Dünya Gündem yine Suriye

Gündem yine Suriye

01.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Kremlin Sözcüsü Peskov Suriye konusunda açıklamalarda bulundu. Pompeo, “Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurma çabalarının sürdüğünü” ifade etti

Gündem yine Suriye

Resmi ziyaret kapsamında Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Pompeo burada Suriye konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Pompeo, ABD’nin Suriye’de siyasi çözüm için Birleşmiş Milletler’in çabalarını desteklemeye ve şiddet riskini azaltma çabalarına devam edeceğini vurgulayarak, “Fırat Nehri’nin batısındaki Menbiç’te Türklerle beraber çıkardığımız işi gördünüz” dedi. Bir gazetecinin, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde bir “tampon bölge” oluşturmayı planladığı ve bunun için müttefiklerinden askeri destek istediği haberlerini hatırlatması üzerine Pompeo, “(Menbiç’te Türk ve ABD askerlerinin ortak devriyesi) Buna ek olarak bir sistem kurmaya çalışıyoruz. Buna ister tampon bölge deyin ister başka bir şey olarak adlandırın. Türkiye’ye terörist saldırı riskini azaltmak için Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurma çabaları sürüyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Pompeo, planlanan güvenli bölgenin Türkiye ile bölgedeki ABD destekli gruplar arasındaki gerginlikleri önlemeyi de hedeflediğini belirtti. pompeo daha sonra Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile de görüştü.

‘Sorumluluk Türkiye’de’

Öte yandan Suriye konusunda bir başka açıklama Rusya’dan geldi. Rusya ve Türkiye’nin Suriye’nin İdlib gerilimi azaltma bölgesinde ateşkes sağlanması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Soçi Mutabakatı’na istinaden bunun Türkiye’nin sorumluluk alanında bulunduğunu vurguladı. Taraflar arasında İdlib konusunda fikir ayrılığı olmadığını söyleyen Peskov, “İdlib’de ateşkes sağlanması gerekiyor, teröristlerin Hmeymim üssü de dahil olmak üzere askerlerimizin bulunduğu sivil hedeflere yönelik saldırılara son vermesinin sağlanması gerekiyor” dedi.

Soçi Mutabakatı’na istinaden ateşkesi sağlamanın Türkiye’nin sorumluluğunda olduğunun altını çizen Peskov, söz konusu amaçlara ulaşılması için Türk partnerlerin faaliyetlerinin ve Rus-Türk işbirliğinin önemli olduğunu kaydetti. Peskov, Rusya için ateşkesin, İdlib’den düzenlenen saldırıların son bulması gerekliliği anlamına gelip gelmediği sorusuna “Elbette, ilk sırada bu. Zira orada çok sayıda militan var ve o bölgeden saldırılar düzenliyorlar. Bu son derece tehlikeli bir durum” diyerek yanıt verdi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri ile İdlib’deki durumu görüştüğü öğrenildi. Peskov, “Toplantıda özellikle devam eden saldırılar ve terörist bombardımanıyla ilgili endişeler dile getirildi” ifadelerini kullandı.