14.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Myanmar’da güvenlik güçlerinin, askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren protestoculara müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 8’e çıktı. Önceki gece yarısı başlayan ve dün öğlen saatlerinde ülkenin birçok bölgesinde süren protestolara güvenlik güçleri gerçek mermilerle müdahale etti. Çıkan olaylar sonucu Mandalay’daki protestolarda 4 kişi yaşamını yitirirken, Yangon’da 3, Pyay şehrinde ise bir kişi hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Thomas Andrews, önceki gün yaptığı açıklamada, Myanmar’da askeri cuntanın 1 Şubat’taki darbeden bu yana en az 70 kişiyi öldürdüğünü, insanlığa karşı suç teşkil edebilecek cinayetler, işkence ve zulüm işlediğini bildirmişti.
Halk vazgeçmiyor
Güvenlik güçlerinin sert müdahalesine rağmen ülke çapında darbe karşıtı protestolar sürdü. Yangon, Mandalay, Magway, Saging ve Bago bölgelerinde halk, güvenlik güçlerinin şiddetini kınadı ve darbeden bu yana gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti. Bazı şehirlerde protestocular oturma eylemi düzenleyerek Birleşmiş Milletler’e, “Koruma sorumluluğu (R2P) istiyoruz” yazılı koreografilerle mesaj verdi. Myanmarlılar, cuntaya karşı sokakları terk etmiyor. Askerler, sokağa çıkma yasağı ve barikat kurulmaması uyarılarını dikkate almayanları önce copluyor, daha sonra ise sürükleyerek kamyonlara bindiriyor.
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Türkiye, darbeyi en sert kınayan ülkeler arasında yer alırken, Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti.
Mücadelesi bitmedi!
Myanmar’da darbeci cunta tarafından öldürüldükten sonra, mezarına gerçekleştirilen saldırılarla gündeme gelen 19 yaşındaki eylemci Ma Kyal Sin, protestoculara güç vermeye devam ediyor. Genç kızın eylemlerde başına isabet eden mermiyle hayatını kaybetmesi büyük üzüntüye sebep olmuş, ailesi genç kızı toprağa verdikten sonra mezarını çiçeklerle kaplamıştı. Ancak Ma Kyal Sin’in çiçeklerle bezeli mezarı ordu güçleri tarafından ölümünün ertesi günü açılmış, mezarın içi çöplerle doldurulmuş ve üzeri çimentoyla örtülmüştü.
Bu durum eylemcilerde büyük bir öfkeye sebep olurken, cuntanın acımasızlığını da gözler önüne sermişti. Myanmar’da ordunun sert müdahalesine rağmen sokaklardan ayrılmayan eylemciler, ‘Angel’ (Melek) lakabıyla anılan Ma Kyal Sin’in kendilerine güç verdiğini ifade ediyor.