Dünya Köprüde 7.4 kabusu! Tayvan'da çeyrek asrın en şiddetli depremi: Dünya izliyor

Köprüde 7.4 kabusu! Tayvan'da çeyrek asrın en şiddetli depremi: Dünya izliyor

03.04.2024 - 08:50 | Son Güncellenme:

Tayvan'ın doğu kıyılarında, ülkeyi son 25 yıldır etkileyen en büyük sarsıntı olan, 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı yerel saatle 07.58'de, yerin 15.5 kilometre altında gerçekleşti. Adayı 25 yıl içinde vuran en güçlü sarsıntı, büyük heyelanlarla sarsılan Tayvan'ın dağlık iç kesimlerinde de hissedildi.

 

BİLANÇO KÖTÜYE GİDİYOR

Yetkililer, yürüyüş yapan üç kişinin düşen kayalar sebebiyle öldüğünü, bir kamyon şoförü ve özel araçtaki başka bir kişinin ise, düşen molozlar sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ayrıca bir taş ocağında bir kişi yaşamını yitirirken, yakındaki otoyolda ise bir inşaat işçisi öldü.

YIKIMIN FOTOĞRAFLARI GELMEYE DEVAM EDİYOR

DEPREMİN TETİKLEDİĞİ HEYELAN KAMERADA


Yanı sıra, Tayvan'ın doğu kıyısında şiddetli depremin tetiklediği çok sayıda heyelan meydana geldiği bildirildi. Ülkenin Hualien şehrindeki hasar kamera kayıtlarına yansıdı.

Dağlardaki köprülerin heyelan sebebiyle yıkıldığını veya sürüklendiğini bildiriliyor. Dağ yamaçlarından sadece okyanusa değil vadilere inen büyük heyelanların görüntüleri dikkat çekti.

Haberin Devamı
AĞIR HASAR GÖRDÜ, 45 DERECE YAN YATTI


Hualien Şehri'nde Congquing ve Zhongshan yolunun köşesindeki çok katlı apartmanın ağır hasar gördüğü, birinci katının çöktüğü ve binanın büyük kısmının 45 derecelik açıyla eğildiği gelen bilgiler arasında.

Sosyal medyadaya yansıyan görüntüler ise, çocukların çöken konutlarından kurtarıldığı anları ortaya koydu.

KÖPRÜDE YAKALANDILAR


Bazı insanlar, şiddetli sarsıntıya Tayvan'ın Tapai şehrinde bulunan Zhongzheng Köprüsü'nden geçtikleri esnada yakalandı.

HASAR HALA ARAŞTIRILIYOR, OTOYOL ÇÖKTÜ


Adanın bu kısmı, doğrudan denize doğru uzanan dağların bulunduğu çok çarpıcı, engebeli bir kıyı şeridi olarak biliniyor.

Dağlardaki köy ve kasabalarda daha fazla hasar olup olmadığı ise hala araştırılıyor. Yine doğu Tayvan'da konumlanan Qingshui Tüneli otoyolunun bir kısmı, sarsıntının yol açtığı kaya kaymasıyla çöktü.

Haberin Devamı
ONLARCA KİŞİ MAHSUR DURUMDA

Tayvan hükümeti depremde yaralı sayısının 711 kişiye yükseldiğini ve 120'den fazla kişinin mahsur kaldığını açıkladı. En az dokuz kişi ise hayatını kaybetti.

HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR


Tayvan adasının güneyinden geçen fay hattındaki hareketlilik devam ediyor, 7.4'lük depremin ardından büyüklükleri 6.5 ve 5.7'ye ulaşan onlarca artçı sarsıntı kaydedildi.

DÜNYADA EN FAZLA DEPREMİN KAYDEDİLDİĞİ HAT

Sık sık büyük depremlerin meydana geldiği Tayvan, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının üzerinde yer alıyor.

Dünyada en fazla depremin meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı