19.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
PERU'nun başkenti Lima'daki Japonya Büyükelçilik konutunu dün basan "Tupac Amaru Devrimci Hareketi"ne (MRTA) bağlı 20 gerilla, Japon İmparatoru'nun doğum günü nedeniyle verilen resepsiyona katılan iki bakan, 18 büyükelçi ve çok sayıda işadamının da aralarında bulunduğu 200'ü aşkın davetliyi rehin aldı. Bazı kaynaklar, rehine sayısının 500'e yaklaştığını bildiriyor. Cezaevindeki 500 MRTA gerillasının serbest bırakılmasını isteyen gerillalar, hükümetin pazarlıktan kaçınması halinde rehinelerden Peru Dışişleri Bakanı Francisco Tudela'yı öldüreceklerini, sonra da binayı içindekilerle birlikte havaya uçuracaklarını açıkladı.
Uzun menzilli silahlarla içeriye giren gerillalar, binanın belli yerlerine de tahrip gücü yüksek bombalar yerleştirdiler. Gerillaların resepsiyona garson ve çiçekçi kılığında girdiği sanılıyor."Görevimiz çok açık: Cezaevindeki bütün yoldaşları kurtarmak" diyen gerilla sözcüsü, eylemlerinin "Ya zafer, ya ölümle sonuçlanacağını" bildirdi. Gerillaların sözcüsü, Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin kendileriyle bir an önce doğrudan pazarlığa girmesini ve görüşmelerin canlı olarak yayınlanmasını talep etti.
Görgü tanıkları, gerillaların baskınının bir patlamayla başladığını, ardandan başka patlamalar duyulduğunu belirtti. Olay sırasında iki rehine ve bazı gerillaların da yaralandığı bildirildi. Yaralı rehineler akşama saatlerinde serbest bırakılırken, gerilla sözcüsü İspanya Dışişleri'ni devreye sokarak, Peru hükümetinin yaralı gerillalar için acil yardım göndermesini istedi.
Rehineler arasında, Peru Dışişleri Bakanı Francisco Tudela, Tarım Bakanı Rodolfo Muante Sanguineti, Japonya Büyükelçisi Morihisa Aoki'nin yanı sıra, İspanya, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Yunanistan, Brezilya, Bolivya, Uruguay, Guatemala, Küba ve Güney Kore büyükelçilerinin ve ABD'li, Fransız diplomatlarının bulunduğu bildirildi. Davete katılan Toyota, NEC Corp., Asahi Kimya Endüstrisi, Matsushita Elektrik Sanayi, Mitsui Madencilik ve Smelting şirketlerinin Lima'daki üst düzey yöneticileri de rehineler arasında yer alıyor.
Büyükelçilik konutunda rehin alınanların sayısı hakkında da çelişkili bilgiler geldi. Peru kaynakları rehine sayısını önce 200, MRTA gerillaları ise 250 olarak bildirdi. Kurtulan rehineler ise 490 kişinin rehin tutulduğunu öne sürdü. Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin annesinin de bulunduğu 80 kişilik bir grup kadın ve yaşlı ise, gerillalar tarafından eylemin ilk saatlerinde serbest bırakıldı. Miraflores Belediye Başkanı ise, büyükelçilik konutunun tuvalet penceresinden kaçmayı başardı. Gerillaların resepsiyonun yapıldığı konuta garson ve çiçekçi kılığında girdiği tahmin ediliyor.
Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin Japon bir göçmenin oğlu olması nedeniyle, Japonya'yla özel ilişkileri bulunduğuna dikkat çekiliyor. MRTA gerillalarının eylem yeri olarak Japon Büyükelçilik konutunu seçmelerinde, Japonya'nın Peru hükümetine 2.27 milyar dolarlık yardım sağlamasının bulunabileceği belirtiliyor. Peru'daki Japon işadamları ve teknokratlar, MRTA'ya savaş açan Fujimori'nin görev süresi içinde daha önce de sol görüşlü gerillaların saldırısına uğramışlardı. Temmuz 1991'de 3 Japon tarım uzmanı gerillalar tarafından kaçırılıp öldürüldü. Daha sonraki yıllarda da Japon kültür merkezleri ve lokantaları bombalandı.
Japon hükümeti, olay üzerine hemen bir kriz masası kurarken, Japonya Başbakanı Ryutaro Haşimoto da, Fujimori'yi arayarak, "Rehinelerin güvenliğinin sağlanması için herşeyin yapılmasını" istedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel ise, Perulu yetkililerin "koşulları iyi değerlendirmesi ve öngörülü davranması" gerektiğini vurguladı.
DEVRİMCİ "Aydınlık Yol" hareketinden sonra Peru'nun ikinci büyük gerilla hareketi olan MRTA, adını 1980'li yıllarda Alan Garcia yönetimine karşı giriştiği eylemlerle duyurdu. Gerillalar, şiddet eylemlerinde bulunmalarına rağmen, diğer taraftan da "zenginden alıp, fakire verdikleri" için halk tarafından "Peru'nun Robin Hoodları" olarak anıldı.
Küba devrimine öncülük eden Che Guevara'nın öğretilerini benimseyen MRTA, 1992 yılında lider kadrosunun yakalanmasıyla birlikte sarsıldı. Fujimori'nin 1990'da "topyekün savaş" ilan ettiği örgütün lideri Rolando Polay, ömürboyu hapis