Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Kassam Tugayları İsrail karargahını drone'la vurdu!

Gazze'deki savaşta son dakika... Kassam Tugayları İsrail karargahını drone'la vurdu!

10.03.2024 - 17:45 | Son Güncellenme:

Hamas'tan ateşkes müzakerelerine ilişkin açıklama geldi. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail ile devam eden ateşkes müzakerelerine ilişkin, “Düşman hala, ateşkes ve halkımıza yönelik saldırıları durdurma konusunda garanti vermeyi reddediyor" dedi. Öte yandan İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nde ilk teravih namazı kılındı.

Savaşın 157'inci gününde İsrail gösterilerle sarsıldı, ABD ordusu ise yeni bir adım atılacağını duyurdu. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

HAMAS'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail ile devam eden ateşkes müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Haniye, İsrail’i ateşkes müzakerelerinde anlaşma sağlanamamasının sorumlusunun İsrail olduğunu belirterek, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların durdurulmasına yönelik taleplerinin İsrail tarafından reddedildiğini açıkladı.

İsrail'in saldırılarına son verme, askerlerini geri çekme ve yerlerinden edilen Filistinlilerin Gazze Şeridi'ndeki evlerine dönmelerine izin verme konusunda henüz bir taahhütte bulunmadığını söyleyen Haniye, "Gazze'deki savaşı sona erdirmeyen bir anlaşma istemiyoruz. Düşman hala, ateşkes ve halkımıza yönelik saldırıları durdurma konusunda garanti vermeyi ve net taahhütlerde bulunmayı reddediyor" dedi.

Filistin halkını savunma devam edeceklerini vurgulayan Haniye, müzakere edilmiş bir çözüm aramaya kararlı olduklarını belirterek, "Bugün arabuluculardan net bir cevap alırsak, anlaşmayı tamamlamaya ve esir değişimi konusunda esneklik göstermeye hazırız" dedi.

Hamas’ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın rakibi olan El Fetih ve diğer gruplarla bir birlik hükümeti kurmaya açık olduğunu aktaran Haniye, bunun için seçimler yapılana kadar "belirli görevleri" olan geçici bir ulusal uzlaşı hükümeti kurulmasını içerebileceğini söyledi.

GAZZE’DE İSRAİL BOMBARDIMANI ALTINDA İLK TERAVİH NAMAZI KILINDI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Gazzeliler Ramazan ayının gelmesiyle İsrail bombardımanı altında ilk teravih namazını kıldı. Daha önce İsrail saldırısında enkaza dönen Refah kentindeki Al-Farouq Cami’nin yanında cemaat oluşturan Gazzeliler, teravih namazını eda etti.

MESCİD-İ AKSA'DA İLK TERAVİH NAMAZI KILINDI

Filistin’de Ramazan ayının yarın başlayacağının ilan edilmesinin ardından Mescid-i Aksa'da ilk teravih namazı kılındı.

Kudüs ve Filistin Baş Müftüsü Muhammed Hüseyin’in, Filistin’de Ramazan ayının yarın başlayacağını ilan etmesinin ardından Kudüs’te Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı. İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'ya akın eden binlerce Müslüman Ramazan ayının ilk teravih namazını eda etti.

Haberin Devamı
MISIR, ATEŞKES MÜZAKERELERİNİ YENİDEN BAŞLATMAK İÇİN TEMAS HALİNDE

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 156 gündür devam ederken, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakereleri çıkmaza girdi. Adı açıklanmayan Mısırlı iki güvenlik kaynağı, Mısır'ın Ramazan ayı öncesi Gazze Şeridi'nde ateşkes müzakerelerini yeniden başlatmak için İsrail ve Hamas ile temas halinde olduğunu açıklayarak, Mısır’ın diğer arabulucularla da temas halinde olduğunu aktardı. Kaynaklar, temasların Mısır Cumhurbaşkanlığı talimatıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

İsrail ulusal istihbarat teşkilatı Mossad tarafından dün yapılan açıklamada, Ramazan ayı öncesinde Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasına dair umutların azalmasına rağmen bir anlaşmaya dair çabaların devam ettiği aktarılmıştı.

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakereleri 7 Mart’ta sona ermiş, müzakerelerin gelecek hafta devam edeceğini aktarılmıştı.

