Dünya Çirkin bir boşanmada ilk vuruş

Çirkin bir boşanmada ilk vuruş

20.12.2013 - 21:01 | Son Güncellenme:

Aralarında kabine üyesi üç bakanının oğullarının da yeraldığı şüphelilerin gözaltına alınmasıyla başlayan yolsuzluk ve rüşvet iddialarının araştırıldığı operasyona dünya basınının ilgisi devam ediyor. Dış basındaki oprasyon yorumlarının bazıları şöyle:

Çirkin bir boşanmada ilk vuruş

Independent:

Haberin Devamı

Ülkenin en etkili şahsiyetlerinden ikisi bir güç mücadelesi içinde. Bu durum Başbakan'ın yönetimine ciddi bir tehlike oluşturabilir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geleceği, eski müttefiki ile ihtilafın tehdidi altında. Yolsuzluk soruşturması birçok kişi tarafından, Erdoğan ile Gülen arasındaki çirkin bir boşanmadaki ilk vuruş olarak görülüyor. AKP'nin seçim kampanyalarınının tümü, mega inşaat projeleri ve durmayan kalkınmaya dayalı. Aynı hükümet şimdi bu sektörlerde bir yolsuzluk sistemini kurmakla suçlanıyor.

Wall Street Journal:

Türk olmayan şirket yöneticileri neden oradaki iç siyaset ile ilgilensin? Bunun açık nedeni, siyasi istikrarsızlığın ekonomiyi istikrasızlaştırabilmesidir. En temel mesele de, Türkiye gibi ülkeler, dünya iş çevreleri için her zamankinden daha önemli. Türkiye'de siyasi risk artıyor.

New York Times:

Haberin Devamı

Türkiye'deki yolsuzluk skandalı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimini tehdit etmekle kalmıyor, Erdoğan ile Fethullah Gülen arasındaki çekişme, hükümeti paramparça eden, derinleşen bir çatlağı gözlerin önüne seriyor. Türkiye'nin güçlü ve karizmatik lideri olarak nitelediği Başbakan Erdoğan kariyerini inşa ederken büyük ölçüde Gülen'in desteğine dayandı. İkisi de laik elite karşı savaşta güçlerini birleştirdi ve Türkiye'de ılımlı, demokratik bir İslami hükümetinin başarılı bir örneğini tesis etti. Ancak şimdi bir yolsuzluk skandalı sadece Sayın Erdoğan'ın yönetimini tehdit etmekle kalmıyor aynı zamanda Başbakan ile bir zamanlar müttefikinin taraftarları arasında derinleşen ve hükümeti paramparça eden bir çatlağı gözler önüne sergiliyor.

Financial Times:

İmam Batı'daki gönüllü sürgününden tahakküm ediyor. Fettullah Gülen'in taraftarları ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan artık ortak bir düşman olan ordudan duydukları korkuyla birbirlerine bağlanmadı. Erdoğan 11 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana en ciddi meydan okumayla karşı karşıya. Erdoğan da Gülen ismini kullanmaktan kaçınıyor.