Dünya Son dakika haberler... Afganistan'da camide bombalı saldırı! İlk görüntüler

Son dakika haberler... Afganistan'da camide bombalı saldırı! İlk görüntüler

08.10.2021 - 14:45 | Son Güncellenme:

Afganistan'da cuma namazı kılınırken gerçekleşen saldırı ibadethaneyi kan gölüne çevirdi, bombalı saldırıda 46 kişi öldü, 143'ü yaralandı. Yerel medya, bir intihar saldırganının üstündeki patlayıcıları infilak ettirdiğini duyurdu.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinin Sayed Abad bölgesinde Şiilere ait bir camiye, cuma namazı sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 46 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Haberin Devamı

Kunduz Kültür ve Enformasyon Müdürlüğü patlamaya ilişkin güncel bilgileri açıkladı. Açıklamada, olayda şu anki verilere göre 46 kişinin öldüğü, 143 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 

Son dakika haberler... Afganistanda camide bombalı saldırı İlk görüntüler

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan görgü tanıkları, saldırı düzenlenen camiye Şii Hazaraların gittiği bilgisini verdi. AP, ayrıca cami içinden ve dışından çok sayıda fotoğrafı da dünyaya servis etti. Fotoğraflarda, camiden çıkarılan cesetler göze çarpıyor.

Son dakika haberler... Afganistanda camide bombalı saldırı İlk görüntüler

 

PATLAMANIN İNTİHAR SALDIRISI OLDUĞU BELİRTİLDİ

Kunduz merkezdeki Sınır Tanımayan Doktorlar Hastanesi (MSF) ve Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından daha önce yapılan açıklamalarda ölen ve yaralananların sayısının toplamda 100'ü aştığını belirtmişti.

Haberin Devamı

TAHLİYE'DEN BU YANA İLK BÜYÜK SALDIRI 

Şii camisini hedef alan saldırı, yabancı güçlerin Afganistan'dan ayrılmasının ardından ülkede yaşanan en ölümcül terör eylemi oldu.

Kendini havaya uçuran saldırganın yol açtığı kıyım, Patlama, 29 Ağustos'ta Kabil Havalimanı'nda 13'ü ABD askeri 170 kişinin öldüğü saldırıdan sonraki en büyük saldırı niteliği taşıyor.

Afganistan'da 3 Ekim Pazar günü de başkent Kabil'deki İdgah Camisi yakınlarında bir patlama olmuş ve en az sekiz kişi yaşamını yitirmişti. Patlama, Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid'in annesinin hatim merasimi yakınlarında gerçekleşmişti.

ABD'nin 31 Ağustos'ta son güçlerini çekerek ülkeden ayrılmasının ardından Afganistan'daki patlamalar başkent Kabil'in doğusundaki Nangerhar vilayetinin merkezi Celalabad'da yoğunlaşmıştı. Söz konusu saldırıların çoğu Taliban güçlerini hedef alırken bugünkü saldırı, doğrudan sivilleri hedef alan en şiddetlisi oldu. 

Saldırıyı henüz üstlenen olmazken, 31 Ağustos sonrası meydana gelen saldırılar ve geçmişte Şiilere yönelik saldırıların çoğunu terör örgütü DEAŞ üstlenmişti.

 

Son dakika haberler... Afganistanda camide bombalı saldırı İlk görüntüler

Afganistan'da 15 Ağustos tarihinde başkent Kabil'in düşmesiyle ikinci Taliban dönemi başladı ve örgüt geçici hükümetini açıkladı.

Son dakika haberler... Afganistanda camide bombalı saldırı İlk görüntüler

DEAŞ HORASAN OLAĞAN ŞÜPHELİ 

Afganistan nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan Şii Hazaralar, son yıllarda özellikle terör örgütü DEAŞ'ın saldırılarına hedef oldu. DEAŞ, hem Hazaraların gittiği camileri hem de yaptıkları gösterileri kan gölüne çevirdi. 

Haberin Devamı

DEAŞ'ın Horasan kolu, Afganistan'da özellikle etkili ve 26 Ağustos'taki Kabil Havalimanı saldırısını üstlenmişti. 

Yazarlar