Dünya Güneşlenmek kilo verdirir mi?

Güneşlenmek kilo verdirir mi?

26.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Düzenli güneşlenmenin, doğal bir yağ yakıcı olarak kilo kaybettirdiği ortaya çıktı. Bunun nedeni, ultraviyole ışınlarının açlık hormonunu azaltması.

Güneşlenmek kilo verdirir mi

Yaz ‘tokluk’ veriyor

Haberin Devamı

Güney Kore’de Seul Ulusal Üniversitesi Hastanesi tarafından yapılan araştırmada, düzenli olarak güneş ışığı almanın kilo verdirebildiği belirlendi. Araştırmaya göre, güneşli günlerde insanlar daha az acıkıyor. Çünkü güneşten yayılan ultraviyole ışınları, açlık hormonlarını azaltıyor. Hormonların azalmasıyla daha az yemek yenilmesi de kilo vermeyi gerçekleştirerek güneşlenmenin doğal bir yağ yakıcı olmasını sağlıyor.

Dengeli olmalı

Ancak ultraviyole ışınlarının yağları parçalayan ve enerji depolayan beyaz yağı, enerji yakan kahverengi yağa dönüştüren bir stres hormonu olan ‘norepinefrin’i de artırdığı belirlendi. Stres ve cilt kanseri riski nedeniyle güneşlenmekte aşırıya kaçmamak gerekiyor. Uzmanlara göre, bulgular, obezite tedavisi için güneşten faydalanmanın yollarını açabilir.

Haberin Devamı

D vitamini kaynağı

■ Uzmanlar abartılmaması şartıyla güneşlenmenin başka faydalarına da değindi. Güneş ışınları hayati önem taşıyan D vitamininin ciltte sentezinde çok önemli bir rol oynuyor.

■ Güneş ışınları kemik sağlığına, bağışıklığa destek oluyor; inflamasyonu azaltmaya yardım ediyor.

■ Beyindeki serotonin salınımının güneş ışınlarıyla artması ruh halini iyiliştiriyor, enerjiyi yükseltiyor.

■ Güneş, sedef hastalığına, egzamaya, sarılığa ve akne gibi cilt sorunlarına da kontrollü maruz kalma şartıyla iyi geliyor.

■ Yazın güneşten zarar görmemek için öğlen çıkmamak ve krem sürmek gerekiyor.