Dünya Savaşta son dakika... Gazze, yedi haftada Suriye'yi geçti! ABD basını İsrail'in skandalını ortaya çıkardı

Savaşta son dakika... Gazze, yedi haftada Suriye'yi geçti! ABD basını İsrail'in skandalını ortaya çıkardı

24.12.2023 - 10:00 | Son Güncellenme:

İsrail medyası, ordunun savaşla ilgili bir sonraki planını dünyaya duyurdu. Habere göre İsrail ordusu Orta Doğu'daki komşusuna adeta ültimatom verdi. Washington Post gazetesi Gazze ve Suriye İç Savaşı'ndaki kritik şehirleri karşılaştırdı. Ortaya çıkan sonuç dünya medyasında ses getirdi.

Savaşta son dakika... Gazze, yedi haftada Suriyeyi geçti ABD basını İsrailin skandalını ortaya çıkardı

İsrail-Hamas arasındaki savaş 7 Ekim'den beri devam ediyor. Yaşanan gelişmeleri canlı blog olarak dakika dakika aktarıyoruz.

İSRAİL MAGAZİ MÜLTECİ KAMPI’NI VURDU: 70 ÖLÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 79’uncu günde devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı açıklamada, İsrail’in Magazi Mülteci Kampı’na hava saldırısı düzenlediğini belirterek, ilk belirlemelere göre 70 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı. El-Kudra, enkaz altında çok sayıda kişinin olduğunu, bu nedenle ölü sayısının artacağını ifade ederek, saldırıyı “katliam” olarak nitelendirdi.

İSRAİL SALDIRILARINDA HAYATINI KAYBEDEN BM PERSONELİ SAYISI 142’YE YÜKSELDİ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda ölen BM personeli sayısının 142’ye yükseldiğini açıkladı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, saldırılarda hayatını kaybeden Birleşmiş Milletler (BM) personeli sayısı da her geçen gün artıyor. BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde ölen BM personeli sayısının 142’ye yükseldiği bildirilerek, “Ekiplerimiz ihtiyaç sahibi insanlara yardım etmek için imkansızı başarıyor. Çoğu aileleriyle birlikte Gazze'de öldürülen 142 UNRWA personelinin yasını tutuyoruz” denildi.

NETANYAHU ABD İDDİALARINI YALANLADI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’ın 45 dakikalık bir telefon görüşmesiyle kendisini Lübnan’a saldırı planından vazgeçirdiği iddialarını yalanladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisini Lübnan’a yönelik saldırı planından vazgeçirdiği iddialarını yalanladı. Netanyahu, İsrail'in askeri operasyonlarıyla ilgili kararları kendi değerlendirmeleri ışığında verdiğini ve başka ülkelerden etkilenmediğini belirterek, "ABD'nin bizi bölgedeki operasyonel eylemlerden alıkoyduğu ve alıkoymakta olduğu yönünde hatalı haberler gördüm, bu doğru değil. İsrail egemen bir devlettir. Savaştaki kararlarımız operasyonel değerlendirmelerimize dayanmaktadır” dedi.

İsrail’in operasyon kararları konusunda bağımsız olduğunu aktaran Netanyahu, "Bu kararlar dış baskılar tarafından dikte edilmemektedir. Kuvvetlerimizin nasıl kullanılacağına ilişkin karar İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) bağımsız kararıdır, başka kimsenin değil" dedi.


“Biden 45 dakikalık telefon görüşmesiyle Netanyahu’yu ikna etti”

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde, İsrail’in 7 Ekim'de Filistin ile çatışmaların patlak vermesinden kısa süre sonra Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine saldırı planladığı öne sürülmüş, Biden’ın 11 Ekim’de 45 dakikalık bir telefon görüşmesiyle Netanyahu’yu söz konusu saldırıyı gerçekleştirmemesi konusunda ikna ettiği iddia edilmişti. Telefon görüşmesi sırasında İsrail savaş uçaklarının havalandığı ve saldırı için hazır olduğu öne sürülen haberde, Biden’ın Netanyahu’nun bu eyleminin sonuçlarını bir kez daha düşünmesini istediği kaydedilmişti.

