Dünya Son dakika... İsrail'den 'resmen savaş' ilanı! Gazzelilere 'evlerinizi terk edin' çağrısı

Son dakika... İsrail'den 'resmen savaş' ilanı! Gazzelilere 'evlerinizi terk edin' çağrısı

08.10.2023 - 22:35 | Son Güncellenme:

Hamas’ın askeri kanadı İsrail’e karşı Aksa Tufanı operasyonu başlattıklarını duyurarak gece boyunca 5 bin roket fırlattıklarını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise gece boyunca devam eden roket saldırısı sonrasında bu sabah ‘savaş durumu alarmı’ ilan etti.

 

Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyonun başladığını duyurdu. Can kaybının arttığı öğrenildi. Sayısız bina ve araç ise alevler içinde kaldı. İsrail'deki Kanal12 televizyonunun haberine göre, Gazze'den 4 ayrı silahlı grup çevredeki yerleşim yerlerine girmeyi başardı. Filistinli grupların, Gazze Şeridi açıklarında İsrail Deniz Kuvvetleri'ne ait bir tekneye ateş açtığı aktarıldı.

İSRAİL CUMHURBAŞKANI HERZOG’DAN ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail halkına Hamas’ın saldırıları karşısında ulusal birlik çağrısında bulunarak, “İsrail bu sefer de kazanacak” dedi.

BIDEN VE NETANYAHU TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ikinci kez telefonda görüştü. Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın bir kez daha saldırılarda hayatını kaybeden İsrailliler için Netanyahu’ya taziyelerini sunduğu belirtilerek, Biden’ın İsrail Hükümetine ve halkına tam destek sözü verdiği aktarıldı.

MAÇLAR ERTELENDİ

UEFA, İsrail'deki güvenlik durumu nedeniyle 17 Ekim'e kadar ülkede yapılması planlanan maçları erteledi.

Haberin Devamı
UÇAK GEMİSİ GÖNDERİLDİĞİ AÇIKLANDI

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin, Hamas’ın saldırılarının ardından USS Gerald R. Ford uçak gemisi ve beraberindeki görev grubunu İsrail’e gönderdiğini duyurdu.

FİLİSTİN'DE CAN KAYBI 413’E YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 78'i çocuk ve 41'i kadın olmak üzere 413'e, yaralı sayısının ise 213'ü çocuk ve 140’ı kadın olmak üzere 2 bin 243'e yükseldiğini bildirdi.

TAYLAND VATANDAŞLARINI TAHLİYE ETMEYE HAZIRLANIYOR

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Tayland, İsrail'deki vatandaşlarını tahliye etmeye hazırlanıyor. Tayland Dışişleri Bakanlığı, yaşayan Taylandlı vatandaşlara yönelik acil yardım ve tahliye çalışması başlattı. Tayland Başbakanı Srettha Thavisin yaptığı açıklamada, İsrail'de yaşanan Hamas saldırıları ve bölgede bulunan Taylandlı vatandaşların tahliye çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Başbakan Thavisin, tahliye çalışmaları için ilk olarak Tayland Donanmasına ait iki adet yolcu uçağının İsrail'e gönderileceğini belirterek, İsrail'de yaşayan yaklaşık 30 bin Tayland vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı
ABD BU İDDİAYI KONUŞUYOR

ABD basınında yer alan haberlerde, ABD hükümetinin destek amacıyla İsrail’e savaş gemileri ve uçakları göndereceği iddia edildi.

CAN KAYBI ARTIYOR

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, dün sabah saatlerinde İsrail'e yönelik “Aksa Tufanı Operasyonu” başlatmış, İsrail ise “Demir Kılıçlar Operasyonu”yla karşılık vermişti. Çatışmalar devam ederken her iki tarafta da can kaybı artmaya devam ediyor. Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 700’e yükselirken, 20’si ağır toplam 2 bin 156 kişi yaralandı.

