Dünya Son dakika... ABD'den Afrin açıklaması

Son dakika... ABD'den Afrin açıklaması

13.02.2018 - 10:39 | Son Güncellenme:

Türkiye ziyareti öncesinde Afrin hakkında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Ankara'nın güvenlik konusundaki meşru endişelerinin farkında olduklarını açıkladı. Amerikalı bakan, Zeytin Dalı Harekâtı için “Suriye’nin doğusunda DAEŞ’i yenmek için verdiğimiz savaştan uzaklaşmalara yol açtı” ifadesini kullandı.

Son dakika... ABDden Afrin açıklaması

Kuveyt ziyaretinde basının karşısına geçen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye’nin kuzeybatısındaki son gelişmelerden dolayı endişeli olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Bu bölgedeki Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı hakkında da konuşan ABD’li bakan, Türkiye’nin güvenlik konusundaki meşru endişelerinin farkında olduklarını bir kez daha vurguladı.

DAEŞ’in henüz tamamen yenilmediğini ifade eden Tillerson, bu terör örgütünden kurtarılan bölgelerin istikrarı için 200 milyon dolar ekstra ödenek ayırdıklarını da söyledi.

Kuveyt'te daha sonra tekrar kameraların önüne geçen Tillerson, Zeytin Dalı Harekâtı için “Suriye’nin doğusunda DAEŞ’i yenmek için verdiğimiz savaştan uzaklaşmalara yol açtı” ifadesini kullandı.

Perşembe geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tillerson’u Perşembe akşamı kabul edecek. ABD’li bakan ertesi gün de mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Görüşmelerde başlıca gündem maddesi Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekâtı ve Afrin ile Menbiç'teki teröristler olacak.

Haberin Devamı

Ankara ABD'nin teröristlere destek çıkmasına karşı çıkarken, Washington ise PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'ye DAEŞ'le savaştığı gerekçesiyle kamyonlarca silah verdi.

"Ya ilişkileri düzelteceğiz, ya da..."

Çavuşoğlu, dün Tillerson'in ziyaretiyle ilgili soruya ültimatom gibi cevap vermişti:

"Bizim ABD'den beklentilerimiz açık ve nettir ve kendileriyle de bu beklentilerimizi paylaştık. Artık biz vaat istemiyoruz. Somut adımlar istiyoruz. Bu ziyarette değerlendireceğiz. Çünkü ilişkilerimiz çok kritik bir noktadadır. Ya ilişkileri düzelteceğiz, ya bu ilişkiler tamamen bozulacak. Başka seçeneği yoktur."

TSK açıkladı: 1439 terörist etkisiz hale getirildi!

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Zeytin Dalı Harekâtı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısının bin 439'a yükseldiğini açıkladı.

Açıklamaya göre, yalnızca gece kara ve hava operasyonları sonucunda 70 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi.

51 nokta örgütten kurtarıldı

TSK ve operasyonlara destek veren ÖSO güçleri, harekatın başından bu yana PYD/PKK işgalindeki Afrin'in 5 beldesinde biri belde merkezi, 33'ü köy, 3'ü köy altı yerleşim ve 14'ü stratejik dağ veya tepe olmak üzere 51 noktayı örgütten kurtardı.

Haberin Devamı

Teröristlerden temizlenen bu yerleşim birimleri ve stratejik noktalar şöyle:

"Bülbül beldesi merkezi, beldeye bağlı Şengal, Zehran, Bali Köy, Kurni, Hay Oğlu, Heftar, Ursa, Bak Ubasi, Ali Kar ve Şeyh Huruz köyleri, Huruz Dağı, Darmık Dağı, Kurni Dağı, Havuz Tepesi ile Kürdo, Şeyh Huruz köyüne bağlı iki köy altı yerleşim; Racu beldesinde , Ayn Batman Dağı, Edamanli, Ali Bekki, Bilal Köy, Ömer Uşağı, Mamel Uşağı, Süleyman Halil, Sati Şaği, Alkana ve Kırmızı köyleri, 915. Tepe, 740. Tepe ile 1027. Tepe; Şeyh Hadid beldesinde Cukali Favkani ve Orta Çakallı köyleri ile Şeyh Hadid Tepesi, Kara Mitlak köyü ve Hac Bilal köyü; Cinderes beldesinde Hacı İskender, Deyr Ballut, Hammam, Nisriyye, Dükkan, Eşkan, Muhammediye köyleri ile Mersides, Nisriyye ve Amara Tepesi; Şeran beldesinde Burseya Dağı, Serincek, Kastel Cündo ve Dikmetaş köyleri ile Sirgaya Tepesi."