Dünya Kuzey Irak’la yeni dönem

Kuzey Irak’la yeni dönem

30.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak temaslarına Erbil ziyaretiyle devam etti. Çavuşoğlu’nun gidişi, IKBY yönetiminin tartışmalı referandumu sonrası Türkiye’den bölgeye ilk üst düzey ziyaret oldu

Kuzey Irak’la yeni dönem

Tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) üst düzeyde ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütlerine karşı ortak mücadele mesajı verdi. Çavuşoğlu, “PKK, DAEŞ ve FETÖ terörüyle mücadeleye birlikte odaklanacağız” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu’nun ziyareti, bağımsızlık referandumunun ardından Ankara’dan ilk üst düzey ziyaret olması açısından önem taşıyor. Türkiye’nin referanduma karşı olduğunu açıklaması sonrası, iki taraf arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler kısa süreliğine kesintiye uğrasa da, devam etmişti. Çavuşoğlu’nun ziyareti, taraflar arasındaki soğukluğun aşılması için önemli bir adım olarak görülüyor. Çavuşoğlu, en son 2017 yılının ağustos ayında Erbil’i ziyaret etmişti.

Bağdat ve Basra’daki temaslarının ardından önceki akşam IKBY’nin başkenti Erbil’e geçen Çavuşoğlu’nu, havalimanında Başbakan Neçirvan Barzani karşıladı. Sabah saatlerinde Erbil kalesi ve kent merkezindeki Kayseri Çarşısı’nı gezen Çavuşoğlu, Başbakan Barzani’nin yanı sıra Başbakan olması beklenen Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Kürt Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Grubu Başkanı Aydın Maruf, cephe yetkilileri ve bazı siyasi grupların başkanlarıyla ayrı ayrı görüştü. Görüşmede Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay da hazır bulundu.

Haberin Devamı

Neçirvan Barzani’nin ofisinden, Çavuşoğlu ile gerçekleşen görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, ikili ilişkiler, terör tehdidiyle mücadele ve Kerkük konularının ele alındığı belirtildi. Açıklamada, Türkiye ile ticaret hacminin artırılması ve yeni sınır kapılarının açılması gibi meselelerin de masaya yatırıldığı kaydedilirken, Barzani’nin, Türkiye’nin zor zamanlarda IKBY halkı ve hükümetinin yanında olduğunu belirterek “IKBY, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesini ümit ediyor” ifadesini kullandığı da aktarıldı. Açıklamada, Türkiye ile ilişkilerin önemli ve stratejik olduğu da vurgulandı.

‘Birlikte odaklanacağız’

Öte yandan Mesrur Barzani’nin, Çavuşoğlu’nu kabulünde “Hoş geldiniz. Burası sizin eviniz” demesi dikkat çekti.

Çavuşoğlu, IKBY yöneticileriyle görüşmesine ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamayla, terörle mücadeleye dikkat çekti. Çavuşoğlu, Erbil ziyaretine ilişkin, “PKK, DAEŞ ve FETÖ terörüyle mücadeleye birlikte odaklanacağız. IKBY ile ticari ve yatırım ilişkilerimizi artıracağız” diye yazdı. Çavuşoğlu, bir başka tweet’inde de Irak Türkmen Cephesi’ni (ITC) ziyaret ettiğini belirterek, “Irak’ın 3., IKB’nin ise 2. büyük etnik grubu Türkmen kardeşlerimiz hem Irak hem IKB’de yönetimde temsil edilmeli” sözlerini paylaştı. Kürt Parlamentosu Irak Türkmen Cephesi Grubu Başkanı Aydın Maruf da, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Erbil ziyaretini, “Türkiye Dışişleri Bakanı’nın ziyareti önemli bir destek. Türkiye, Kürdistan Bölgesi’yle ilişkilerini güçlendirmek istiyor” sözleriyle değerlendirdi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu ile Mesrur Barzani arasındaki görüşmede Ankara-Erbil ilişkilerinin yanı sıra son siyasi gelişmeler ve bölgede PKK, FETÖ ve DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı atılacak adımlar ele alındı, ortak mücadeleye ilişkin konu başlıkları tartışıldı. Görüşmede ticari ilişkiler ve bölgenin güvenliğine konusu da ayrıntılı olarak değerlendirildi. Barzani, Kürt yönetiminin, Türkiye ile bütün alanlarda ilişkileri geliştirmek istediğini ve Kürt Bölgesi ile Irak’ın, başta DAEŞ terörüyle mücadelede zarar gören bölgelerin yeniden inşası olmak üzere, komşularının destek ve yardımlarına gereksinim duyduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Kuzey Irak’la yeni dönem

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erbil’de Irak Türkmen Cephesi’nin merkezini de ziyaret etti.

Sınır kapıları

Bu arada Çavuşoğlu, Türkiye’den Irak’a açılacak ikinci sınır kapısı olan Ovabağ’ın hem Bağdat hem de IKBY için yararlı olacağını belirterek, “İş adamlarımızın faaliyetlerini destekliyoruz” dedi. Çavuşoğlu, IKBY ile ticari ve yatırım ilişkilerinin ise artırılacağını açıkladı.

Çavuşoğlu, bununla birlikte IKBY Başbakan yardımcısı Kubat Talabani ile görüşmesinde Türkiye’nin Süleymaniye’ye yönelik ekonomik faaliyetleriyle yerel yönetimin terör örgütü PKK’ya yönelik bu kentte aldığı önlemleri ele aldı. Türkiye’nin Süleymaniye’deki ekonomik faaliyetlerine vurgu yapan Çavuşoğlu, “Irak’ın tüm bölgeleri ve gruplarıyla ilişkilerimiz ilerliyor. Özel sektör, iş adamlarımızla Süleymaniye’de de daha görünür olacağız” diye konuştu.