İSRAİL, GAZZE ŞERİDİ’NDE 800 NOKTAYI VURDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, İsrail Hava Kuvvetleri’nin dünden bu yana Gazze Şeridi’nde 800 noktayı vurduğunu aktararak, operasyonlara 50'den fazla savaş uçağının katıldığını ifade etti.

Haberin Devamı
NETANYAHU'DAN PEŞ PEŞE GÖRÜŞMELER

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile telefonda görüştü.

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ, HAMAS LİDERİYLE GÖRÜŞTÜ

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Hamas ve Filistin İslami Cihat Örgütü lideriyle telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Reisi, Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'na ilişkin tebrik mesajı yayınladı.

PAPA'DAN BARIŞ ÇAĞRISI

Papa Francis, "terör ve savaş çözüme götürmez" diyerek "İsrail ve Filistin'e barış" çağrısında bulundu. Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda konuşan Francis, 'Savaş bir yenilgidir, her savaş aslında bir yenilgidir. Filistin ve İsrail için dua edelim' dedi.

Haberin Devamı
ABD'DEN İSRAİL'E YARDIM AÇIKLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, günün ilerleyen saatlerinde İsrail'e yapılacak yeni askeri yardıma ilişkin konuştu. Blinken CNN'e 'İsraillilerin yaptığı belirli ek taleplere bakıyoruz; sanırım bugün bu konuda daha fazla bilgi duyacaksınız' dedi.

Blinken ayrıca Başkan Joe Biden'ın talimatının 'Şu anda İsrail'e Hamas'ın saldırılarıyla başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağladığımızdan emin olmak" olduğunu söyledi ve yetkililerin kayıp Amerikalıların raporlarını doğrulamak için 'fazla mesai yaptığını' da ekledi.

İRAN LİDERİ REİSİ'DEN KRİTİK GÖRÜŞMELER

İran'ın devlet ajansı IRNA'ya göre İbrahim Reisi Hamas ve İslami Cihad liderleriyle görüştü. IRNA'nın detay vermeden geçtiği haberde 'Reisi, İslami Cihat Hareketi Genel Sekreteri Ziyad el-Nahalah ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye ile yaptığı telefon görüşmelerinde Filistin'deki gelişmeleri ele aldı' ifadelerini kullandı.

İSRAİL RESMİ OLARAK SAVAŞ İLAN ETTİ

İsrail Başbakanlık Ofisi, güvenlik kabinesinin resmi olarak savaş ilan ettiğini duyurdu. Bu kararı İsrail en son 1973 yılında Yom Kippur Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail Savaşı kapsamında almıştı.

Haberin Devamı
İKİ TARAFTA DA YÜZLERCE ÖLÜ VAR

İsrail yerel basınında çıkan haberlere göre dün sabah saatlerinden beri 600 İsrailli yaşamını yitirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı ise İsrail saldırıları sonucu 370 kişinin öldüğünü 2000 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

İSRAİL ORDUSUNDAN GAZZELİLERE ÇAĞRI

İsrail ordusu Hamas'ın Gazze'deki komuta merkezini vurduğunu açıkladı. Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail ayrıca bölgede yaşayan Filistinlilerin ayrılmalarına yönelik çağrısını yeniledi. İsrail'den yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

'Size veya ailelerinize zarar vermek istemiyoruz. Güvenliğiniz için evlerinizi terk edin. Aziz Camii yakınındaki Daraj mahallesi sakinlerini derhal evlerinden ayrılmaya çağırıyoruz'

İSRAİL: 18 ASKERİMİZ DAHA ÖLDÜ

Sabah saatlerinde 26 askerini kaybettiğini bildiren İsrail, 18 askerin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. İsrail ordusu askerlerin isimlerini de bildirirken ailelerin konuyla ilgili haberdar edildiğini kaydetti.

İSRAİL'DE ÖLÜ SAYISI 600 OLDU

İsrail Savunma Kuvveleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Hamas’ın İsrail’e yönelik düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunda hayatını kaybedenlerin sayısının 600'e yükseldiğini bildirdi.

