Dünya Öfke büyüyor

Öfke büyüyor

14.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İran’da yolcu uçağının vurulmasının ardından yönetime yönelen tepki gibi büyüyor. Eylem yapan halka silahlı müdahale tepkinin artmasına neden oldu. Gösteriler dün de devam etti

Öfke büyüyor

İran’ın bölgedeki Amerikan üslerini vurduğu gece, “yanlışlıkla” Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağını düşürmesinin ortaya çıkması, ülkede hükümet ve rejim karşıtı eylemcileri yeniden sokağa döktü. Yolcu uçağında hayatını kaybedenleri anmak için düzenlenen ancak rejim karşıtı protestolara dönüşen gösterilere katılanlar, hükümeti istifaya çağıran sloganlar atıyor.

Haberin Devamı

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde İran polisinin, eylem yapan halka ateş açtığı görülürken, bu görüntüler ülkedeki öfkenin artmasına neden oluyor. Gerçek mermi ve gaz kullanıldığı anlaşılan görüntülerle ilgili henüz İranlı yetkililerden net açıklama gelmedi. Çok sayıda kadının bulunduğu kalabalığa ateş açılmasına ait görüntüler büyük infial yaratırken, Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi eylemcilere karşı gerçek mermi kullanıldığı reddetti. İnsan hakları örgütleri İran’a barışçıl protestolara müsade edilmesi için çağrı yapıyor. 

‘Biz de bilmiyorduk’

Öte yandan İran’da hükümet, olayın kendilerinden de uzun süre saklandığını öne sürdü. Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, yolcu uçağının İran savunma sistemi tarafından füzeyle vurulduğu bilgisinin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet üyelerinden gizlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

Rebii, “Biz, yalancılık ve olayı gizlemekle suçlandık. Gerçekte durum böyle değildi. Biz yalan söylemedik, konuyla ilgili bize bilgi verilmedi” dedi. Cumhurbaşkanı Ruhani dahil hükümet üyelerine, uçağın hava savunma sistemi tarafından “istem dışı” vurulduğu bilgisinin cuma günü öğleden sonra verildiğini belirten Rebii, “Ruhani, konudan haberdar olunca, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’ni toplantıya çağırdı ve açıklama yayımlandı” ifadelerini kullandı.

İran Meclisi Tahran Milletvekili Ali Mutahhari de, Ukrayna uçağının İran savunma sistemi tarafından füzeyle vurulduğu bilgisinin ülke lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yle geç paylaşılmasının olayla ilgili şüpheleri artırdığını söyledi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere Tahran’dan havalanan yolcu uçağı, 8 Ocak sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 176 kişi hayatını kaybetmişti.

Öfke büyüyor

ABD askerleri enkaz temizledi

Irak’ta bulunan Ayn el Esad üssünde İran’ın füze saldırılarını sığınaklara saklanarak atlatan ve herhangi bir zarar görmeyen Amerikan askerleri temizlik çalışmasına başladı. Askerler İran’ın füze saldırısı sonrası yıkılan bazı binalardan arta kalanları temizledi. Söz konusu saldırıda can kaybı olmadığı bildirilmişti.

Haberin Devamı

‘Saldırıya dair kanıt görmedim’

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, istihbarat yetkililerinden gelen ve İran’ın 4 ABD elçiliğine saldırmayı planladığına dair somut kanıt görmediğini açıkladı.

Savunma Bakanı Esper, bununla birlikte ABD Başkanı Donald Trump’a, “elçiliklere yönelik saldırıların muhtemel olduğu” hususunda katıldığını belirtti. Esper’in açıklamaları, Süleymani suikastının gerekçesi konusundaki şüpheleri artırdı.

Uçak için beş ülke toplanıyor

İran’da uçağın düşürülmesi olayında vatandaşları hayatını kaybeden 5 ülke, Perşembe günü İngiltere’nin başkenti Londra’da İran’a yönelik atılacak hukuki adımları ve tazminat isteğini görüşmek üzere toplanma kararı aldı.

Toplantıya katılacak ülkeler arasında Ukrayna dışında İsveç, Kanada, Afganistan bulunuyor. Toplantıya katılacak bir diğer ülkenin ise İngiltere olduğu belirtiliyor.