Dünya Dünyada Filistin'e destek gösterileri! Binler bir araya geldi

Dünyada Filistin'e destek gösterileri! Binler bir araya geldi

04.11.2023 - 20:48 | Son Güncellenme:

Almanya’nın başkenti Berlin’de İsrail’in Filistin’de düzenlediği saldırıları protesto eden binlerce Filistin destekçisi buluştu. Fransa’nın başkenti Paris’te, İsrail’in saldırılarına ara vermeden devam ettiği Filistin için bir kez daha destek yürüyüşü düzenlendi. Öte yandan ABD’nin başkenti Washington DC’de binlerce kişi Filistin’e destek için toplandı, İsrail'in saldırıları protesto edildi.

Dünyada Filistine destek gösterileri Binler bir araya geldi

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ederken, dünyanın dört bir yanında birçok ülkede İsrail ordusunun saldırıları protesto ediliyor. Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Alexanderplatz Meydanı'nda toplanan binlerce Filistin destekçisi, İsrail'in Gazze'de uyguladığı şiddete son vermesi için yürüdü. Almanya'da faaliyet gösteren Filistinli ve Yahudi sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösteride, İsrail'in Gazze'de uyguladığı insanlık dışı şiddet kınanırken, uluslararası topluma, Filistin'e uygulanan şiddetin durdurulması için İsrail'e baskı yapma çağrısı yapıldı.

Haberin Devamı

ALMAN HÜKÜMETİ ELEŞTİRİLDİ

İsrail tarafından 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi'nde 5 binden fazla insanın öldürüldüğü hatırlatılan gösteride açıklama yapan Filistin destekçileri, “Gazze nüfusunun yarısı çocuklardan oluşuyor. Bilim insanları, İsrail'in eylemlerinin birçok açıdan soykırım tanımına uyduğu konusunda uyarıyor” ifadelerini kullandı.

Alman hükümetinin İsrail'e tam destek verdiğini belirten destekçiler, “Berlin'de, Filistin'le dayanışma amaçlı neredeyse tüm protestolar yasaklandı. Yine okullarımızda Filistin kimliğinin sembollerini yasakladı. Filistinlilere ve destekçilerine karşı yüzlerce kişinin tutuklanmasıyla birlikte bir polis şiddeti dalgası başlatıldı” şeklinde konuştu.

Konuşmalarda, Alman siyasetçilerin İsrail'e ve katliamlarına verdikleri kayıtsız şartsız destek de eleştirildi.

Haberin Devamı

Göstericiler, “Filistin’e özgürlük”, “Gazze'deki katliamı durdurun”, “İsrail bombalıyor, Almanya finanse ediyor” sloganları attı. Alexanderplatz Meydanı'nda bulunan Neptün heykelinin üzerine çıkan Filistin destekçileri, heykelin üzerine Filistin bayrağı asmak istedi. Göstericilere müdahale eden Alman polisi 4 kişiyi gözaltına aldı.

Daha sonra Potsdammer Platz Meydanı'na doğru yürüyüşe geçen göstericiler, Berlin polisinin yoğun güvenlik önlemleri altında, “Gazze’deki Soykırımı Durdurun”, “ Hastaneleri Bombalamak Savunma Değildir” yazılı pankartlar taşıdı.
Almanya'nın başkenti Berlin'deki dev gösteriye yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı belirtilirken, Berlin'de yaşayan bazı Türk vatandaşları da ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla Filistin’e destek için yürüdü.

Dünyada Filistine destek gösterileri Binler bir araya geldi

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde binlerce gösterici Filistin’e destek yürüyüşü düzenledi. Gazze'deki saldırılarını protesto etmek için bir araya gelen binlerce Filistin destekçisi, yürüyüşün ardından yapılan mitingde İsrail’in Gazze’ye saldırılarını durdurmasını istedi. Alman hükümetini de İsrail’e verdiği destekten dolayı eleştiren konuşmacılar, uluslararası toplumdan daha duyarlı olmasını istedi.

Ardından sessiz yürüyüş düzenleyen göstericiler ağızlarını bantlarken, yürüyüş esnasında “Özgür Filistin“, “Çocuklar uyurken sessiz olun, ölürken değil”, “Gazze’ye özgürlük” ve “Savaşı durdurun” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı. Gösteri başlamadan önce bazı pankartlar polis tarafından sakıncalı görüldüğü için toplandı.

Haberin Devamı

Protestoya Filistinlilerin yanı sıra Türkler, Almanlar ve farklı birçok ulustan insan katıldı. Gösteride Filistin bayrağının yanı sıra çok sayıda Türk bayrağı da taşındı. Şiddetli yağmura rağmen protesto gösterisine katılımın yoğun olduğu gözlendi. Yüzlerce polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteri için bir çok yol trafiğe kapatıldı.

Dünyada Filistine destek gösterileri Binler bir araya geldi

FRANSA

İsrail ordusunun havadan, denizden ve karadan yürüttüğü saldırıları şiddetlenirken, dünyanın dört bir yanında insanlar Filistin’e destek gösterileri düzenleyerek ateşkes çağrısı yapmaya devam ediyor. Fransa’nın başkenti Paris'te bugün İsrail-Filistin Barış Yürüyüşü düzenlendi. Yağmur altında Paris'in Republique Meydanı'nda başlayan ve Fransız Sol Partiler tarafından düzenlenen gösteride, “Büyük Filistin tek devlet” ve “Hepimiz Filistiniz” sloganları atılırken, acil ateşkes çağrısı yapıldı. İsrail birliklerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesini isteyen göstericiler, İsrail'i katliam yapmakla, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u ise İsrail'le işbirliğinde olmakla suçlayan sloganlar attı.

Haberin Devamı

Fransa’da daha önce düzenlenen Filistin’e destek gösterilerine izin vermeyen Fransız polisi, bugünkü gösteride bir müdahalede bulunmadı. Gösterinin gerçekleştirildiği alanda sıkı güvenlik önlemleri alındı. Barış Yürüyüşü, Nation Meydanı'nda son buldu.

ABD'DE GÖSTERİLER

Dünyanın dört bir yanında Filistin’e destek gösterileri düzenlenirken, İsrail’in saldırıları büyük tepki topluyor. ABD’nin başkenti Washington’da bugün binlerce kişi Filistin’e destek için toplandı. “Filistin’e özgürlük”, “Özgürlük olmadan barış olmaz”, “Yahudiler özgür Filistin’i destekliyor” yazılı pankartlar açan göstericiler, Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısı yaptı.
Şehrin merkezinde düzenlenen gösteriye yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.