Dünya İsrail'den Refah'ta katliam! Filistinlilerin kaldığı kampı vurdular: Çok sayıda can kaybı var

İsrail'den Refah'ta katliam! Filistinlilerin kaldığı kampı vurdular: Çok sayıda can kaybı var

26.05.2024 - 16:34 | Son Güncellenme:

Hamas savaşçılarıyla çatışmaya girmek için tünellere giren İsrail askerleri tuzağa düşerek rehin alındı. Bir İsrail askerinin sürüklenerek tünellerde götürüldüğü anlar dünyada ses getirdi. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinde bulunan çadır kampa düzenlediği hava saldırısında en az 20 kişi hayatını kaybetti.

İsrail-Hamas arasında başlayan savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E TEPKİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail'in çadır kampına saldırı düzenlemesine sert tepki gösterdi.

AB'DEN İSRAİL'E UAD KARARI HATIRLATMASI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) aldığı tedbir kararlarına uymamasına değinerek, “Ahlaki ve siyasi güvenilirliğimiz risk altındadır” dedi.

İSRAİL, FİLİSTİNLİLERİN KALDIĞI KAMPI HEDEF ALDI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 233 gündür devam ediyor. İsrail, Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı Tal Al-Sultan Kampı’na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 20 kişi hayatını kaybetti.


Haberin Devamı
BELÇİKA'DA FİLİSTİN TOPLANTISI

Belçika’da Avrupa Birliği (AB) ev sahipliğinde Filistin yönetiminin de katıldığı Filistin Uluslararası Ortaklar Toplantısı başladı. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, “Filistin’in diğer bölgeleri her an patlamaya hazır halde” dedi.

 

NORVEÇ BELGELERİ TESLİM ETTİ

Norveç, İrlanda ve İspanya’nın Filistin’i resmen devlet olarak tanımasına sayılı günler kala Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Filistin devletinin tanınmasına yönelik diplomatik belgeleri Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’ya teslim etti. Büyük ölçüde sembolik bir adım olan belge tesliminin ardından Mustafa, "Tanınma bizim için çok şey ifade ediyor. Filistin halkı için yapılabilecek en önemli şey bu. Bu bizim için çok önemli” dedi.

İspanya, Norveç ve İrlanda, Filistin'i 1967 sınırlarıyla resmen devlet olarak 28 Mayıs'ta tanıyacaklarını duyurmuştu.

İSRAİL'DE 80 BİN KİŞİLİK PROTESTO

İsrail’de hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Ülkenin farklı noktalarında toplanan binlerce kişi Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetini İsrailli esirleri yalnız bırakmakla suçladı. Eyleme katılan esirlerin aileleri, İsrail’in anlaşma yapmadan savaşı bitirmek zorunda kalacağını uyarısında bulundu. Eylemciler Başbakan Benjamin Netanyahu'nun görevden alınması, erken seçimlere gidilmesi ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşma yapılması çağrısında bulundu. Kudüs, Hayfa, Caesarea ve Rehovot’ta gerçekleştirilen gösterilerin yanı sıra başkent Tel Aviv’de gerçekleştirilen hükümet karşıtı protestoda tansiyon yükseldi. Tel Aviv’deki eyleme 80 bin kişinin katıldığı ifade edildi.
Tel Aviv'deki Kirya Askeri Üssü önünde toplanan İsrailli esirlerin yakınlarından Einav Zangauker, “Anlaşma şartlarının değişmediğini ve savaş sona ermeden bir anlaşma olmayacağını anlamalıyız. Eğer hükümet bir anlaşmaya varmazsa İsrail sonunda rehineler geri verilmeden savaşı bitirmek zorunda kalacak” dedi.

Haberin Devamı
SAVAŞTA AYLAR SONRA BİR İLK

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Tel Aviv'e roket saldırısı düzenlediğini açıkladı. Yaklaşık dört ay sonra İsrail'in merkez bölgesindeki bir kenti hedefleyen ilk saldırıyla ilgili İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesinden en az sekiz adet roket fırlatıldığını ve çoğunun durdurulduğunu açıkladı.
İsrail'de Herzliya ve Petah Tikva gibi diğer şehir ve kasabalarda da roket sirenleri çalındı. İsrail basını Herzliya'daki bir binanın bahçesinde füze parçalarının görüntülerini yayınladı. Sosyal medyada paylaşılan videoda ise, İsrail'in merkezi Kfar Saba kasabası yakınlarındaki açık alanda düşen bir roketin oluşturduğu büyük bir krater görülüyor.