Haberin Devamı
FİLİSTİN İSLAMİ CİHAT ÖRGÜTÜ HEYETİ MISIR’DA

Filistin İslami Cihat Örgütü’ne bağlı heyet, Mısırlı güvenlik yetkilileriyle görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire'ye geldi.

ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda İsrail ve Filistin arasındaki yeni bir esir takası anlaşmasına dair müzakereler devam ederken, Filistin İslami Cihat Örgütü’ne bağlı heyet Mısırlı güvenlik yetkilileriyle görüşmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire'ye geldi. Bir kaynak yaptığı açıklamada, görüşmelerin İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını sona erdirmesi üzerinde yoğunlaşacağını ifade etti.

Gazze Şeridi’nde bazı İsrailli esirleri elinde tutan Filistin İslami Cihat Örgütü, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar sona erene kadar İsrail ile yeni bir esir takası anlaşması yapmayı reddediyor.

İSRAİL'DEN SKANDAL İDDİA HAMAS REDDETTİ

AFP'nin haberine göre İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyinde okul, cami ve klinik yakınlarındaki bir yerleşkeye baskın düzenledi. Burada "çocuklar" için yapılmış patlayıcı kemer bulduğunu belirten İsrail ordusu ayrıca çok sayıda bomba ve silah da tespit ettiklerini ileri sürdü.

Hamas ise bu iddiayı İsrail'in savaşı meşrulaştırmaya çalıştığını belirterek reddetti.

NETANYAHU'DAN SAVAŞIN GİDİŞATINA DAİR AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze savaşının kendileri için "çok ağır bir bedeli" olduğunu söyledi. Netanyahu, dün gecenin Tel Aviv açısından en "ölümcül" günü olduğunu bildirdi ve savaşmaktan başka çarelerinin olmadığını öne sürdü. Netanyahu ayrıca devam eden savaşla ilgili "Uzun bir süre daha çatışmalar sürecek" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı
BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bölgedeki ölü sayısının 20 bin 427'ye yükseldiği belirtildi. Son 24 saatte İsrail ordusu tarafından 166 kişinin öldürüldüğünü hatırlatan bakanlık yaralı sayısını 50 bin 36 olarak açıkladı.

BATI ŞERİA'DA 79 GÜNDE 4 BİN 695 KİŞİ TUTUKLANDI

Batı Şeria'daki İsrail baskınlarında yaklaşık bir düzine kişi tutuklandı. Bugünkü baskınla birlikte İsrail kanadı 7 Ekim'den beri Batı Şeria'da toplamda 4 bin 695 kişiyi tutukladı.

7 HAFTALIK SAVAŞ SURİYE'Yİ GERİDE BIRAKTI

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 79. güne girildi. Bu süreçte İsrail, bölgenin büyük bölümünü yerle bir etti, 20 binden fazla kişiyi öldürdü ve nüfusun büyük çoğunluğunu yerinden etti. İsrail'in en şiddetli saldırıları ise havadan düzenledikleri füzeler yoluyla gerçekleşti.

Gazze'deki uydu görüntülerini inceleyen ve bunları Suriye İç Savaşı ile karşılaştıran Washington Post ise korkunç manzarayı dünyaya duyurdu. Söz konusu görüntülerde Suriye rejiminin 2013-2016 yılları arasında Halep'te yürüttüğü savaş ve 2017'de ABD öncülüğünde Musul, ve Rakka'nın fotoğrafları karşılaştırıldı.

Buna göre Gazze'deki 28 hastaneden 17'sinin yakınında düzinelerce belirgin krater olduğunu ortaya çıktı. Kraterlerin büyüklüğünden yola çıkan uzmanlar bu büyüklükte bir çukur için en az 900 kiloluk bir bombanın patlaması gerektiğini belirtiyor. Kraterlerin oluştuğu konumlar ise genellikle hastanelerin hemen yanı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bir yetkili "Bu kadar kısa bir süre içinde yaşanan sivil ölümleri 21. yüzyılın en büyük sivil kayıp oranı olacak gibi görünüyor" dedi.

GAZZE-HALEP

Gazze'nin bir buçuk katı büyüklüğündeki Halep, 2013-16 yılları arasında ciddi bir savaş gördü. Burada bulunan binaların yüzde 40'ı hasar gördü. Gazze'de ise bu oran 26 günde yüzde 32'ye yükseldi.

