Dünya Gazze'de bebekleri folyolara sardılar! Şifa devre dışı...

Gazze'de bebekleri folyolara sardılar! Şifa devre dışı...

14.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’nin en büyük hastanesi konumundaki Şifa, elektrik yetersizliği sebebiyle hizmet veremez duruma geldi. Özellikle hastanedeki bebeklerin durumu endişeyle izleniyor.

Gazzede bebekleri folyolara sardılar Şifa devre dışı...

İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı başlattığı harekat devam ederken, savaşın bölge hastaneleri üzerindeki yıkıcı etkisi büyüyerek sürüyor. Tartışmaların odağında, Gazze’nin en büyük hastanesi konumundaki Şifa bulunuyor.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) hastanenin altında ve çevresinde Hamas’ın komuta merkezleri olduğunu belirtiyor ve bu nedenle bölgeyi abluka altında tutuyor. Ayrıca bölgede İsrail askerleri ve Hamas militanları arasında şiddetli çatışmalar da yaşanıyor. İsrail ordusu bölgede Hamas’la çatışmaların yaşandığını kabul ediyor.

Şifa Hastanesi’nin durumuyla ilgili konuşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hastanenin artık işlev göremez durumda olduğunu belirtirken, “Durum korkunç ve tehlikeli” dedi. Genel Direktör, “Güvenli bir sığınak olması gereken hastanelerin ölüm, yıkım ve umutsuzluk sahnelerine dönüşmesine dünya sessiz kalamaz” ifadelerini kullandı. Hastanede 6 bebeğin elektrik yetersizliği sebebiyle hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Haberin Devamı

YAKIT TARTIŞMASI

Hastanenin yakıtı biterken, bu konuyla ilgili de bir tartışma yaşanıyor. İsrail, Gazze’ye yakıt girişine izin vermezken, bunun Hamas’ın eline geçeceği ve sivillere kullandırılmayacağını öne sürüyor.  Eleştirilerin büyümesi üzerine İsrail ordusu, askerlerin gizlice Şifa Hastanesi’ne yakıt taşıdığını gösteren bir video yayınladı. Videoda askerlerin gece karanlığında bidonlar taşıdığı görülüyor.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, yakıt yokluğu nedeniyle jeneratörleri çalışmayan Şifa Hastanesi’nin yakınlarına bıraktıkları 300 lt benzinin, Hamas’ın engellemesi nedeniyle hastaneye götürülemediğini ileri sürdü. Hastane doktorlarıysa 300 lt’nin hastanedeki bir jeneratörü ancak yarım saat çalıştırmaya yeteceğini kaydetti. 

NAKİL GERÇEKÇİ DEĞİL

İsrail’in ‘Şifa Hastanesi’nde Hamas’ın faaliyet gösterdiği’ iddiasını yalanlayan cerrahi şefi Dr. Marwan Abu Saada, “Burada sağlık görevlileri, hastalar ve yerinden edilmiş insanlar var. Başka kimse yok” ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde bulunan prematüre bebeklerin “daha güvenli bir hastaneye nakledilmesi” teklifi de gerçekçi bulunmadı. Filistinliler için Tıbbi Yardım CEO’su Melanie Ward, yeni doğan bebeklerin taşınmasının “karmaşık ve teknik bir süreç” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Gazze’nin en büyük hastanesi olan Şifa’da 600 - 650 arasında yatan hasta, 200 ila 500 arasında sağlık çalışanı ve 1.500 yerinden edilmiş Filistinli dahil en az 2 bin 300 kişinin bulunduğunu kaydetti.

AB’DEN HAMAS’A HASTANE TEPKİSİ

Avrupa Birliği (AB) Gazze’de “hastaneleri ve sivilleri kalkan olarak kullandığı” gerekçesiyle Hamas’ı kınayan bir açıklama yayınladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bununla birlikte AB’nin İsrail’i sivil kayıpların önlenmesi amacıyla en yüksek önlemlerin alınması konusunda uyardığını da aktardı.

Öte yandan Avrupa Komisyonu kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, hastanelerin çalışmaya devam edebilmesi için Gazze’ye gerekli yakıtın gönderilmesi adına çatışmalara aralar verilmesi çağrısında bulundu.

Gazzede bebekleri folyolara sardılar Şifa devre dışı...

BEBEKLERİ FOLYOLARA SARDILAR!

Şifa’daki yeni doğan ünitesindeki bebeklerin hayatını korumak için doktorlar imkansızlıklara karşı savaşıyor. Doktorlar, bebekleri folyolara sardıklarını ve sıcak su yanına koyarak ısılarını korumak durumunda kaldıklarını anlattı. Oksijen kalmaması sebebiyle bebeklerin kuvözlerden çıkarıldığı belirtildi.