LÜBNANLI VEKİLDEN HİZBULLAH'A UYARI

Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyine saldırısı hakkında konuşan Lübnanlı milletvekili Najat Aoun Saliba, Filistin davasını desteklemenin tüm Arap devletleri arasında ortak bir çaba olması gerektiğini söyledi ve Hizbullah'ın tek başına hareket etmemesi gerektiğini bildirdi. Saliba konuya ilişkin 'Bu konu Hizbullah'ın tek başına kaldıracağı bir olay değil. Arap devletleri birlikte bir karar almalı' ifadelerini kullandı.

İSRAİL'DEN HİZBULLAH'A UYARI ATEŞİ

İsrail ordusu, sabah saatlerinde ülkenin kuzeyine saldıran ve daha sonra sınıra yaklaşan Hizbullah'a uyarı ateşi açtı. Yetkililer söz konusu gelişmenin Dov Dağı'nda yaşandığını kaydetti.

WSJ: İSRAİL, MISIR'DAN REHİNE PAZARLIĞINDA ARABULUCULUK TALEP ETTİ

Wall Street Journal (WSJ) tarafından yapılan bir haberde İsrail, Mısır'dan Hamas militanları tarafından esir tutulan İsraillilerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapmasını talep ettiği yazıldı. Şimdiye kadar kaç İsraillinin Hamas tarafından rehin aldığı ise bilinmiyor.

İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI HAMAS İSTİHBARAT ŞEFİNİ HEDEF ALDI

İsrail Hava Kuvvetleri, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada savaş uçaklarının "Hamas terör örgütünün istihbarat dairesi başkanına ait bir yerleşkeyi" vurduğunu söyledi.

İsrail uçakları, Hamas'ın Cumartesi günü İsrail topraklarına geçmesinden bu yana Gazze Şeridi'nde çok sayıda hedefi vurdu.

BBC'ye konuşan Filistinli bir güvenlik kaynağı, İsrail savaş uçaklarının misilleme saldırılarının başlamasından bu yana 150 hedefi vurduğunu aktardı.

HAMAS: SİVİLLERİ HEDEF ALMIYORUZ

Hamas'ın üst düzey sözcüsü Usame Hamadan ise Al Jazeera'ya sivillere saldırmadıklarını belirterek 'Sivilleri bilerek hedef almıyoruz, 'Yerleşimcilerin' İsrail işgalinin bir parçası olduğunu ilan ettik, onlar sivil değil' değerlendirmesinde bulundu.

GAZZE'YE YAKIN KASABALAR 24 SAAT İÇİNDE TAHLİYE EDİLECEK

İsrail ordusu sözcüsü, Gazze sınırına yakın kasabalarda yaşayan tüm sakinlerin 24 saat içinde tahliye edileceğini söyledi. Daniel Hagari konuyla ilgili 'İsrail'in sınırları içindeki tüm teröristleri öldürene kadar her kasabaya ulaşacağız' dedi.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 313 OLDU! İSRAİL'DEN SALDIRI AÇIKLAMASI


Filistin Sağlık Bakanlığı İsrail'in gerçekleştirdiği bombardıman sonrası 313 kişinin öldüğünü 2000'den fazla insanın ise yaralandığını söyledi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise çatışmalarda yüzlerce Hamas üyesinin öldüğü ve düzinelercesinin yakalandığı belirtildi. Sözcü Daniel Hagari, 'Hamas'ın liderlerini hedef alıyoruz, ateş gücü üstünlüğümüzü kullanacağız. Önümüzdeki saatlerde maksimum gücümüzle tüm yeteneklerimizi maksimum seviyede kullanacağız' dedi.

LÜBNAN DA TOPA GİRDİ: İSRAİL'İN KUZEYİNE ROKET SALDIRISI

Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah, gece saatlerinde İsrail'in kuzeyine roket saldırısı düzenledi. Saldırıda İsrail'e ait bir radar istasyonu etkisiz hale getirildi. Haaretz gazetesi muhabiri Gideon Levy, Al Jazeera'ye 'İsrail iki, belki de üç cephede savaşmak zorunda kalacak. Bu oyun İsrail'in daha önce karşılaşmadığı bir şey' ifadelerini kullandı.