GAZZE-MUSUL

Irak ve ABD tarafından DEAŞ'a karşı düzenlenen operasyonlarda Musul dokuz ay boyunca geniş çaplı bir savaşa maruz kaldı. Gazze'den iki kat büyük olan ve yaklaşık 9 ay kadar çatışmaların merkezi olan Musul, buna rağmen Gazze'den yaklaşık bir buçuk kat daha az hasar aldı.

GAZZE-RAKKA

ABD destekli YPG ile DEAŞ arasındaki savaşın merkezi olan Rakka'da 2017 yılında 8 aylık bir savaş yaşandı. 8 aylık bir süre olmasına karşın Gazze, Rakka'nın iki buçuk katı büyüklüğündeki bir hasarı sadece 70 günde aldı.

Haberin Devamı
İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'I VURDU

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırı sonrası Hizbullah'tan İsrail'e misilleme geldi. İsrail ordusu Hizbullah'ın saldırısında herhangi bir can kaybı yaşamadıklarını kaydetti.

ABD BASINI: NETANYAHU LÜBNAN'I VURACAKTI

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, İsrail’in 7 Ekim'deki baskınından kısa süre sonra Lübnan’daki Hizbullah hedeflerine saldırı planladığını yazdı. Gazetenin iddiasına göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Lübnan’a “önleyici bir saldırı” gerçekleştirilmesini istedi ancak ABD Başkanı Joe Biden, 45 dakikalık bir telefon görüşmesiyle Netanyahu’yu bir saldırı gerçekleştirmemesi için ikna etti. Biden ve Netanyahu’nun 11 Ekim’de telefon görüşmesi gerçekleştirdiği sırada İsrail savaş uçaklarının havalandığı ve saldırı için hazır olduğu aktarılan haberde, Biden’ın, Netanyahu’nun bu eyleminin sonuçlarını bir kez daha düşünmesini istediği kaydedildi.

Biden’ın Netanyahu’yu ikna ettiği ifade edilen haberde söz konusunu telefon konuşmasının bugüne kadar açıklanmadığı vurgulandı.

"GAZZE'NİN KUZEYİNDE KONTROLÜ SAĞLADIK"


İsrail ordusu, haftalar süren yoğun çatışmaların ardından Gazze'nin kuzeyinde tam kontrolü sağlamak üzere. Askeri sözcü Jonathan Conricus konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Şimdi güçlerimizi, güneye ve Hamas'a yoğunlaştıracağız" dedi.

Hamas tarafından yapılan açıklamada ise İsrail'in Han Yunus ve Cibaliye'yi hedef aldığı belirtildi.

Haberin Devamı
BM'DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler'in mültecilerle ilgili sorumlusu Filippo Grandi Gazze'de insanlara yardım ulaşmasının ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için tek yolun "insani ateşkes" olduğunu bildirdi. Grandi konuyla ilgili X hesabından "Savaş mantığa ve insanlığa meydan okur ve daha fazla nefret, daha az barış dolu bir gelecek hazırlar," diye yazdı.

TEL AVİV'E KABUSU YAŞATACAK PLAN

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas arasındaki savaşın en önemli aktörlerinden biri İran destekli Hizbullah oldu. Hizbullah nedeniyle İsrail ordusu ikiye bölündü ve kuzeyde olası bir saldırıya karşı 4 kilometrelik bir tampon bölge kuruldu. ABD basını, Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonunun arkasında İran ve Hizbullah olduğunu öne sürdü, Tahran ise bu iddiaları reddetti.

"ZAFER KAZANACAĞIZ"

Hamas'tan sonra İsrail için bir numaralı tehdit olan Hizbullah'ın üst düzey yetkililerinden Nevaf el Musavi, Hizbullah'ın resmi kanalı olan Al-Manar televizyonuna konuştu. Burada kısa bir röportaj veren Musavi "Hamas'a Gazze'deki kardeşlerimiz için ne yapabiliriz diye sorduk. Bize 'İsrail saldırılarını durdurmayacak, çatışmalar devam edecek. İsrail'e karşı zafer kazanacağız' dediler" ifadelerini kullandı.

"TOPYEKÜN SAVAŞ" ÖNERİSİ

Açıklamalarının devamında Musavi, henüz savaşın ilk gününde Hamas'ın üst düzey liderlerine "Lübnan tarafından topyekün bir savaş başlatırsak, Gazze'ye yönelik saldırılar son bulur mu?" sorusunu yönelttiklerini bildirdi.

