Dünya Dünya medyası Türkiye'ye F-16 satışını yazdı! Yunan basını: Erdoğan'dan yeni meydan okuma

Dünya medyası Türkiye'ye F-16 satışını yazdı! Yunan basını: Erdoğan'dan yeni meydan okuma

28.01.2024 - 13:30 | Son Güncellenme:

AFP ABD'nin verdiği onayla aylar süren müzakerelerin bittiğini kaydetti, Washington Post gerilim kaynaklarından birinin hafifleyeceği yorumunu yaptı. Yunan medyası ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir'den yaptığı açıklamaları ilk sayfasına taşıdı.

Dünya medyası Türkiyeye F-16 satışını yazdı Yunan basını: Erdoğandan yeni meydan okuma

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla birlikte taşların yerinden oynadığı Batı cephesinde NATO'ya üye olmak isteyen İsveç Türkiye'nin onayını aldı, hemen ardından Washington'dan Ankara'nın beklediği haber geldi.
Türkiye, Ekim 2021'de ABD'den 40 yeni F-16 savaş uçağı ve 79 adet de modernizasyon kiti satın almak istediğini duyurdu. Bu hamleyi, aylar sonra İsveç ve Finlandiya'nın onlarca yıllık tarafsızlıklarına son verip NATO'ya üyelik başvurusunda bulunması izledi.

Haberin Devamı

İki konu birbiriyle eşzamanlı ilerledi; Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) geçen hafta Salı günü İsveç'in dünyanın en büyük savunma ittifakına katılmasının önünü açtı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu hafta içinde imzayı attı.

Önceki aylarda Türkiye'ye F-16 satışına desteğini defalarca yineleyen ABD'deki Joe Biden yönetimi ise, 27 Ocak Cuma günü beklenen onayı verdi. Satışa onay veren ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye savaş uçakları ve diğer silahların satışını da kapsayan 23 milyar dolar değerindeki anlaşmaya dair Kongre'ye resmi bildirimde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'nın resmi açıklamasında, Türkiye'ye F-16 Blok 70 satışının Avrupa'da siyasi ve ekonomik istikrar gücü olan bir NATO müttefikinin hava kabiliyetini ve birlikte işlerliğini geliştirerek, ABD'nin dış politika hedefleri ve ulusal güvenliğini destekleyeceği kaydedilip şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

"Satış daha eski F-16'lar hizmet süresinin sonuna yaklaşırken Türkiye'nin F-16 filosunu genişletmesini ve modernize etmesini sağlayacak. Bu yeni uçaklar, NATO misyonlarına katkıda bulunması ve bölgesel güvenliğin korunması amacıyla Türkiye'ye modernize çok rollü muharip uçak filosu sağlayacak."

GÖZLER KONGRE'DE

Dünya medyası Türkiyeye F-16 satışını yazdı Yunan basını: Erdoğandan yeni meydan okuma

Başkan Joe Biden, Kongre’de yer alan komite liderlerine geciktirmeden satışa onay vermeleri için bir mektup yazdı. Senato ve Temsilciler Meclisi’nin dış ilişkiler komiteleri her büyük silah satışını gözden geçirerek onay verip vermemeyi tartışıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın onayının ardından Kongre’nin itiraz etmek için 15 günü var.

Bazı komite üyelerinin satış ile ilgili eleştirileri olsa da ABD’li yetkililer Kongre’nin satışı engellemesini beklemiyor.
Senato ve Temsilciler Meclisi'nin bazı üyeleri, yaptıkları açıklamalarda F-16'ların Türkiye'ye teslim edilmesine 'evet' oyu vereceklerini şimdiden duyurdu. Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Benjamin Cardin de satışa onay vereceğini söyledi.

YUNANİSTAN'DA F-35 SATIŞI DA RESMİYET KAZANDI

ABD'de Kongre'ye iletilen başka bir anlaşmada da Yunanistan’a 8,6 milyar dolar değerinde 40 adet F-35 satılmasına karar verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında Türkiye ve Yunanistan'a yapılacak muhtemel satışların bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği savunuldu.