ABD ESİR VE ÖLÜ SAYISINI AÇIKLADI

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği şimdiye kadar en az 100 İsrailli sivil ve askerin esir alındığını bildirdi. Açıklamanın devamında ise elçilik, 300'den fazla İsraillinin öldüğünü ve 1800'den fazla yaralının olduğunu belirtiyor. İsrail ise henüz ABD'nin açıkladığı bu rakamları doğrulamadı.

256 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistin Wafa haber ajansı, İsrail'in saldırıları nedeniyle en az 256 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Saldırılarda 1800'den fazla kişi ise yaralandı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise ülkesinin Hamas'a karşı "uzun ve zorlu bir savaşa girdiğini" söyledi. Netanyahu X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şöyle dedi:

'Hamas'ın saldırıları bizi savaşa zorladı. Hedefimize ulaşana kadar devam edeceğiz, güvenliği yeniden sağlayacağız ve bu savaşı kazanacağız'

GAZZE SINIRINA TANK SEVKİYATI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın sabah saatlerinde İsrail güçlerine yönelik başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonuna karşılık İsrail 'Demirden Kılıçlar' operasyonu başlattı. Operasyon kapsamında hava harekatıyla Hamas'ı havadan vurmaya başladı. İsrail- Gazze hattındaki çatışmalar devam ederken İsrail, Gazze sınırına tank sevkiyatı gerçekleştiriyor. İsrail'in Gazze sınırına yaptığı tank sevkiyatı cep telefonu kameralarına yansıdı.

GAZZE'Yİ TERK EDİN UYARISI

İsrail Başbakanı Netanyahu, tüm (askeri) güçlerini kullanacaklarını belirterek Gazze sakinlerinin bölgeden çıkmasını istedi. Öte yandan Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısının 300'e yükseldiği bildirildi.

GAZZE’YE ELEKTRİK TEDARİKİ KESİLDİ

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Hamas’ın operasyonlarının ardından yaptığı açıklamada, “İsrail elektrik şirketine Gazze’ye elektrik tedarikini durdurma talimatı veren emri imzaladım” dedi.

CAN KAYBI ARTIYOR

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 232 kişinin öldüğünü, 1697 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail basınına göre Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 250'ye yükseldi.

CANLI YAYINDAYKEN ŞAHİT OLDU

Al Jazeera muhabiri binadan metrelerce uzakta canlı yayındayken patlama anına şahit oldu. Muhabir o anları gözyaşları ve korku içinde anlattı.

BAKAN FİDAN'DAN YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin bugün Katar, Suudi Arabistan, Mısır, Filistin ve İran'ın dışişleri bakanlarıyla telefonda görüştü.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İSRAİL VE FİLİSTİN’DEKİ TÜRK VATANDAŞLARI İÇİN UYARI

Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin’de yaşanan olaylar sonrası Türk vatandaşlarını uyardı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklama, "İsrail ve Filistin'deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın güvenli kapalı alanlarda kalmaya devam etmeleri yararlı olacaktır" denildi. Gelişmeler için Tel Aviv Büyükelçiliği, Kudüs Başkonsolosluğu ile Bakanlığın resmi web sayfaları ve sosyal medya hesaplarının takip edilmesi tavsiye edildi. Acil durumlar için kullanılabilecek telefon numaraları ise şu şekilde: Tel Aviv Büyükelçiliği Nöbetçi/Acil Durum Telefonu: +972 52 248 66 47, Kudüs Başkonsolosluğu Nöbetçi/Acil Durum Telefonu: +972 54 660 62 10, Konsolosluk Çağrı Merkezi: +90 312 292 29 29.

