Dünya Gazze’de savaş uzun sürecek

Gazze’de savaş uzun sürecek

02.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü harekat devam ederken, Tel Aviv’den gelen açıklamalar, savaşın daha uzun bir süre süreceği yönünde.

Gazze’de savaş uzun sürecek

İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, yeni yıl mesajında, birlik konuşlandırmalarının “uzun bir savaşa” hazırlanmak için yeniden düzenlendiğini belirtti. Hagari, bazı askerlerin özellikle de yedeklerin yeniden örgütlenmeleri için geri çekileceğini vurguladı. İsrail yönetiminden daha önce gelen mesajlar da, uzun soluklu bir savaşa hazırlanılması yönündeydi.

Haberin Devamı

Öte yandan sahada çatışma ve hava saldırıları sürüyor. İsrail ordusu Hamas’a karşı savaşının üçüncü aşamasına planlanan geçiş öncesinde Han Yunus’taki ve Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarını genişletti. Gazze’nin orta bölgelerinde, Han Yunus çevresinde yoğun çatışmaların devam ettiği ifade ediliyor.  Hamas’ın da İsrail kentlerine yönelik füze saldırıları sürüyor. Hamas’ın gerçekleştirdiği ‘yeni yıl’ saldırılarında İsrail kentlerine yönelik en az 20 roket atıldığı öğrenildi.

İsrail’e 7 Ekim davası

Bu arada İsrail güvenlik güçlerine, Hamas’ın 7 Ekim’de Nova Müzik Festivali’ne düzenlediği saldırılarda ihmalleri olduğu gerekçesiyle dava açıldı. Dava için festival alanında bulunan 42 kişinin mahkemeye başvurduğu bildirildi. Davacıların 55 milyon dolar tazminat talep ettiği belirtildi.​

Haberin Devamı

Can kaybı 22 bine ulaştı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 156 artarak, 21 bin 978’e ulaştı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref Kudra, hayatını kaybedenlerin yüzde 70’inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.

ABD gemiyi çekiyor

ABD, Gazze’de savaşın başlamasının ardından Akdeniz’e gönderdiği savaş gemisi grubu USS Gerald R. Ford’u geri çekme kararı aldı. Washington, 7 Ekim’in hemen akabinde “İsrail’e destek ve İran ile Hizbullah’ın çatışmayı bölgesel olarak genişletme” adımlarına karşı “caydırıcılık” amaçlı, ABD Donanması’nın en yeni ve en büyük savaş gemisi grubunu Doğu Akdeniz’e göndermişti.

Gazze’de savaş uzun sürecek

Netahyahu’nun ‘yargı reformu’na iptal!

İsrail’de Yüksek Mahkeme, ülkede aylarca büyük protestolara neden olan tartışmalı yargı reformunun ilk kısmını oluşturan yasayı 7’ye karşı 8 oyla iptal etti. Böylece, Yüksek Mahkeme, İsrail tarihinde ilk kez Temel Yasalar içerisinde yer alan bir yasayı iptal etmiş oldu. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun istediği yargı reformu, mahkemenin, tutarsız bulduğu hükümet kararlarını engelleme yetkisine sınırlama getiriyordu. 

Kızıldeniz’de gerilim: İran da gemi gönderdi

Kızıldeniz’de ABD ile İran destekli Husiler arasında gerilim tırmanırken, Tahran yönetiminin bölgeye savaş gemisi gönderdiği açıklandı. “Elburz” adlı savaş gemisinin Babu’l Mendeb Boğazı’ndan geçerek Kızıldeniz’e girdiği bildirildi.
İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı’na göre, İran donanmasının 94. Deniz Filosu komutasındaki savaş gemisi, “uluslararası sulardaki düzenli görevlerin bir parçası olarak” Kızıldeniz’e ulaştı.

Haberin Devamı

ABD tekneleri vurdu

Bu arada Kızıldeniz’de Amerikan donanması, mürettebatı bir konteyner gemisine çıkmaya çalışan Husilere ait tekneleri vurdu. Husiler, ABD’nin Kızıldeniz’deki botlarına düzenlediği saldırıda 10 Husi milisin öldüğünü veya kaybolduğunu duyurdu.

Öte yandan İngiltere’nin de Husileri vurma ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Kızıldeniz ve çevresinde saldırıların devam etmesi durumunda hükümetin “direkt adımlar” atmaktan kaçmayacağını belirtti. Bu ay, kargo gemilerine saldırılara karşı caydırıcı rol oynayabilmek amacıyla Britanya donanmasından bir destroyer da Kızıldeniz’e gitmişti.