AFP: AYLAR SÜREN MÜZAKERELER SONA ERDİ

Beklendiği gibi, Türkiye'ye F-16 satışına verilen onay hem uluslararası haber ajanslarının hem de dünya medyasının gündeminde. Agence France-Presse (AFP), 'Washington Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına onay veriyor' başlıklı haberinde aylarca süren müzakerelerin sona erdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

AFP, geride kalan süreçte İsveç'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talep ettiği adımları attığını kaydetti, mevcut tabloda ise Washington'ın Macaristan'ın da onay vermesiyle İsveç'in üyeliğinin Nisan ayında tamamlanmasını beklediğini yazdı.

YUNAN ORDUSUNA ÜCRETSİZ SAVAŞ GEMİSİ, TANK VE NAKLİYE UÇAĞI

AFP'deki bir diğer haberin başlığı, 'Yunanistan Başbakanı ABD'nin F-35 jetlerinin satışına onay vermesini selamlıyor' oldu. Washington'ın kararını memnuniyetle karşıladığını belirten Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Bugün ulusal savunmamız ve Yunan diplomasisi için önemli bir gün. Yunanistan resmen 40'a kadar yeni nesil muharebe uçağı F-35 satın alma yolunda" dedi.

ABD, F-35 satışının yanı sıra Yunan ordusuna aralarında savaş gemileri, tanklar, zırhlı araçlar, C-130 askeri kargo uçaklarınında bulunduğu çok sayıda silahı ücretsiz verecek.

Haberin Devamı

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, gelişmeleri 'ABD, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girişine 'evet' demesinin ardından Türkiye'ye F-16 ve Yunanistan'a F-35 satışına onay veriyor' başlığıyla özetledi. AP'ye göre, Türkiye'ye F-16 satışı Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden beri daha da önem kazanan ittifakın genişlemesi açısından ciddi bir gelişme.

WASHINGTON POST: GERİLİM KAYNAKLARINDAN BİRİ HAFİFLEYECEK

'Biden yönetimi Türkiye'ye F-16 jetlerinin satışını onaylıyor' başlığını atan Washington Post gazetesi, Ankara'nın İsveç'e NATO yolunu açmasını Rusya'nın Ukrayna'daki savaşıyla tetiklediği büyük ittifak genişlemesinin önündeki son engellerden birinin kalkması olarak niteledi. F-16 satışının Ankara ve Washington arasındaki gerilim kaynaklarından birini hafifleteceği yorumunu yapan Washington Post, ABD'nin Suriye politikası ve Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzeleri satın alması nedeniyle taraflar arasındaki ilişkilerin yıllardır gergin olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: İSVEÇ'İ HAYATİ BİR SİPER OLARAK GÖRÜYORLAR

Dünya medyası Türkiyeye F-16 satışını yazdı Yunan basını: Erdoğandan yeni meydan okuma

İngiliz Financial Times gazetesi, 'ABD, Ankara'nın İsveç'in NATO'ya katılımını kabul etmesinin ardından Türkiye'ye F-16 satışını kabul ediyor' başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Financial Times'ın haberinde, "Batılı müttefikler, Rusya'nın Avrupa'daki saldırganlığına karşı İsveç'i hayati bir siper olarak görüyor" ifadesi dikkat çekici.

İngiliz The Telegraph gazetesi, 'Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılımına destek vermesinin ardından ABD Türkiye'ye F-16'ları satacak' başlığıyla yer verdiği haberinde, anlaşmanın 23 milyar dolar olduğunu belirtti.

İZMİR'DE KURULAN CÜMLELER ATİNA'DA SES GETİRDİ

Dünya medyası Türkiyeye F-16 satışını yazdı Yunan basını: Erdoğandan yeni meydan okuma

İran devlet televizyonu Press TV ve Fransız France 24 televizyonu, internet sitelerinde 'ABD, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini tasdik etmesinden sonra Türkiye'ye F-16 jetlerinin satışını onaylıyor' başlığını tercih etti.

Al Jazeera, 'ABD Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını onaylıyor' derken, Yunan medyasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir'den yaptığı açıklamalar ilk sayfalara taşındı.

Kathimerini, 'Erdoğan'dan F-16'ların onaylanmasının ardından yeni meydan okuma' başlığını seçti, Ethnos 'F-16'ların onaylanmasından sonra Erdoğan: Düşmanın İzmir'de denize dökülmesiyle savaş bitmedi' dedi.

To Vima gazetesinde ise 'Miçotakis'in F-35 kutlamaları hataları ve başarısızlıkları gizliyor olabilir mi?' başlığıyla bir analiz yayımlandı.