Dünya İmran Han, 'devlet sırlarını ifşa etmekten' 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

İmran Han, 'devlet sırlarını ifşa etmekten' 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

30.01.2024 - 14:19 | Son Güncellenme:

İmran Han’ın avukatları, İslamabad mahkemesinin bugünkü kararına çarşamba günü itiraz edip bir üst mahkemeye başvuracak.

İmran Han, devlet sırlarını ifşa etmekten 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Pakistan’da mahkeme, "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanan ve tutuklu yargılanan eski Başbakan İmran Han ve eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'yi 10’ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Associated Press (AP), İmran Han’ın avukatlarının İslamabad mahkemesinin bugünkü kararına çarşamba günü itiraz edip bir üst mahkemeye başvuracaklarını duyurdu. Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) Sözcüsü Seyit Zülkifar Buhari ise yaptığı açıklamada, Ravalpindi’de Adiala Hapishanesi’nde kurulan özel mahkeme tarafından Han ve Kureyşi’ye 10’ar yıl hapis cezası verilmesini eleştirdi.

Haberin Devamı

Han’ın liderliğini yaptığı PTI yönetimi, destekçilerine yaptığı çağrıda şiddet içeren gösterilerden uzak durmaları ve temyiz mahkemesi kararının beklenmesi çağrısında bulundu. Mahkeme kararı, daha önce aldığı hapis cezaları kesinleştiği gerekçesiyle Han’ın aday olmasına yasak getirilen 8 Şubat’taki parlamento seçimleri öncesi geldi.
Han, Pakistan’da hakkında açılan 150’den fazla davayı kendisine yönelik 'siyasi komplonun' bir parçası olarak değerlendiriyor. Pakistan'ın insan hakları komisyonu, son yaptığı açıklamada, 8 Şubat’ta özgür ve adil bir parlamento seçimi düzenleme şansının çok az olduğu görüşünü dile getirmişti.

HAN’IN İFŞA ETMEKLE SUÇLANDIĞI GİZLİ DEVLET SIRLARI NE?

Han’ın devlet sırlarını ifşa ettiği iddia edilen gizli belgelerin içeriği şu ana kadar hükümet veya sanık avukatları tarafından kamuoyuna açıklanmadı. AP’nin haberinde bu belgelerin Pakistan’ın ABD’deki Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı arasında gönderilen diplomatik kriptolar olduğu tahmin ediliyor. 

Haberin Devamı

Han, devlet sırlarını ifşa ettiği suçlamasını reddederek, görevden alınmasının, Pakistan ordusu ve hükümeti tarafından yürütüldüğü iddia edilen bir ABD komplosu olduğunu belirtiyor.

HAN, 5 AĞUSTOS 2023'TE TUTUKLANMIŞTI

Eski Başbakan İmran Han, yargılandığı yolsuzluk davasında, mahkemenin hakkında verdiği tutuklama kararının ardından 5 Ağustos 2023'te polis tarafından yakalanmış ve cezaevine gönderilmişti. Ancak 30 Ağustos 2023'te hakim Abul Hasnat Zülkarneyn, savcılığın talebi üzerine "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanan Han'ın tutukluluk süresini uzatmıştı. Eski Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi de benzer sebeple 19 Ağustos 2023'te İslamabad'daki evinde yakalanarak cezaevine gönderilmişti.