Dünya 'Kırmızı çizgi' tekrar değişti! Savaş kızışıyor, yeni silahlar yolda

'Kırmızı çizgi' tekrar değişti! Savaş kızışıyor, yeni silahlar yolda

05.01.2023 - 12:26 | Son Güncellenme:

ABD'nin Patriot'lardan sonra Bradley gönderme sinyali vermesini, Fransa'dan gelen sürpriz hamle izledi. Sovyetler Birliği işgaline karşı ani müdahale gücü için üretilen AMX-10RC'ler, neredeyse 40 yıl sonra asıl amacına uygun olarak Ukrayna'da cepheye sürülüyor.

Kırmızı çizgi tekrar değişti Savaş kızışıyor, yeni silahlar yolda

Menzili 80 kilometreyi bulan füze sistemi yeni yılın ilk dakikasında ateşlendi. Saat tam 12.01'de altı güdümlü füze alevler saçarak gece karanlığında ilerledi, hedeftekilerin hiçbir şeyden haberi yoktu.

Haberin Devamı

Savaşın kaderini değiştiren uzun menzilli füzeler, küçük sanayi şehrindeki bir binayı vurdu. Savaştan önce okul olan binada kalanlar, işgal birlikleriydi ve neredeyse hepsi henüz birkaç ay önce askere alınmıştı.

Füzelerin yol açtığı yıkım okulun yanındaki cephanede bir dizi patlamayı tetikledi. Sabah gün ağardığında okul binasından geriye bir şey kalmadığı görüldü.

Rusya hayatını kaybeden askerlerin sayını son olarak 89 olarak açıkladı. Ukrayna en az 400 Rus askerinin öldürüldüğünü belirtirken, ABD'li yetkililer ise 200 ila 500 arasında Rus askerinin ölmüş ya da yaralanmış olabileceğini söylüyor.

Kaybedilen asker sayısının yüzlerce olduğu, Rus kaynaklar tarafından da dile getiriliyor. Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların eski komutanlarından İgor Girkin, gerçek ölü sayısının 'yüzlerce' olduğunu kaydetti. Halihazırda cephe hattında savaşan isimlerden biri olan Girkin, askerlerin kaldığı okulun bitişiğindeki alanda cephanelerin kamufle edilmediğine işaret etti.

Haberin Devamı

Uluslararası haber ajansı AFP, 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana tek bir saldırıda en fazla askeri öldürülen Rusya'da hoşnutsuzluğun giderek arttığını bildiriyor. AFP, Donetsk'teki Makiivka'da Rus askerlerinin imha edilmesinin Harkov ve Herson'daki ağır yenilgiler, on binlerce insanın Rusya'dan kaçmasına yol açan seferberlik ilanı gibi gelişmelerin ardından geldiğini hatırlatıyor.

AFP ayrıca, şimdiye kadar yalnızca iki kez asker ölümlerine dair açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı'nın, son derece nadir bir itirafta bulunup Mavkiivka'da hayatını kaybeden askerlere dair bilgi verdiğini de ekliyor.

Kırmızı çizgi tekrar değişti Savaş kızışıyor, yeni silahlar yolda

Rus ordusu okula konuşlandırılan askerlerin yasak olmasına rağmen cep telefonu kullandığını ve Ukraynalıların sinyalleri yakalayarak saldırı düzenlediğini açıkladı.

Ancak bazı Rus askeri muhabirler ve bloggerlar, Rus ordusunu doğrudan eleştirip komutanların suçu başkasının üstüne atmayı denediğini yazdı.

Öncekilerin aksine Rusya'nın bazı şehirlerinde öldürülen askerler için tören düzenlendi, Samara gibi yerlerde insanlar ellerinde bayraklar ve çiçeklerle kent meydanında bir araya gelip askerleri andı.

Haberin Devamı

AFP, Putin'in henüz saldırıya ilişkin hiçbir yorumda bulunmadığını kaydediyor. Putin'in propaganda şefi olan Russia Today'in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, ordunun sorumluların hesap vereceğine yönelik açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Ukraynalılar ise, güneydeki Zaporijya bölgesinde yer alan Tokmak'da Rus işgalcilere karşı yeni bir saldırı düzenlediklerini, en az 80 askerin öldüğünü ve yaralandığını duyurdu. Arka arkaya patlama seslerinin duyulduğu Tokmak'daki saldırıda da HIMARS kullanıldığı bilgisi var.