ABD VE ÜRDÜN HAVA KUVVETLERİ’NDEN GAZZE’YE YARDIM

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “ABD Merkez Komutanlığı ve Ürdün Kraliyet Hava Kuvvetleri, Gazze'de devam eden çatışmalardan etkilenen sivillere temel yardım sağlamak amacıyla 10 Mart 2024 tarihinde Gazze saatiyle 14.07'de Kuzey Gazze'ye birleşik bir insani yardım hava indirme operasyonu gerçekleştirdi. Birleşik ve ortak operasyonda Ürdün tarafından sağlanan yemekler ve ABD Hava Kuvvetleri'ne ait bir C-130 uçağı yer aldı. ABD C-130 uçağı 11 bin 500'den fazla yemeğin yanı sıra pirinç, un, makarna ve konserve gibi diğer gıdaları da bırakarak Kuzey Gazze'de hayat kurtarıcı insani yardım sağlamıştır” denildi.

İSRAİL 15 BİN ASKER DAHA GÖNDERİYOR

Gazze Şeridi'nde başlayan savaşın ardından aralıksız şekilde Batı Şeria'da baskın düzenleyip yüzlerce Filistinliyi katleden İsrail, işgal altında tuttuğu bölgeye 15 bin asker daha konuşlandırıyor.

İsrail ordus radyosu, 5 bin yedek askerin çoktan Batı Şeria'ya gönderildiğini ve sevk edilecek asker grubu arasında iki özel kuvvetler biriminin de bulunduğunu duyurdu.

Haberin Devamı
DRONE'LA İSRAİL İŞGAL KARARGAHINI VURDULAR

Gazze'deki savaş 156'ıncı gününe girerken, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları bölgenin güneyindeki en büyük şehir Han Yunus'tan gözden kaçmayacak bir video paylaştı.

Görüntülerde İsrail işgal birliklerinin geride bıraktığı tanklar ve zırhlı araçların kalıntıları sıralandı.

Lübnan Hizbullah'ına yakınlığıyla bilinen El Meyadin televizyonu, Kassam Tugayları'nın son günlerde Han Yunus'ta İsrail askerleri için çok sayıda pusu kurduğunu ve nokta atışı saldırılar düzenlediğini bildiriyor.

Kassam Tugayları ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentinin banliyösü Zeytin mahallesinde iki İsrail helikopteri ele geçirdiğini duyurdu.

El Meyadin televizyonu, Filistinli grupların Gazze'deki direnişini 'destansı muharebeler devam ediyor' başlığıyla sundu.

Hamas'ın silahlı kanadı daha sonra bir görüntü daha paylaştı. Beyt Hanun'da kaydedilen video, İsrail işgal birliklerinin komuta merkezinin bir insansız hava aracından atılan iki füzeyle vurulduğunu gösterdi. İki ayrı noktanın vurulduğu saldırı sırasında işgal askerlerinin korkuyla etrafa kaçışması da kayıtlara girdi.

BIDEN BELİRSİZ KIRMIZI ÇİZGİLER ÇEKTİ!



ABD lideri Joe Biden, MNSBC'ye verdiği röportajda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu eleştirip muhtemel Refah işgaline dair çelişkili ifadeler kullandı.

Gazze Şeridi'ndeki işgalde Benyamin Netanyahu'nun ülkesine yarardan çok zarar getirdiğini belirten Başkan Biden, İsrail ordusunun yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik muhtemel bir kara saldırısını 'kırmızı çizgi' olarak niteledi.

Bunun aşılmaması gereken bir 'kırmızı çizgi' olduğunu dile getiren Biden, diğer yandan da "İsrail'i hiçbir zaman yalnız bırakmayacağım. İsrail'in savunması hâlâ kritik önemde" dedi.

ABD lideri, İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'den mahrum kalmasına yol açacak silah sevkiyatını durdurmayacakları mesajını verdi. Daha sonra ise 'kırmızı çizgilerin' olduğunu söyleyen Biden, 30 bin Filistinlinin daha ölmemesi gerektiğini kaydetti.

Röportajda ateşkes çağrısını da tekrarlayan Joe Biden, "Geniş kapsamlı bir rehine takası ile başlayacak ateşkesi görmek istiyorum. Süresi de altı haftadan uzun olmalı" diye konuştu.

Arap devlet ve hükümet başkanlarının çoğuyla konuştuğunu belirten Biden, "Suudi Arabistan'dan Mısır'a Ürdün'e kadar hepsi İsrail'i tamamen tanımaya ve bölgenin yeniden inşasına başlamaya hazır" ifadesini de kullandı.

Seçim kampanyalarının hız kazandığı ABD'de, Biden yönetimi özellikle kendi seçmeni Demokrat Partililerden yoğun tepki alıyor. Ön seçimlerde birçok Demokrat Parti seçmeni sandığa gitmeyerek Beyaz Saray'a mesaj verdi.

