Dünya Refah açıldı, Gazze’ye ilk yardımlar ulaştı

Refah açıldı, Gazze’ye ilk yardımlar ulaştı

22.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan kapısı olarak bilinen Refah Sınır Kapısı, dün açıldı ve sınırda bekleyen yardım tırları Gazze’ye giriş yaptı.

Refah açıldı, Gazze’ye ilk yardımlar ulaştı

Sınır kapısının açılmasıyla Mısır tarafındaki görevliler kutlama yaptı. Birleşmiş Milletler (BM) 20 adet yardım tırının Gazze’ye geçtiğini duyurdu. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, “Sınırdan geçen yardımlar, Gazze halkına temel malzemelerin sağlanması için sürdürülebilir çabanın başlangıcı olabilir. Bu ilk konvoy son konvoy olmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Yakıt girmeyecek

Gazze tarafına geçen ilk kamyonlar arasında, gıda ve tıbbi malzemelerin olduğu belirtildi. İsrail, gıda ve tıbbi malzemenin bulunduğu kamyonlarda Gazze’ye yakıt taşınmasına izin vermedi. Akaryakıt normalde Kerem Şalom sınır kapısındaki borular aracılığıyla Gazze’ye ulaştırılıyor, bu güzergah Katar tarafından fonlanıyor. Bu da Gazze’nin günde 600 bin litre akaryakıta ihtiyaç duyan tek enerji santralinin çalışmasını sağlıyor. Ancak şu an akaryakıt tedarik edilemiyor; Gazze Petrol Kurumu’ndan Halid Muhareb’e göre bu durum “Gazze’deki insanların yok edilmesi ve gündelik hayatın felç olmasına” yol açıyor. 

Refah’ın önümüzdeki günlerdeki durumu ise merak konusu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Kahire Barış Zirvesi’nin açılış konuşmasında, Refah Sınır Kapısı’ndan geçişin sürdürülebilir bir şekilde sağlanması ve yardımların ulaştırılması konusunda ABD Başkanı Joe Biden ile anlaştıklarını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, yardımların gelmeye devam edebilmesi için tüm tarafları Refah Sınır Kapısı’nı açık tutmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Bakanlıktan tıbbi yardım uçağı

ANKARA Milliyet - Sağlık Bakanlığı, Gazze’ye yönelik yardım için büyük bir adım attı. Gazze’ye yardım amacıyla Cumhurbaşkanlığına ait bir uçak, ilaç ve tıbbi malzemelerle bu sabah Mısır’a hareket edecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sevkiyatın kapsamını şöyle açıkladı: “20 kişilik uzman ekibimiz Mısırlı yetkililerle Gazze halkının ihtiyaç duyduğu ilaç, tıbbi malzeme ve cihazların tespitini yapacak. Ekibimiz, Mısır Sağlık Bakanlığı ile yapılan planlamalar çerçevesinde El-Ariş Havalimanı’nda ve Refah Sınır Kapısı’nda kurulacak sahra hastanelerimizin fizibilite çalışmalarını da gerçekleştirecek. Eş zamanlı olarak Mısır Sağlık Bakanlığı tarafından iletilen ihtiyaç listesindeki ilaç, tıbbi sarf malzemesi ve tıbbi cihazların 3 kargo uçağımızla, El-Ariş Havalimanına gönderilmesi planlanmıştır. Ayrıca gerekli koordinasyonun tamamlanmasının ardından, bir gemiyle sahra hastaneleri ve ambulansların bölgeye sevkiyatı planlanmaktadır.”