Dünya Okyanusun en derininde yaşıyor! İlk kez görüntülendi, türü bilinmiyor

Okyanusun en derininde yaşıyor! İlk kez görüntülendi, türü bilinmiyor

03.04.2023 - 17:23 | Son Güncellenme:

Bilim insanlarının kamerasına, Japonya açıklarında deniz seviyesinin 8 kilometre altında yüzerken yakalanan balık, şimdiye kadar görüntülenen en derindeki balık oldu.

Okyanusun en derininde yaşıyor İlk kez görüntülendi, türü bilinmiyor

BBC'nin haberine göre aralarında Batı Avustralya Üniversitesi'nden araştırmacıların da bulunduğu ekip, Pseudoliparis cinsi salyangoz balığını yaklaşık 8 bin 336 metre derinlikte yüzerken kaydetti.

Haberin Devamı

TÜRÜ TESPİT EDİLEMEDİ

Bilim insanları pulsuz ve yarı saydam bir deriyle kaplı, yaklaşık bir insan avucu büyüklüğündeki yavru balığı, Japonya açıklarındaki Izu-Ogasawara Çukuru yakınlarında gördü. Öte yandan bilim insanları, kamera görüntülerinden balığın türünü tam olarak tespit edemedi.

Okyanusun en derininde yaşıyor İlk kez görüntülendi, türü bilinmiyor

BİR ÖNCEKİ REKOR 8200 METRE

Daha önce kameraya yakalanan en derindeki balık rekoru, 2014'te Mariana Çukurunda yaklaşık 8 bin 200 metre derinlikte keşfedilen Mariana salyangoz balığına (Pseudoliparis swirei) aitti.

Derin denizi keşfetme girişimi Armatus Oceanic, "CEO'muz Profesör Alan Jamieson, Japonya yakınlarındaki Izu-Ogasawara Çukuru'nda bir salyangoz balığının tespit edildiği bu son gözlemle, bir önceki rekoru kırarak şimdiye kadarki en derinde yaşayan balığı görüntüledi" diye tweet attı.

Haberin Devamı

BİNLERCE KİLO BASINCA DAYANIKLI

Önceki araştırmalar, salyangoz balıklarının yüksek basınçla başa çıkmaya son derecede adapte olduğunu ve birkaç yüz filin ağırlığını taşıyabileceğini göstermişti.

Bu balıkların yaşadığı, okyanusun en derin ve karanlık kısmı olan hadal bölgesine ışık girmiyor ve derinlikler 6 bin metreyle 11 bin metre arasında değişebiliyor. Salyangoz balıkları, okyanus tabanındaki küçük kabukluları vakumlayarak besleniyor.