Dünya Son dakika... Afrin'de harita bir kez daha değişti!

Son dakika... Afrin'de harita bir kez daha değişti!

20.03.2018 - 08:29 | Son Güncellenme:

Afrin şehir merkezinin güneyindeki üç köy birden bugün alındı, böylece Cinderes-Tel Rıfat hattına kadar olan bölüm YPG'li teröristlerden temizlenmiş oldu. Şehir merkezinden gelen yeni fotoğraflarda, YPG'li teröristlerin açtığı binalardan geçiş sağlayan delikler dikkat çekiyor. Birçok kamu binasının terör yuvasına dönüştürüldüğü kentte, tuzaklanan patlayıcılar imha ediliyor. Afrinli Melek Salih Türk askerini sarılarak karşıladı, o anlar kadraja girdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara ve Washington arasındaki Menbic görüşmelerininde Türk müsteşarlar önümüzdeki günlerde ABD'ye gideceğini açıkladı. Türkiye'nin gözünü diktiği Menbic'e gelen ABD'li askeri heyet, ilçeyi yöneten YPG'lilerle bir araya geldi. Ankara ve Washington arasındaki anlaşmaya göre, YPG'li teröristlerin kısa sürede ilçeyi terk etmesi gerekiyor.

Son dakika... Afrinde harita bir kez daha değişti

milliyet.com.tr

15.20 : TSK ve ÖSO, Afrin'in güneyindeki Basutah, Kufayr ve Burj Abdallah köylerini teröristlerden temizledi.

Haberin Devamı

13.30 : TSK, Afrin'den yeni görüntü paylaştı: "Afrin'de mayın, el yapımı patlayıcı ve tuzaklanmış bomba temizleme faaliyetlerine devam ediliyor."

13.15 : Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Afrin'de halihazırda 100 bin sivilin olduğunu duyurdu. UNICEF'e göre, kent merkezindekilerin yarısı çocuk.

12.50 : Anadolu Ajansı, Afrin kent merkezinden yeni fotoğraflar servis ediyor. YPG'li teröristlerin açtığı binalardan geçiş sağlayan tüneller göze dikkat çekerken, ilçedeki gümrük ve tapu kadastro binalarının da terör yuvasına dönüştürüldüğü görüldü. Türk özel kuvvetler askerleri, şehir içinde tuzaklanan mayınlar ve diğer patlayıcıları imha ediyor.

12.00 : Afrin'in güneyindeki Ayn Dera, Kirazlı ve Kadı Reyhala köyleri YPG'li teröristlerden alındı.

Haberin Devamı

11.50 : Afrin'de Kafer Çil Mahallesi'nde yaşayan 60 yaşındaki Melek Salih, Türk askerini köyde görünce çok mutlu olduklarını belirterek, "Onlar için iki kurban kestik. Askerler geldi, artık korkmuyoruz. Biz burada askerlerin kalmasını, bizi ve bulunduğumuz toprakları korumanızı istiyoruz" dedi. Salih, bir askere sarılarak sevgi gösterisinde bulundu.

11.45 : İhlas Haber Ajansı: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), güvenlik gerekçesiyle Afrin kent merkezlerine giriş çıkışları kapattı. Ajansa göre, şehrin alınmasının ardından Afrin'in tüm giriş ve çıkışları TSK askerleri tarafından tutuldu.

Afrin’in güneydoğusunda özel timler tarafından bölgedeki mayın arama tarama faaliyetleri devam ediyor. TSK, güvenlik nedeniyle evlerine geri dönmek isteyen sivillerin ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının Afrin’e girişini engelledi. Evlerine dönemeyen siviller, bölge yakınlarındaki köylere dönüyor.

11.35 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'de gerçekleşen dışişleri bakanı değişikliğine rağmen Ankara ve Washington arasındaki görüşmelerin kesilmediğini söyledi. Çavuşoğlu'nun verdiği bilgiye göre, Türk Dışişleri'nden müsteşarlar önümüzdeki günlerde ABD'ye gidecek.

11.15 : Afrin'deki YPG/PKK'nın Bab'da bulunan unsurlarınca köylerinden edilen Hırbet eş Şaer sakinleri, bir araya gelip teröristleri kendi imkanlarıyla köylerinden kovdu.

Haberin Devamı

08.25 : Türkiye'nin Afrin'den sonraki hedefi Menbic'e gelen ABD'li askeri heyet, ilçeyi yöneten YPG'lilerle buluştu. Sosyal medyadan yayınlanan fotoğrafta, bir ABD'li komutanın sivillerin arasında oturduğu görülüyor.

ABD ve Türkiye, Menbic'teki YPG'li teröristlerin çekilmesi ve ilçede güvenliği iki ülkenin askerlerinin sağlaması için anlaşmaya varmıştı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsüne, Amerikan güçlerinin Menbic'te kalmaya devam edip etmeyecekleri soruldu. Gece yarısı soruyu yanıtlayan Albay Robert Manning, "Aksi bir işaret görmüyorum. Bu konuda size daha sonra geri döneceğim" yanıtını verdi.

2016 yazında terör örgütü IŞİD'in temizlendiği Menbic'e terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'liler yerleşti. ABD defalarca söz vermesine rağmen YPG'liler Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmedi.

07.55 : Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'nin farkını gösteren fotoğrafları Twitter hesabından dünya ile paylaştı. Musul ve Rakka'nın terör örgütü IŞİD'den kurtarıldıktan sonra enkaza döndüğünü gösteren karelerin yanında Afrin'de dün çekilen görüntüler var. Twitter mesajında "Sivil/masum kişiler, çevre, tarihi eserler ve dini/kültürel yapılar Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmazdır!" denildi.

07.40 : Afrin'de gizlenen üç terörist, kent sakinleri tarafından yakalanarak Türk askerlerine teslim edildi.

Son dakika... Afrinde harita bir kez daha değişti

07.30 : Türkiye ve ABD, Afrin nedeniyle karşı karşıya... Amerikan Dışişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından sözcü Heather Nauert imzasıyla yayınlanan açıklama, Ankara'dan sert tepki aldı.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bugün sabah "Son açıklamaları göstermektedir ki ABD Zeytin Dalı Harekatı’nın mahiyetini hala ya anlamamış ya da anlamak istememektedir. Zeytin Dalı Harekatı’nın DEAŞ ile mücadeleyi zayıflattığı iddiası temelsizdir, yalandır" dedi.

Türk Dışişleri ise, açıklamasında "Suriye’de terörizmle mücadeleye asıl zarar veren yaklaşım, terörist bir gruba karşı bir başka terör örgütünün kullanılması ve bu terörist grubun kendi bölücü gündemini ilerleterek sahada oldubittiler yaratmasına, demografik değişiklikler yapmasına gözyumulmasıdır" ifadesi kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nauert, şu açıklamayı yapmıştı:

"Amerika son 48 saatte Afrin’den gelen haberlerden dolayı derin kaygı duyuyor. Nüfusunun çoğunluğu Kürtlerden oluşan kentin Türk ordusu ve Türk ordusu destekli güçlerin saldırı tehdidi nedeniyle tahliye edildiği anlaşılıyor. Bu durum bölgedeki insanı krize ilişkin kaygılara bir yenisini daha ekliyor. Birleşmiş Milletler de Afrin ve civarında yüzbinlerce kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığını ve bu kişilerin şu an acilen temel ihtiyaçlar ve korunma noktasında yardıma muhtaç olduklarını bildiriyor. Ayrıca Afrin’den gelen yağma haberleri konusunda da kaygı duyuyoruz. Türk yetkililere, Afrin’deki duruma ilişkin kaygılarımızı defalarca ilettik."

07.00 : Zeytin Dalı Harekâtı'nda bugün iki ay doluyor. Yalnızca Afrin değil Suriye'nin kuzeyindeki tüm gelişmeleri canlı blogla gün boyu aktaracağız.