İsrail'e karşı kullandığı dili değiştiren Joe Biden, hafta içindeki Ulusa Sesleniş konuşmasında da, "İsrail yönetimine şunu söylüyorum: İnsani yardımlar ikincil önemde ya da baskı aracı olamaz. Masum hayatların korunması ve kurtarılması öncelikli olmalı" dedi.

GAZZE'DE CAN KAYBI 31 BİNİ GEÇTİ

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı 31 bini geçti.

Filistinli yetkililer, son 24 saatte 85 Filistinlinin daha yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybının 31 bin 45'e çıktığını açıkladı.

7 Ekim'den bu yana İsrail'in katliam yaptığı Gazze Şeridi'ndeki kurbanların üçte ikisinden fazlası çocuklar ve kadınlar. Öte yandan son günlerde açlık ve susuzluktan 25 Filistinli can verdi.

Haberin Devamı
İSRAİL: BEYAZ SARAY REFAH'IN TAHLİYE PLANLARINI GÖRMEK İSTİYOR

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, ABD lideri Joe Biden'ın muhtemel bir Refah saldırısında Filistinlilerin tahliye planını görmek istediğini söyledi.

İsrail ordusu, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin en güneyindeki şehir Refah'a karadan saldırmaya hazırlanıyor.

Birçok ülke ve uluslararası kuruluş, haftalardır Mısır sınırındaki Refah'ın karadan işgalinin bir insani felakete yol açacağı uyarısını yapıyor. Refah, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki İsrail saldırılarından kaçan Filistinliler son sığınak.

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, yüzü kızarmadan işgal sırasında 1 milyonu aşkın Filistinliyi kuzeyden güneye tahliye ettiklerini ileri sürdü.

Katz, Refah saldırısından önce ise şehirde toplanan 1,5 milyon insanı batıya ve diğer bölgelere harekete geçirmek zorunda olduklarını da ekledi.

İsrail işgal ordusu, haftalardır Refah şehrini savaş uçaklarıyla havadan bombardımana tutuyor.

İSRAİL SOKAĞA DÖKÜLDÜ



Savaşın bitmesini ve rehinelerin geri dönmesini isteyen on binlerce gösterici, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasını istedi.

Başkent Tel Aviv'deki gösteride protestocular Netanyahu'nun koltuğunu bırakması için sloganlar atarken, İsrail başbakanını hedef alan pankartlar dikkat çekiciydi. Büyük bir afişte 'Crime Minister-Suç bakanı' yazısı görülürken ABD lideri Joe Biden'a seslenen pankartlar da vardı. 'Hey Joe! Sayın Biden bize yardım et, onları kurtar' dövizleri taşınırken, Savunma Bakanlığı önünde toplananlar arasında rehine yakınlarının yanı sıra bazı siyasetçiler de vardı.

Protestocuların Kaplan Meydanı'na yürümek istemesiyle İsrail polisinin tazyikli suyla müdahalesi geldi. Çok sayıda göstericinin yaralandığı bildiriliyor.

Al Jazeera'ya konuşan gösterici Yair Katz, "Tek zafer savaşı durdurmak, 20 veya 30 bin masum Gazze sakiniyle 100'den fazla rehinenin hayatını kurtarmaktır" dedi.

Shlomit Lidor adlı protestocu ise, rehinelerin serbest kalmasının en önemli şey olduğunu belirtip İsrail hükümetinin tek taraflı ateşkes ilan etmesi gerektiğini söyledi.

Tel Aviv'deki gösterinin bir diğer adresi, Binyamin Netanyahu'nun resmi konutunun önüydü.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın elinde 130 kadar rehine olduğu tahmin ediliyor.

'SOYKIRIMCI JOE!' ABD LİDERİNİN KONUŞMASI KESİLDİ

İsrail'e sunduğu destek nedeniyle Demokrat Parti seçmeninden yoğun eleştiri alan ABD Başkanı Joe Biden, Georgia'daki seçim konuşmasında protestoya uğradı.

Atlanta'daki kampanya konuşması sırasında Filistin destekçisi bir aktivist "Sen diktatörsün, soykırımcı Joe" diye bağırdı.

"On binlerce Filistinli öldü. Çocuklar ölüyor" diye devam eden protestocunun sözleri sosyal medyada yayınlanan videolarda açık şekilde duyuldu.

Yerel medya, protestocunun gizli servis üyeleri tarafından sürüklenerek salondan çıkarıldığını yazdı.

