Dünya Çocuk hacker’lar devleri kandırdı

Çocuk hacker’lar devleri kandırdı

01.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Teknoloji devleri Apple ile Meta'nın, polis rolü yapan Amerikalı ve İngiliz çocuklardan oluşan bilgisayar korsanları çetesine, kullanıcılarına ait özel bilgileri, kandırıldıklarının farkına varmadan teslim ettiği ortaya çıktı.

Çocuk hacker’lar devleri kandırdı

Bu kez dünya çapındaki iki ABD şirketi, bilgisayar korsanlarının kurbanı oldu. Teknoloji devleri Apple ile Meta'nın 2021 yılı boyunca henüz miktarı bilinmeyen sayıda kullanıcı bilgilerini, üyeleri ABD ve İngiltere'de yaşayan ve çocuklardan oluştuğu düşünülen "Recursion Team" adlı hacker grubuna verdiği ortaya çıktı. Bloomberg'in haberine göre, iki şirket, kolluk kuvvetlerine ait gibi görünen e-posta adresleriyle kendilerinden "acil durum veri talebinde" bulunan hacker’lara "kendi elleriyle" kullanıcı bilgilerini verdi. Dünyanın dört bir yanındaki kolluk kuvvetlerinin, ceza soruşturmalarının bir parçası olarak kullanıcılar hakkında sosyal medya platformlarından bilgi istediği bilinirken, ABD'de bu tür talepler için genellikle yargıçtan imzalı bir emir gerekiyor. Ancak, polis kimliğine bürünen hacker’lar veri taleplerini "acil durum" olarak nitelendirmeleri nedeniyle herhangi bir yargıç emri olmaksızın söz konusu bilgileri isteyebildi.

Haberin Devamı

Taciz ve mali suçlar

Apple, 2020 yılının ikinci yarısında 29 ülkeden 1162 acil durum talebi aldı. Rapora göre Apple, bu taleplerin yüzde 93'üne veri sağladı. Meta ise küresel olarak 2021'in ilk 6 ayında 21 bin 700 acil durum talebi aldığını ve taleplerin yüzde 77'sine bazı veriler sağladığını bildirdi. Bu taleplerin ne kadarının arkasında hacker’ların olduğu bilinmiyor. Apple ve Meta'nın kullanıcılarının adres, telefon numarası ve IP adresi gibi verilerini hacker’lara sağladığı ifade edilirken, hacker’lar, bilgileri "kurbanları taciz etmek ve mali suçlar işlemek" için kullandı.

Suç işlemeye devam ediyorlar

“Recursion Team” grubu artık aktif değil, ancak birçok üyesi Microsoft ve Nvidia gibi teknoloji şirketlerini hackleyen “Lapsus$” adlı başka bir hacker çetesinde bilgisayar korsanlığı yapıyor. Lapsus$ soruşturması yapan Londra polisi, geçtiğimiz günlerde İngiltere’de bilgisayar korsanlığıyla zengin olan 16 yaşındaki bir çocuğun Lapsus$’un lideri olduğunu düşündüklerini bildirmişti. Polis, gençle bağlantılı olan ve yaşları 16 ile 21 arasında değişen 7 kişiyi gözaltına aldıktan sonra serbest bırakmıştı.