ABD tarafı, Ukraynalıların HIMARS kullanarak Rus askerlerini vurmasının 'meşru hedef' olduğunu belirtiyor. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, "Bu bir savaş. Ukraynalılar kendilerini savunuyor. Rus askerleri Ukrayna topraklarında ve meşru hedefler, nokta" dedi.

Kırmızı çizgi tekrar değişti Savaş kızışıyor, yeni silahlar yolda

PATRIOT'TAN SONRA SIRADA BRADLEY VAR

Vladimir Putin'in taktik değiştirip Ukrayna'nın kritik altyapı tesislerini füze yağmuruna tutması üzerine Kiev yönetimine Patriot hava savunma sistemi göndereceğini duyuran ABD, yeni bir adım daha atıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Pentagon'un Ukrayna'ya Bradley zırhlı personel taşıyıcı araçları gönderebileceğini doğruladı.

Haberin Devamı

Amerikan ordusunun ana zırhlı taşıyıcısı olan Bradley, 1981'den bu yana kullanılıyor. Tanksavar füzeleri ve otomatik toplara sahip aracın, cephe hattındaki dengeyi değiştirebileceği yorumları yapılıyor.

Kırmızı çizgi tekrar değişti Savaş kızışıyor, yeni silahlar yolda

FRANSA DEVREDE

Batılı ülkelerden on milyarlarca dolarlık silah yardımı alan Ukrayna'yı mutlu eden bir başka haber, Fransa'dan geldi. Fransa lideri Emmanuel Macron, Kiev yönetimine AMX-10RC hafif tanklar verileceğini duyurdu.

Böylece, Ukrayna işgalin başından bu yana ilk kez Batılı tankları cephede Rusya'ya karşı sahaya sürmüş olacak.

Manevra yeteneği yüksek hafif tank AMX-10RC'ler radar donanımına sahip, çetin arazi şartlarında paletli araçlar gibi hareket edebiliyor. Körfez Savaşı'nda ve birçok barış gücü operasyonunda kullanılan hafif tanklar, Fas ve Katar gibi ülkelere ihraç edildi.

Danimarka'daki Askeri Araştırmalar Merkezi'nden Prof. Olivier Schmidt, AMX-10RC'ler için "Bu araçlar biraz tuhaf şeyler" deyip ekliyor:

Haberin Devamı

"1980'lerde keşif ve ateş desteği için üretildiler. Muhtemel bir Sovyetler Birliği işgaline karşı ani müdahale gücünün emrine verilen en ağır araçlardı. Araçlar şimdi asıl amacına uygun olarak ilk kez gerçekten Ruslara karşı savaşacak."

Paris yönetimi ayrıca, Ukrayna'ya zırhlı personel taşıyıcı Bastion'lar sevk ediyor. Afrika'da görev yapan Fransız özel kuvvetler askerleri için tasarlanan Bastion zırhlı araçları, en fazla sekiz kişi taşıyabiliyor.

British Economist dergisinin savunma editörü Shashank Joshi ise, hem Washington hem de Paris'ten gelen haberleri birlikte değerlendiriyor. Batılı müttefiklerin zırhlı araçları sevk etme kararıyla Ukrayna'yı işgal eden Ruslara karşı taktik değiştirdiğini belirten Joshi, özellikle Fransa'nın hamlesiyle 'kırmızı çizgiler'in bir kez daha yer değiştirdiği yorumunu yaptı. Joshi'ye göre, artık Ukrayna birlikleri işgalci Ruslara karşı geniş çaplı saldırıya girişebilir.

British Economist editörü, daha önce Batılı devletlerin benzer silahları Ukrayna'ya yollamaktan korktuğunu da hatırlatıyor.

Bir diğer Avrupa ülkesi Norveç ise, Ukrayna'ya 10 bin top mermisi yolladı. 155 mm top mermileri M-109 gibi sistemlerden ateşlenebiliyor.

Rusya'nın Ukrayna saldırısı, yaklaşık 50 gün sonra birinci yılını dolduracak. Bugüne kadar Ukrayna'da 100 bin Rus askerinin öldürüldüğü ya da yaralanıp devre dışı kaldığı tahmin ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, aylarca direndiği seferberlik kararını Eylül 2022'de 'kısmi' olarak ilan etmiş, 300 bin yedek askeri Ukrayna'ya gönderme kararı almıştı. Söz konusu askerler, birkaç haftalık kısa eğitimlerin ardından cepheye sürüldü.