Dünya Gazze’de yeni insani kriz!

Gazze’de yeni insani kriz!

30.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki harekatını güneye doğru genişletmesi, tahliyeler nedeniyle yeni bir insani kriz yarattı. BM’ye göre tahliyesi istenen bölgedeki mülteci kampları ve çevresinde yaklaşık 150 bin kişi bulunuyordu.

Gazze’de yeni insani kriz

İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü harekat sürerken, İsrail ordusunun güneye doğru ilerleyişi ve orta bölgelerdeki mülteci kamplarının boşaltılmasını istemesi yeni bir insani kriz yaratıyor. 

Haberin Devamı

İsrail ordusunun Gazze’nin orta kesimindeki mülteci kamplarına doğru ilerleyişini değerlendiren Birleşmiş Milletler (BM), bu nedenle 150 bin Filistinlinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Boşaltılması istenen bölgede, İsrail-Hamas savaşı öncesi 90 bin kişi yaşıyordu. Onlara ek olarak 60 bin kişi de, İsrail’in Gazze’nin kuzeyindeki saldırılarından kaçarak buraya yerleşmişti. İsrail, kara saldırısını Bureyc ile yakındaki Nuseyrat ve Maghazi mülteci kamplarını hedef alacak şekilde genişletti, kamplarda yaşayanlara bölgeyi terk etme uyarısı yaptı. Bu da, Gazze’nin kuzeyinden buraya kaçanların, bir kez daha yaşadıkları alanı terk etmeleri ve yeni bir dramla karşılaşmaları anlamına geliyor. 

Haberin Devamı

24 saatte 187 kişi 

Öte yandan İsrail ordusunun bu bölgelerdeki hava saldırıları da devam ediyor. Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı ile Maghazi Mülteci Kampı’na yönelik saldırılarda 35 kişi hayatını kaybettiği ifade ediliyor.  

Filistin Sağlık Bakanlığı ise, son 24 saatte 187 kişinin hayatını kaybettiğini belirttil. 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 21 bin 507’ye, yaralı sayısının ise 55 bin 915’e yükseldiği kaydedildi. 

Gözler Kahire’ye çevrildi

Sahada bu gelişmeler yaşanırken, diplomatik görüşmeler de devam ediyor. Yeni bir ateşkes sağlanmasına yönelik adımlar son günlerde hız kazanırken, Hamas heyetinin Mısır’ın Gazze’deki savaşı sona erdirecek ateşkes planını incelemek üzere Kahire’ye gittiği öğrenildi. Hamas’a yakın kaynaklar, Kahire’nin üç aşamalı planının yenilenebilir ateşkes, İsrail’deki Filistinli mahkumlar karşılığında Hamas tarafından tutulan rehinelerin kademeli olarak serbest bırakılmasını öngördüğünü söylüyor. Hamas’tan daha önce yapılan açıklamalarda, nihai ateşkes dışındaki geçici ateşkes önerilerinin reddedileceği belirtilmişti.

Gazze’de yeni insani kriz

Mescid-i Aksa Şehitleri Tugayları silahlı grubuna bağlı Balata tugayından silahlı kişiler, işgal altındaki Batı Şeria’daki Balata mülteci kampında ölenleri anmak için toplantı düzenlerken, silahların ateşlenmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘Kassam’ın lideri değişti’ iddiası

Fransız “Le Figaro”, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarıyla ilgili detaylı bir analiz paylaştı. Haberde, Hamas’ın saldırı öncesi gizliliğe büyük önem verdiği, hatta bu amaçla saldırıyı kendi üyelerinden bile sakladığı kaydedildi. Bu kapsamda Hamas’ın, Hizbullah lideri Nasrallah’ı bile 7 Ekim’deki saldırısını başlatmadan sadece birkaç dakika önce uyardığı ifade ediliyor. Le Figaro, saldırının ardından İran destekli çeşitli gruplar ile Hamas içinde çatlakların olduğunu belirtiyor.
Haberde bir başka dikkat çekici iddia ise, El Kassam Tugayları’nın lideri olduğu belirtilen ve İsrail tarafından Gazze’de aranan Muhammed Deif’in artık aktif görevde olmadığı. Deif’in yerine askeri kanadın başında Hamas lideri Yahya Sinvar’ın küçük kardeşi Muhammed Sinvar’ın olduğu öne sürülüyor. Deif’in kendisine yönelik suikast girişimlerinde öldürülemediği, ancak gözü ve bazı uzuvlarını kaybettiği de iddialar arasında.