BMGK TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin pazar günü toplanacağı öğrenildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail ve Filistin’de yaşanan şiddet ve gerilimin derin bir endişeyle karşılandığı belirtilerek, "Tarafları itidalle hareket etmeye ve fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" denildi.

ABD'DEN İSRAİL AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını kınarken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "İsrail’in kendini savunma hakkına olan bağlılığımız sarsılmaz bir şekilde devam ediyor” dedi.

İSRAİL ASKERLERİNİN ESİR ALINDIĞINI DOĞRULADI

İsrail’den esir askerlerine yönelik açıklama geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Rear Adm. Daniel Hagari yaptığı açıklamada, İsrailli askerlerin Gazze Şeridi’nde esir tutulduğunu doğruladı. Çatışmalarda İsrailli askerlerin öldürüldüğünü belirten Hagari, öldürülen rehinelerin veya askerlerin sayısı hakkında herhangi bir rakam vermedi. İsrail’in güneyinde hala 22 noktada çatışmaların sürdüğünü ifade eden Hagari, halihazırda Gazze sınırında olan 31 tabura ek olarak 4 tümenin daha Gazze sınırına konuşlandırıldığını söyledi.

“HAMAS'IN DENİZDEN SIZMA GİRİŞİMİ ENGELLENDİ”

İsrail ordusu, Hamas'ın sabah saatlerinde İsrail topraklarına denizden sızma girişiminin engellendiğini, onlarca Hamas mensubunun etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ise çok sayıda İsrail askerinin esir alındığını açıkladı.

İRAN: İSRAİL'İN YENİLEBİLİR OLDUĞU GÖRÜLDÜ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Hamas’ın İsrail’e karşı başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu nedeniyle Filistinlileri ve Hamas’ı tebrik ederek, 'Aksa Tufanı İsraillilerin yenilebilir olduğunu bir kez daha göstermiştir' dedi.

İSRAİL: HAMAS İRAN'DAN ALDIĞI EMİRLE SALDIRIYA GEÇTİ


İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı yürüttüğü saldırıların emrini İran'dan aldığını açıkladı.

İsrail Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada Herzog, Hamas'ın İran'daki komutanlarından emir ve destek alarak 'Kanlı bir saldırı' gerçekleştirdiğini belirtti. İsrail vatandaşlarına tehdidi ortadan kaldırmak için tüm önlemleri alacaklarını kaydeden Herzog, İsrail'in zorlukların üstesinden geleceğini dile getirdi.

BIDEN'DEN İSRAİL'E DESTEK

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Biden'ın görüşmede İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü operasyonu desteklediği ifade edildi.

İSRAİL SAVAŞ DURUMU İLAN ETTİ

Saldırılar sonrasında açıklamalarda bulunan İsrail ordusu konuyla ilgili 'Savaş durumu alarmı ilan ediyoruz. Son 1 saat içerisinde Gazze’den İsrail’e çok büyük ölçekte roket saldırıları başladı ve teröristler birkaç farklı noktadan İsrail’e sızdı. Sınıra yakın bölgelerdeki halkımıza korunaklı bölgelere yakın durmaları talimatı veriyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf ise İsrail sınırlarına 5 bin roket attıklarını kaydetti. Filistin halkının bir devrim yapmak üzere olduğunu öne süren Dayf, 'Elinde silahı olan herkesi' desteğe çağırdı.

198 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistinli yetkililer, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısında 198 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin de yaralandığını söyledi. İsrail, Filistinli militanların saldırıları sonrasında misilleme niteliğinde Gazze Şeridi'ni hedef alacağını açıklamıştı.

HAMAS SINIRDAN SIZDI

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre ülkenin güneyinden bölgeye sızan silahlı grup, Sderot kentinde bir polis merkezini kontrol altına aldı. İsrail ordusunun silahlı gruplarla çatışmaya girdiği ve bazı askerlerin yaralandığı bildirildi. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi etrafında 80 kilometrelik bir alanı askeri bölge ilan etti. İsrail'deki Kanal12 televizyonu ise Gazze'den 4 ayrı Filistinli grubun sınırdan içeri girdiğini aktardı.

