasi alanında atağa kalkan Çin, bu hafta içinde Ortadoğu'nun ezeli düşmanları Suudi Arabistan ve İran'ın anlaşmasını sağladı. Tahran ve Riyad yönetimleri için dönem noktası niteliği taşıyan anlaşma imzalanırken, Fransa lideri Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen resmi ziyaret için başkent Pekin'e indi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun Tayvan çevresinde gerçekleştirdiği Müşterek Keskin Kılıç adlı tatbikat, Macron ve Leyen'in Pekin'den ayrılmasından hemen sonra başlatıldı.

Cumartesi gün ağardıktan sonra Çin'in ada çevresine 42 savaş uçağı gönderdiğini belirleyen Tayvan, tatbikatı kınamakta gecikmedi. Tayvan lideri Tsai, Çin'in gövde gösterisini derhal kınadı, halihazırda süren otoriter yayılmacılık karşısında ABD ve diğer ülkelerle çalışacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dünya izliyor Çin kuşatma provasına başladı

UÇAK GEMİSİ PASİFİK OKYANUSU'NDA

Tayvan Savunma Bakanlığı, Cumartesi günü sabah 06.00'dan itibaren 29 Çin jetinin orta çizgiyi geçtiğini, bu rakamın 2023 yılındaki en büyük sayı olduğunu kaydetti.

AFP, ABD Temsilciler Meclisi'nin bir önceki başkanı Nancy Pelosi'nin Ağustos 2022'de Tayvan'ın başkenti Taipei'ye gerçekleştirdiği tarihi ziyaretin ardından Çin'in savaş gemilerini, jetleri ve füzeleri ada etrafına yığdığını, son yılların en büyük güç gösterisine imza attığını hatırlatıyor.

Dünya izliyor Çin kuşatma provasına başladı

Şu anki Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy de Taipei'ye uçmayı planlıyordu ancak Çin'in öfkesini tırmandırmamak için Tayvan lideri Tsai ile buluşma California'da gerçekleşti. Pekin yönetimi, California'da ABD protokolünün iki numarasıyla Tayvan lideri buluşurken uçak gemisi Shandong'u Pasifik Okyanusu'nun batısına doğru yola çıkardı.

CİDDİYE ALAN YOK

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Tayvan karşısında yer alan plajlardaki Çinli turistlerin dev tatbikatı ciddiye almadığını bildiriyor. Çinli turistler Cumartesi günü, Tayvan Boğazı'ndaki patlamalardan habersizce habersizce veya en azından kayıtısızca güneşlenip deniz kenarında selfie çektiler.

Haberin Devamı

Ellerinde renkli bayraklar olan Çinli tur rehberleri, Tayvan'a ana karada en yakın noktadaki manzaralı bir ada olan Pingtan kıyısı boyunca günübirlikçi ziyaretçileri mikrofonlardan haykırarak topladı.

Sevgilisyle sahil yolunda dolaşan yaklaşık 30 yaşındaki bir ziyaretçi olan Wu, "Haberleri gördüm ancak bugünkü planlarımızı durdurmayacak" dedi. AFP'ye verdiği demeçte, "Tayvan ile ilişkiler şu anda harika değil ancak istikrarlılar. Barışçıl bir yeniden birleşmeyi umuyoruz" diye konuştu.

Dünya izliyor Çin kuşatma provasına başladı

Diğerleriyse gövde gösterisini duymadıklarını veya önemini umursamadıklarını söylediler. 20'li yaşlarında bir kadın, adını vermeden uzaklaşırken, "Ne durumu? Bir şey olduğu yok" dedi.

AFP, Cumartesi sabahı Pingtan açıklarından geçen herhangi bir askeri gemi görmedi ancak Cuma öğleden sonra ve akşam bir römorkör ve birkaç ordu helikopteri gözlemlendi.

Haberin Devamı

50 yaşlarında bir adam olan Lin, tatbikatların 'hükümet tarafından alınan önleyici tedbirlerden sadece birkaçı' olduğunu belirterek, Çin ve Tayvan'ın bir gün birleşeceğini umduğunu söylüyor:

"Ortalama bir insan olarak, anakaranın ve Tayvan'ın iyi durumda olmasını umuyorum. Biz büyük bir aileyiz."

Çin tarafından bağımsızlığı kabul edilmeyen Tayvan, dünyada 13 ülke tarafından tanınıyor. Çin, ülkelerin Tayvan'la temas kurmasını istemiyor ve gelecekte bir gün adayı bünyesine katacağını söylüyor. Gerekirse, güç kullanarak.