İSRAİL DRONELARI FİLİSTİNLİ KÜÇÜK KIZI HEDEF ALDI

Filistin Kızılayı, Han Yunus'ta bulunan El Amal Hastanesi yakınlarında 13 yaşındaki bir çocuğun İsrail droneları tarafından öldürüldüğünü bildirdi. Savaşın başından bu yana ise toplamda 8 binden fazla Gazzeli çocuk, İsrail ordusu tarafından öldürüldü.

Haberin Devamı
24 SAATTE 200 FARKLI NOKTAYA SALDIRI


İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, hava ve deniz kuvvetleri dahil son 24 saatte Gazze'de 200 farklı noktaya saldırı düzenledikleri bildirildi.

BİR GECEDE 40 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail ordusunun Gazze'nin merkezine yönelik yaptığı saldırılarda bilanço ağırlaşıyor. Dün geceden beri bölgede en az 40 kişi yaşamını yitirdi. İsrail kanadı saatlerdir Bureij ve Nuseyrat Mülteci Kamplarının bulunduğu Deir el-Balah kentini hedef alıyor.

 

İSRAİL ORDUSUNUN ÜZERİNDEKİ "NETANYAHU" BASKISI

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, İsrail hükümetinin orduya yönelik tutumuna atıfta bulunarak "Askeri ve siyasi sistemler arasında güven olmadığını" söyledi ve ekledi:

"Ordu, hükümetin kendilerini suçlayacağını biliyor. Ulusal düzeyde bu durum mümkün olmaması gereken bir duruş"


Öte yandan savaşın başından beri İsrail ordusu ve Netanyahu hükümeti sık sık karşı karşıya geldi.

BIDEN: ATEŞKES İSTEMEDİM

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'den ateşkes istemediğini dile getirdi. Biden konuyla ilgili "Bugün Netanyahu ile uzun bir konuşma yaptım ve bu özel bir görüşmeydi. Ateşkes istemedim" dedi.

TEL AVIV'İN KAYIPLARI ATIYOR

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülen sekiz asker ve subayın isimlerini ve detaylarını ailelerine bildirdikten sonra yayınladı. Bu sayıyla birlikte 7 Ekim'den beri yaşamını yitiren İsrail askeri sayısı 485'e yükseldi.

İSRAİL ORDUSU: GELİYORUZ

Arap basınında yer alan haberlere göre İsrail ordusu Mısır'a bir uyarı gönderdi. Refah'a düzenlenecek kara harekatı nedeniyle İsrail, Mısır ordusunun bölgeden çekilmesini istedi. İsrail ordusu ayrıca saldırıları boyunca Mısır güçlerinin güvenliğinden sorumlu olmayacağını ve bölgedeki askeri operasyonun Mısır kabul etse de etmese de devam edeceğini vurguladı. Mısır'ın başkenti Kahire'ye 400 kilometre uzaklıkta bulunan Refah sınır hattının ise hemen yanında bulunuyor.

İsrail basınında çıkan haberlerde ise Kerem Şalom sınır kapısının batısında tank ve zırhlı araçların hareket halinde olduğu haberleri de geliyor.

'REFAH'A GİDİN' ÇAĞRISI

İsrail ordusu son günlerde Refah'a halı hazırda sayısız hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılar sonucunda onlarca insan öldü, bölge ise adeta harabeye döndü. İsrail ordusu, daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği Han Yunus'a havadan ve karadan saldırmış ve buradaki Gazzelilerin Refah'a gitmesi için çağrıda bulunmuştu. Birçok Gazzeli bölgeye terk ederken Han Yunus'ta yüzlerce kişi yaşamını yitirmişti.

ABD HUSİLERİ DURDURDU

ABD ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre Yemen'den ateşlenen balistik füzelerin hedefi Kızıldeniz'in güneyindeki uluslararası nakliye yollarıydı. Washington tarafından yapılan bildiride "USS LABOON" gemisinin yaklaşan 4 İHA'yı düşürdüğü belirtildi. Husiler ise bu saldırıyla birlikte 7 Ekim'den beri toplam 15 defa uluslararası sulara füze ateşledi.