ABD'DEN AÇIKLAMA GELDİ

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği, roket saldırıları ve Hamas'ın ülkenin güneyinden sızmasını yakından takip ettiklerini bildirdi. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, 'Havan ve roket atışlarının uyarı verilmeden atılmasından dolayı ABD vatandaşlarına dikkatli olmaları ve güvenlik önlemlerini artırmak için uygun adımları atmalarını hatırlatıyoruz' denildi.

'DEMİR KILIÇ OPERASYONU' BAŞLADI

AFP'nin 'Son dakika' koduyla geçtiği gelişmede İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik hava harekatına başladığı ve çeşitli bölgeleri bombaladığı bildirildi. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada ise Hamas'a karşı 'Demir Kılıç Operasyonu'nun başladığı açıklandı. Al Jazeera'ye konuşan bir Gazzeli 'Bizi neyin beklediğini bilmiyorum, gidecek sığınağımız yok her yer saldırıya açık' dedi ve ekledi: 'Çocuklu aileler için durum daha zor, çocuklar panikliyor ve çığlık atıyor. Uğraşacak çok şeyimiz var' 

2000'DEN FAZLA FÜZE ATEŞLENDİ

İsrail ordusunun sözcüsü Daniel Hagari, 'Demir Kılıç Operasyonu' kapsamında Gazze'nin 2000'den fazla füzeyle vurulduğunu kaydetti. Söz konusu saldırıların biri bölgede bulunan bir hastaneye yapıldı ve bir kişi hayatını kaybetti.

HAMAS GÜÇLERİ SINIRDAN BÖYLE SIZDI

Hamas güçlerinin İsrail'in güney sınırından içeri girdiğine dair bir görüntü...

'SAVAŞTAYIZ VE KAZANACAĞIZ'

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ülkesinin Cumartesi itibariyle bir savaşa girdiğini ve bu savaşı kazanacağını söyledi. Sabah saatlerinden beri devam eden çatışmalar hakkında bir video yayınlayan Netanyahu 'Düşmanımız hiç bilmediği bir bedel ödeyecek' ifadelerini kullandı.

'ONLAR REHİN DEĞİL SAVAŞ ESİRİ'

Hamas'ın sözcüsü Halid Kadomi Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada yaşananlarla ilgili 'İşgalcilere karşı bir savaş' değerlendirmesinde bulundu. Kadomi, operasyonun sadece İsrail'e değil, aynı zamanda uluslararası topluma da Filistinlilerin son yıllarda karşılaştıkları tüm zulümlere karşı yalnızca kendilerini savunduklarının bir işareti olduğunu söyledi. Hamas'ın İsrail askerlerini ve sivillerini rehin alıp almadığı yönündeki soruya Kadomi, 'Onlar rehin değil. Onlar savaş esirleri' dedi.

ABBAS: TOPRAKLARIMIZI SAVUNMA HAKKIMIZ VAR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas halkının işgalcilere karşı ( İsrail'i kastediyor) topraklarını savunma hakkı olduğunu söyledi. Yerel basında çıkan haberlere göre Abbas ayrıca, güvenlik güçleriyle bir toplantı düzenledi ve Filistinlilere yönelik gerekli korumaların sağlanmasını istedi.

AB KOMİSYONU BAŞKANI LEYEN'DEN KINAMA

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hamas saldırılarını kınadı Leyen açıklamasında 'Hamas teröristlerinin İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı kesin surette kınıyorum. Bu, terörizmin bir en aşağılık örneğidir' dedi.

ORDU SEFERBERLİK İLAN ETTİ

İsrail ordusu resmi X (önceki adıyla Twitter) hesabı üzerinden 'Demir Kılıçlar Operasyonu'nun ilk görüntülerini paylaştı. İsrail söz konusu paylaşıma ayrıca orduda seferberlik ilan edildiğini ve yedek güçlerin ülkenin güneyindeki sivilleri korumak için harekete geçtiğini yazdı.

