Dünya Rol modeli Ankara! Politico'dan çarpıcı yorum: 'Erdoğan kadar ciddiye alınmıyor'

Rol modeli Ankara! Politico'dan çarpıcı yorum: 'Erdoğan kadar ciddiye alınmıyor'

12.04.2023 - 12:29 | Son Güncellenme:

Rusya ile olan yakın ilişkileri nedeniyle bir süredir tepkilerin odağında olan Macaristan hakkında Politico'da detaylı bir analiz yayınlandı. Söz konusu analizde Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki detaylar ise oldukça dikkat çekici.

Rol modeli Ankara Politicodan çarpıcı yorum: Erdoğan kadar ciddiye alınmıyor

Türkiye Mart ayında Finlandiya'nın NATO'ya girişini aylar sonra onayladı, Ankara'nın taleplerini yerine getirmeyen İsveç ise tabiri caizse 'Bekleme odasında' yalnız başına kaldı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin onayı sonrası ise Putin'in korktuğu başına geldi. Finlandiya'nın birliğe katılması ile Rus-NATO sınırı tam 2 katına çıktı, bu rakam an itibariyle tam 1340 kilometre.

Rol modeli Ankara Politicodan çarpıcı yorum: Erdoğan kadar ciddiye alınmıyor

BUDAPEŞTE VE MOSKOVA ARASINDA YENİ ANLAŞMA

Rus işgali sonrası Avrupa ülkeleri Moskova ile aralarına mesafe koydu. Ülkeye ağır yaptırımlar uygulanırken şirketlerde bir bir çekildi.

Rusya ile diplomatik bağlarını koparmayan Macaristan ise Moskova ile yeni bir gaz anlaşmasına imza attı. Buna göre ülkenin doğalgaz alımının vadeli olarak ödemesine izin verildi ve gazın metreküp fiyatının 150 Euro (163 dolar) ile sınırlandı.

POLITICO'DAN DİKKAT ÇEKEN ANALİZ

Öte yandan gün içerisinde Politico'da süreçle ilgili bir analiz yayınlandı. Söz konusu yazıda İsveç ve Finlandiya'nın NATO süreci yer alırken Macaristan hakkında yazılanlar dikkat çekti.

Haberin Devamı

Hatırlanacağı üzere Macaristan, Finlandiya'nın NATO üyeliğini Türkiye'den kısa bir süre önce onay vermiş ve İsveç'e kapıları kapatmıştı. Politico'ya göre Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğini engellemesi Batılı yetkilileri şaşırttı ve kızdırdı.

Ancak olayın perde arkasında batılı yetkililer ve uzmanlar Budapeşte'nin hamlesinin iç siyasi hesapların ötesinde Ankara ve Moskova ile olan bağlarına dayandığını söylüyor.

'ERDOĞAN KADAR CİDDİYE ALINMIYOR'

Batılı müttefikler, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan çok daha az ciddiye aldıklarını söylüyorlar. Müttefikler, Macaristan'ın sürekli değişen söylemini anlamakta zorlanıyorlar.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Avrupalı ​​diplomat, Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliği konusundaki pozisyonunda "sıfır anlayış" gösterdiğini söyledi ve Macaristan'ın bu tavrını 'Sinir bozucu' olarak yorumladı.

Rol modeli Ankara Politicodan çarpıcı yorum: Erdoğan kadar ciddiye alınmıyor

'TÜRKİYE OLAN İLİŞKİLER SON DERECE ÖNEMLİ'

Pek çok NATO üyesi Türkiye'yi ittifak içinde bir aykırı ( İsveç ve Finlandiya konusunda) olarak görürken, Macaristan, Ankara'yı bir dost ve rol model olarak görüyor. Budapeşte merkezli Politik Sermaye Enstitüsü müdürü Péter Krekó konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

'Orbán'ın Batı'nın gerileyişine derinden inandığını düşünüyorum. Bu bağlamda Türkiye ile olan ilişkiler son derece önemli'

İSVEÇ YORUM YAPMADI

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan üst düzey bir Macar yetkili, Budapeşte'nin son aylarda NATO üyeliği konusundaki tutumunun tamamının, hükümetin Türkiye'nin Erdoğan'ıyla dostane ilişkisine bağlı olduğuna inandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Tüm bu gelişmeler yaşanırken İsveç Savunma Bakanı Pål Jonson'a Macaristan'dan gelecek olası onay sorulduğunda, "Macaristan ve Türkiye'nin İsveç'in başvurusuyla ilgili eylemlerinin ardındaki nedenler hakkında spekülasyon yapmak istemiyorum" dedi.