Haberin Devamı
ABD GEMİSİ GENERAL FRANK S. BESSON GÖRÜNDÜ



Mart ayı başında insanların açlıktan ölmeye başladığı Gazze Şeridi'ne ilk kez havadan yardım bırakan ABD, şimdi de Akdeniz kıyısına bir liman inşa etmeye hazırlanıyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Gazze’ye yardım malzemeleri ulaştırmak için yüzer limanın inşasının tamamlanmasının iki ayı bulabileceğini açıkladı. Pentagon sözcüsü Patrick Ryder'ın verdiği bilgiye göre limanın inşasında 1000 kadar askerin çalışması gerekebilir.

Sözcü Ryder, Amerikalıların İsrailliler ve Hamas dahil tüm taraflarla görüşme halinde olduğunu belirtti. Doğu Akdeniz'e doğru seyredecek General Frank S. Besson adlı gemide ekipman ve deniz taşıtları bulunuyor.

ABD ordusunun 7. Ulaştırma Tugayı'nın söz konusu limanı inşa etmesi bekleniyor. Misyona yurtdışından çok sayıda askeri birliğin katılması da ihtimal dahilinde.

Amerikan ordusunun Orta Doğu'daki operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Başkan Joe Biden'ın denizden yardım gönderileceğini duyurmasının üzerinden 36 saat geçmeden General Frank S. Besson adlı geminin Atlas Okyanusu'na açıldığını bildirdi.

Başkan Biden, hafta içinde yaptığı açıklamada yüklenicilerin ve yardım kuruluşlarının da dahil olacağı misyon için Gazze'de hiçbir ABD kuvvetinin bulunmayacağını belirtti.

Büyük gemilerin yiyecek ve malzeme yükleyebileceği açık denizde bir iskele inşa edilmesinin ardından, küçük askeri gemiler yardımları yüzer iskeleden kıyı şeridine taşıyacak.

Avrupa Komisyonu ise, insani yardım taşıyan bir geminin Güney Kıbrıs'tan ayrılarak Gazze'ye doğru yola çıkmaya hazırlandığını ilan etti. İspanya'nın Open Arms yardım grubuna ait gemi, bu hafta sonu deniz koridorunu test etmek için pilot sefer yapacak.

Birleşik Arap Emirlikleri, Larnaka’dan kalkışa hazırlanan gemiyi finanse ettiğini ve sevkiyatın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi içni doğrudan İsrailliler ile çalışıldığını belirtiyor.

Geminin Gazze'ye ulaştığında nereye yanaşacağı henüz belli değil.

BM verilerine göre, 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde yarım milyon insan kıtlığın kıyısında. İsrail'in yakıp yıktığı bölgedeki tüm Filistinliler yiyecek bulmakta zorlanıyor.

7 Ekim'den bu yana Gazze'yi bombardımana tutan İsrail, Filistinlilerin yardım almasını engelliyor. Gazze'ye uluslararası yardımlar yalnızca Mısır sınırındaki Refah kapısından sağlanıyor ancak Refah'tan geçen konvoylar İsrail tarafından uzun uzun aranıyor.

İnsani yardım taşıyan kamyonlar, Gazze'nin güney ucundan çatışma bölgesini aşıp kuzeydeki bölgelere ulaşmak zorunda.

KIZILDENİZ'DE ÇATIŞMA HIZ KESMİYOR



Yemenli Husilerin Kızıldeniz'den geçen gemilere saldırıları sürerken, ABD ve İngiltere birçok kamikaze insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, HMS Richmond gemisinin Husilerin ateşlediği iki kamikaze drone'u vurduğunu bildirdi. Bakanın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Sea Ceptor füzelerinin drone'ları durdurmak için ateşlendiği belirtildi.

Bakan Shapps, savaş gemisi HMS Richmond'un ABD ve İngiliz güçlerine katıldığı bilgisini de verdi. 

Bu açıklamanın ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM'dan da bir açıklama geldi. CENTCOM, ABD ordusu ve koalisyon güçlerinin Cumartesi günü Kızıldeniz üzerinde en az 28 adet kamikaze insansız hava aracı düşürdüğünü açıkladı.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada "Saldırıda hiçbir ABD veya koalisyon donanması gemisi zarar görmedi ve ticari gemilerden de herhangi bir hasar raporu gelmedi" denildi.

İsrail işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen Husiler, Kasım ayı ortasından bu yana Kızıldeniz ile Aden Körfezi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı çevresinde ticari gemilere füzeler ya da kamikaze drone'lar ateşliyor.

Husi saldırılarını durdurmak için ABD'nin başını çektiği bir uluslararası koalisyon Kızıldeniz'de devriye geziyor. Avrupa Birliği de kendi görev gücünü Kızıldeniz'e konuşlandırdı.