Dünya Müttefiklerin arası açık

Müttefiklerin arası açık

10.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD ile İngiltere’nin arası ‘büyükelçi skandalı’ nedeniyle açıldı. İngiliz yönetiminin kendisi hakkında ‘beceriksiz’ yorumunu yapan Darroch’un arkasında durması Trump’ı daha da kızdırırken, ABD Başkanı “İyi haber şu ki İngiltere’nin kısa zaman sonra yeni bir başbakanı olacak” dedi

Müttefiklerin arası açık

İngiltere’nin Washington Büyükelçisi Kim Darroch’ın değerlendirmelerinin basına sızdırılması iki ülke arasındaki ilişkileri gerdi. İngiltere’nin Washington Büyükelçisi Sir Kim Darroch, ülkesine gönderdiği notlarda, ABD Başkanı Donald Trump’ı beceriksiz bulduğunu ve kariyerinin bir rezaletle sonuçlanabileceğini ifade etmişti. Bu haberin ardından İngiliz yönetiminin Darroch’un arkasında durması Trump’ı daha da kızdırdı.

Haberin Devamı

Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Darroch’u “aptal bir adam” olarak tanımlarken “İngiltere’nin ABD’yi hedef alan Büyükelçisi çok aptal bir adam ve bizim hayranlık duyduğumuz birisi değil. Theresa May ile birlikte kendi başarısız Brexit müzakerelerini konuşmalılar ve benim eleştirilerimden rahatsız olmamalılar. Theresa May’e bu anlaşmayı nasıl yapacağını söyledim ama o kendi aptal yoluna gitti. Bu bir felaket! Büyükelçiyi de tanımıyorum ama bana onun görkemli bir aptal olduğu söylendi. Ona ABD’nin dünyanın en iyi askeri güce ve ekonomiye sahip olduğunu ve bunların sürekli büyüdüğünü, iyileştiğini ve güçlendiğini söyleyin.” dedi. Büyükelçi ile artık işleri olmayacağını belirten Trump, Darroch’un arkasında duran İngiltere Başbakanı May’e de bir gönderme yaptı ve “İyi haber şu ki büyük Birleşik Krallık’ın kısa zaman sonra yen bir başbakanı olacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Trump’ın, ayrıca Katar Emiri ile yiyeceği yemeğe davet ettiği büyükelçinin bu davetiyesini iptal ettirdiği de gelen haberler arasında...

Müttefiklerin arası açık

Büyükelçiye destek

İngiltere’de başbakanlıktan yapılan açıklamada ise büyükelçilerin yalın değerlendirmelerinin, bakanların veya hükümetin görüşünü yansıtması gerekmediği belirtildi. Başbakan May’in, Büyükelçisi Darroch’a inancının tam olduğu ancak Trump hakkındaki tüm değerlendirmelerine katılmadığı aktarıldı. “Daily Mail”in pazar günleri yayınlanan “Mail On Sunday” gazetesinde yer alan haberde, Darroch’ın diplomatik yazışmaları olduğu öne sürülen metinler yayımlanmış, İngiliz Dışişleri Bakanlığı haberi yalanlamamıştı.

Haberde, Darroch’ın ABD Başkanı ile ilgili “Trump yönetiminin esasen daha normal, daha az işlevsiz, daha az tahmin edilemez, daha az hizipçi, diplomatik olarak da daha az sakar ve beceriksiz olacağına inanmıyoruz” ifadeleri yer alıyordu. Trump yönetimindeki Beyaz Saray’ın “yetkin” olarak görüleceğini düşünmediğini kaydeden Darroch, ayrıca mevcut idarenin “utanç içinde sona ermesine yol açabilecek bir şeylerin ortaya çıkabileceği” değerlendirmesi de bulunuyordu.