'İSRAİL KONTROLÜ ELE GEÇİREMEDİ'

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail ordusu, Hamas'ın güneyden sızdığı bölgelerde hala kontrolü sağlayamadı. Gazete sivil halkın güvenlik güçleri veya sağlık personeli olmadan hala güvensiz bir durumda sığınaklarda kaldıklarını belirtti.

NETANYAHU'DAN ÇAĞRI

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ordunun ilk hedefinin 'bölgeye sızan düşman güçlerinden temizlenmesi ve saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzurun sağlanması' olduğunu söyledi. Kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamalarda Netanyahu, ikinci hedeflerinin ise 'Düşmana büyük bir bedel ödetmek' olduğunu kaydetti.

 

MOSSAD'A SORUŞTURMA AÇILDI

İsrail hükümet yetkilileri, İsrail istihbaratının Hamas'ın bu büyük çaptaki ve iyi koordine edilmiş saldırılarını nasıl göremediği konusunda kapsamlı bir soruşturma başlattığını söyledi. Bir yetkili, "Yıllarca sürecek" dedi.

PENTAGON'DAN İSRAİL'E DESTEK

Pentagon'dan yapılan açıklamada ABD'nin İsrail'in 'kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu şeye sahip olmasını' sağlayacağı bildirildi. Pentagon Şefi Lloyd Austin yaptığı konuşmada 'Önümüzdeki günlerde Savunma Bakanlığı, İsrail'in kendisini savunmak ve sivilleri terörizmden korumak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını sağlamak için çalışacak' ifadelerini kullandı.

'HAMAS CİDDİ BİR HATA YAPTI'

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın İsrail'e karşı savaş başlatarak "ciddi bir hata" yaptığını söyledi. İsrail'in bu savaşı kazanacağını belirten Gallant, Hamas'ın sızdığı bütün bölgelerde İsrail askerlerinin duruma müdahale ettiğini kaydetti.

'ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ'

İsrail Devlet Başkanı Yitzak Herzog saldırılarla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'Orduya ve kurtarma hizmetlerine destek olmak istiyorum. Saldırı altındaki tüm İsrail sakinlerine cesaretimi ve gücümü gönderiyorum, bize zarar vermek isteyenlerin üstesinden geleceğiz' ifadelerini kullandı. Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniya ise yaşananlarla ilgili kısa bir süre içerisinde konuşma yapacağını duyurdu.

HALK ŞAŞKIN

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in muhabiri, Al Jazeera'ye 'Buradaki insanlar için büyük bir sürpriz oldu, çoğu israilli endişeli ve şaşkın' ifadelerini kullandı. Al Jazeera'nin canlı bloğunda yer alan ayrı bir gelişmede ise Batı Şeria'daki Hamas'ın başkan yardımcısı Salih el Aruri'nin açıklamalarına yer verildi. Aruri, 'Hepimiz bu savaşta mücadele etmeliyiz, özellikle de Batı Şeria'daki direniş savaşçıları' dedi.

ERDOĞAN'DAN İLK YORUM

AK Parti kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın tarihi ve dini statüsünü aşındırmaya yönelik her türlü girişimin karşısında durmaya devam edeceğiz. Bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye gerilimi daha tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.' dedi.

BIDEN'DAN AÇIKLAMA

İsrail-Filistin çatışması sürerken ABD Başkanı Joe Biden kameraların karşısına geçti. Biden, "İsrail'e sağlam ve sarsılmaz desteğimiz var. ABD İsrail'in yanındadır" dedi.

NATO'DAN İLK SÖZLER

NATO Sözcüsü Dylan White, İsrail'e Hamas tarafından yapılan saldırıyı 'Terör saldırısı' olarak nitelendirdi. White, 'Düşüncelerimiz kurbanlar ve etkilenen herkesle birlikte. Terörizm özgür toplumlar için temel bir tehdittir ve İsrail'in kendini savunma hakkı vardır' ifadelerini kullandı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti