Dünya Dedeağaç sonrası şimdi de İskiri! Masada Türkiye'nin karşısına çıkabilir

Dedeağaç sonrası şimdi de İskiri! Masada Türkiye'nin karşısına çıkabilir

15.08.2023 - 15:52 | Son Güncellenme:

ABD'nin Ege'deki varlığını artırmak için İskiri'ye konuşlanma olasılığını yazan Yunan basını, Türkiye ile ilgili skandala varan ifadeler kullandı.

Dedeağaç sonrası şimdi de İskiri Masada Türkiyenin karşısına çıkabilir

Türkiye'ye 50 kilometre uzaklıkta bulunan Dedeağaç limanı, son yıllarda ABD'nin en kritik üslerinden biri haline geldi. Washington yönetimi Dedeağaç'a kilometrelerce uzaktan sayısız zırhlı araç, silah ve teçhizatla donattı. Ankara bu üssün varlığından sık sık rahatsızlığını dile getirse de ABD ve Yunanistan'dan silahlanmanın Balkanların güvenliği için olduğuna dair açıklamalar geldi.
Askeri uzmanlara göre ise ABD, Dedeağaç'ı tıpkı Girit'te yaptığı Suda Üssü'ne benzer şekilde kullanacak.

Haberin Devamı

ABD Temsilciler Meclisi, Demokrat vekil Grace Meng’in önerisiyle 2024 savunma bütçesi taslağına “Ege Adaları başta olmak üzere Yunanistan’da yeni ABD üsleri kurulması için araştırma raporu yazılması” maddesini ekledi. Gelişme Yunan ve ABD basınında ses getirirken ABD'nin Ege'deki varlığıyla ilgili ilk bilgiler geldi.

İSKİRİ TASARISI

Yunan basınında çıkan haberlerde yine Grace Meng'in adalar vurgusuna dikkat çekildi ve İskiri'nin bu konudaki önemine vurgu yapıldı. Son derece erken bir tartışma olsa bile İskiri'nin geçmiş dönemlerde yoğun bir şekilde ABD varlığıyla gündeme geldiğini hatırlatan To Vima, 'Atina, İskiri'yi birkaç yıl önce ülkede bulunan Amerikan tesislerinin haritasına koymaya çalıştı ancak tasarı geri döndü' ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Washington'un Dedeağaç limanındaki yoğunluk nedeniyle ikinci bir üssü tercih etmediğini hatırlatan gazete, o dönem Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin kırmızı çizgide olduğunu belirtti.

Dedeağaç sonrası şimdi de İskiri Masada Türkiyenin karşısına çıkabilir

NEDEN KRİTİK?

Ege Denizi'nin neredeyse tam ortasında bulunan ada, devasa bir askeri havalimanına sahip. 2021'den itibaren İsrail yapımı iki Heron İHA sistemine ev sahipliği yapan İskiri'de birçok helikopter ve askeri uçakta bulunuyor. 'Ege'nin ortasında bir uçak gemisi' olarak tanımlanabilecek adada üç doğal liman bulunuyor.

YUNAN LOBİSİ 'ÇALIŞIYORDU'

To Vima'ya göre Grace Meng'in eklettiği madde kapsamında yeniden alevlenen İskiri konusu aslında Yunan lobisinin de çalışmaları arasındaydı. Başta Dedeağaç ve Giritte bulunan Suda üssü sayesinde ABD, Yunanistan'a birçok kolaylık sağlıyordu.

İskiri'nin üs olmak için ideal bir zamanda olduğunu hatırlatan gazete, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Türkiye ile normalleşen ilişkiler sebebiyle bu durumun eskisinden çok farklı bir evrende gündeme geldiğine vurgu yaptı.

Dedeağaç sonrası şimdi de İskiri Masada Türkiyenin karşısına çıkabilir

ANKARA İLE DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Haberin devamında hem Ege hem de Akdeniz'deki barışın sağlanması için iki ülkenin ilişkilerinin normalleşemeye devam ettiğini aktaran gazete, NATO'nun korunması için de komşu ülkelerin sükunetini koruması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin F-16 modernizasyonu için İsveç'e 'evet' dediğini öne süren gazete, Ankara'nın karşısına yine F-16'lar karşılığında böyle bir üssün masada karşısına çıkartılabileceğini yazdı.