İsrail acil servisleri olası yaralanmalara dair herhangi bir bildirim almadıklarını açıkladı. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Telegram kanalından Tel Aviv'e "büyük bir füze" saldırısı başlattığını duyurdu.

İsrail Refah'a karadan ve havadan saldırıları sürüyor; son olarak Refah'taki Khirbet al-Adas bölgesine düzenlediği saldırıda 6 kişinin öldürüldüğü açıklandı. İsrail güçlerinin Refah'a yönelik son 24 saatteki saldırılarından 80'den fazla kişinin öldürüldüğünü bildirildi.


GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail güçlerinin son 24 saatte düzenlediği 8 farklı saldırıda 81 sivil hayatını kaybetti, 223 Filistinli ise yaralandı. Açıklamada, 7 Ekim’den bu yana devam bombardımanın bilançosuna da yer verilirken, bölgedeki can kaybının 35 bin 984’e, yaralı sayısının da 80 bin 643’e yükseldiği aktarıldı.

YENİ TAKTİĞE KARŞI ABD ÇARESİZ KALDI

Rus ordusu Pazar sabahı 200 kişinin içinde olduğu süpermarketi havaya uçurdu. Ukrayna kanadı ise artık savaşta batının hiçbir silahının işe yaramadığını nedenleriyle açıkladı.

Haberin Devamı
ÖZEL HABERLE RUSYA-İRAN İTTİFAKINI DUYURDULAR

İsrail'in Hayom gazetesi, 7 Ekim'den beri ülkeye yönelik yapılan siber saldırılarda birçok alt ve üstyapı sistemlerinin etkilendiğini hatta kullanılamaz hale geldiğini ifade etti. Gazetenin özel haberi olarak manşetten verilen gelişmenin detaylarında ise bu saldırıların İran tarafından yapıldığı ancak arkasında Rusların olduğu yazıldı.

GÜÇ DENGESİ TERSİNE DÖNEBİLİR

Hayom gazetesi bu gizli ittifakın önümüzdeki günlerde daha da artacağını belirterek İran-Rusya arasındaki derinleşen ilişkilerle birlikte Rusların Orta Doğu'da daha da söz sahibi olmak istediğini ifade etti. Siber saldırılar dışında İsrail kanadı İran'ın Rusya'dan uçak, helikopter, radar sistemleri ve diğer silahları alması da İsrail kanadını güvenlik açısından rahatsız eden bir konu. Devlet destekli üretilen silahların taşınması ve İran'a transferi bölgedeki İsrail-İran güç dengesini alt üst edebilir.

Hayom gazetesine konuşan ve ismini vermek istemeyen İsrailli yetkililer konuyla ilgili Rusya gibi süper güçler, terör gruplarının veya diğer ülkelerin sahip olmadığı yeteneklere sahip. Rusya, rakiplerine ciddi zararlar verebilecek farklı silahlara da envanterinde yer veriyor. Biz de sürekli hazırlanıyoruz, savunmaya odaklanmış durumdayız" dedi.

Bir başka İsrailli yetkili ise ufukta gözüken Rusya-İran ittifakıyla ilgili "Tüm İran büyük bir saldırı için hazırlık içinde. Ruslarla yakın bir işbirliği içindeler. Konvansiyonel silahları ve insansız hava araçlarını satın alıyorlar ama aynı zamanda muhtemelen Rusya'nın gelişmiş siber savaş yeteneklerinden de pay alıyorlar" ifadesini kullandı.

"ALMANYA UYAN ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜYOR"

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim'de başlattığı saldırılardan bu yana Almanya’da Filistin’e destek yürüyüşleri düzenlenmeye devam ediyor. Başkent Berlin'de Birleşik Filistin Milli Komitesi ve onlara destek veren Berlin halkı hemen her cumartesi, şehrin farklı noktalarında Filistin'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek için seslerini yükseltiyor. Başkentte bugün "Savaşı durdurun, İsrail'e silah satışına son verin" yürüyüşü gerçekleştirildi. Insbrückerplatz ve Walter Schreiber Platz metro istasyonları arasındaki güzergahta gerçekleştirilen yürüyüş, Insbrückerplatz Meydanı’nda Filistin marşının okunmasıyla başladı.

Meydanda yapılan konuşmalarda, Filistin'in açık mezarlığa dönüştüğü vurgulanırken, çoğu kadın ve çocuk binlerce Filistinlinin öldürüldüğü hatırlatıldı. Dünyanın gözü önünde hastanelerin, okulların ve ibadethanelerin yerle bir edildiğini söyleyen konuşmacı, "ABD ve Almanya'nın desteğini arkasına alan İsrail sivilleri katlediyor. Siyasilerin savaş bölgelerine silah satışı yapılmayacağını ilan etmesine rağmen Almanya'nın İsrail'e silah satışı son aylarda 10 katına çıktı" ifadelerini kullandı.

ABD'NİN YARDIM KÖPRÜSÜ KIYIYA VURDU

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin Gazze Şeridi’ne kurduğu iskeleye insani yardım taşıyan 4 ABD gemisinin şiddetli rüzgar nedeniyle bu sabah sürüklendiği belirtildi. Açıklamada, gemilerin şamandıradan kurtularak sürüklendiği aktarılırken, “2 gemi şu anda iskelenin yakınındaki sahile demirlemiş durumda, diğer gemiler ise İsrail’in Aşkelon şehri yakınlarında karaya oturdu” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, gemileri kurtarma çalışmalarının İsrail Donanması’nın desteğiyle devam ettiği belirtilirken, herhangi bir yaralanmanın bildirilmediği, iskelenin ise tamamen çalışır durumda olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı
'MASKELİ' BULUNDU

Dün gece saatlerinde sosyal medyada yüzünde maske olan bir İsrail askeri gündem oldu. Savaşın devam etmesi ve en sonuna kadar ilerlemeleri gerektiğini belirten asker, geri çekilme gibi bir durumda kendi taburunun isyan edeceğini ve Netanyahu hükümetini düşüreceğini söyledi. Görüntüleri Netanyahu'nun oğlu da Telegram'dan paylaştı. İsrail ordusu ise yapılan incelemeler sonucu askerin kim olduğunu buldu ve askere soruşturma açıldığı belirtildi.

İSRAİL ASKERİ TÜNELDE YAKALANDI

2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızlıca konum değiştirip İsrail'i zor durumda bırakabilir. France24'e göre İsrail son olarak bu tünelleri 2021 yılında bombaladı ancak hala gizli kalan tünellerin olması yüksek bir ihtimal.

New York merkezli Soufan Center düşünce kuruluşunun araştırma direktörü Colin Clarke, henüz savaşın başında yaptığı açıklamada Hamas'ın "tünelleri ezbere bildiğini" söyledi ve ekledi; Böyle bir şehirde savaşmaya hazırlanmak kapsamlı bir istihbarat gerektirecektir. İsrail'in böyle bir hazırlığı olmayabilir. Hamas taktiksel açıdan burada üste çıkma potansiyeline sahip'

SÜRÜKLEYEREK GÖTÜRDÜLER

Hamas'ın askeri kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde, dün gece uzun bir sürededen sonra açıklamalarda bulundu. Ubeyde çok sayıda İsrail askerini esir aldıklarını belirtti ve konuyla ilgili "Mücahitlerimiz Cibaliye'de öğleden sonra bir grup İsrail askerini tünellere çekti ve esir aldı." dedi.

İsrail kanadı ise başlarda bu iddiaları yalanladı ancak Kassam Tugayları İsrail askerlerinin esir alındığına dair videoları servis etti. Görüntülerde bir İsrail askerinin sadece tek bir kişinin sığabileceği genişlikte bir tünelde sürüklendiği kayıtlara geçti. Hamas ayrıca askerin envanterinde bulunan kask, çelik yelek ve silahların görüntüsünü de paylaştı.

ABD VE MISIR GÖRÜŞMESİ SINIR KAPISINI AÇTIRDI

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Lideri Sisi ile temaslarda bulundu, iki lider Gazze'deki savaşa dair olan konuları masaya yatırdı. Görüşme sonrası Mısır Kızılayı, yardımların Kerem Şalom Sınır Kapısı üzerinden Gazze'ye gireceğini duyurdu. Arap basınının son dakika geçtiği haberlere göre ise sınır kapısı yaklaşık 10 dakika önce açıldı ve yardım girişleri başladı.

Haberin Devamı