Dünya Son dakika haberi: NBC o belgeyi ele geçirdi! Trump aleyhine suçlamalar...

Son dakika haberi: NBC o belgeyi ele geçirdi! Trump aleyhine suçlamalar...

09.01.2021 - 01:11 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın görevden bir an önce azledilmesi için hazırlanan metnin taslak maddeleri sızdırıldı. 6 Ocak'ta Trump'ın çağrısı üzerine başkent Washington'da toplanan kalabalığın daha sonra Kongre Binası'nı basması infiale yol açmış, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler'in bir kısmı da bir an önce kendisinin görevden azledilmesi gerektiğini savunmuştu. Beyaz Saray'dan jet hızıyla bir açıklama geldi. Cumhuriyetçi Senatör Murkowski, Trump'a çağrıda bulunarak "Yeter artık, istifa et" dedi. Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabını kalıcı olarak askıya aldığını açıkladı.

Son dakika haberi: NBC o belgeyi ele geçirdi Trump aleyhine suçlamalar...

NBC’nin eline geçen metinde, Trump’ın ciddi suçlara karıştığı ve halkı isyana teşvik ettiği suçlaması bulunuyor. 

Haberin Devamı

Trump’ın, hukuksuz eylemlere yol açan olayları bilinçli bir şekilde körüklediği ve görev başında olduğu sürece tehdit olmayı sürdüreceği kaydedildi.

Taslak metin, Trump’ın halkı isyana teşvik suçundan yargılanması çağrısını yapıyor.

Metinde Trump'ın ABD'nin güvenliğini ve kurumlarını 'çok ciddi bir şekilde' tehlikeye attığı, demokratik sistemin bütünlüğünü bozduğu ve barışçıl bir görev devrine engel olduğu vurgulandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Judd Deere tarafından ise, siyasi saiklerle, görevinin bitmesine 12 gün kalmış bir başkana karşı yürütülen bir azil sürecinin ülkeyi bölmekten başka bir işe yaramayacağı açıklaması yapıldı.

Cumhuriyetçi Senatör Lisa Murkowski de Trump'a istifa çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Alaska Senatörü Murkowski, "İstifa etmesini ve artık gitmesini istiyorum. Yeterince zarar verdi" dedi.

İKİNCİ AZİL GİRİŞİMİ

Amerikan medyasında yer alan ve Kongre kaynaklarına dayandırılan haberlere göre Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, hafta başında Trump'a karşı harekete geçmeyi planlıyor. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Demokrat vekillerle cuma günü yaptığı toplantıda, "Trump'ın Mike Pence tarafından görevden alınmasını tercih ettiğini", ancak bunun olmaması durumunda kendilerinin azil sürecini başlatacaklarını söylediği kaydedildi. 

Kongre baskını dolayısıyla Trump'ı sorumlu tutan Demokratların, çoğunluğu ellerinde tuttukları Temsilciler Meclisinde hızlı bir şekilde azil soruşturması açıp ardından Meclis Genel Kurulunda oylama yapabilecekleri belirtiliyor. 

Ancak 20 Ocak'ta görev süresi sona erecek olan Trump'ın azil sürecinin, Temsilciler Meclisinden geçse bile Senatoya gelmesi ya da oylanması beklenmiyor. 

Cumhuriyetçilerin 50 sandalyeye sahip olduğu Senatoda Trump'ın azledilebilmesi için en az 3'te 2 çoğunluğun evet demesi gerekiyor. ABD medyasına yansıyan Cumhuriyetçi senatörlerin açıklamalarında azil konusunun gündemlerinde olmadığı vurgusu öne çıktı. 

Temsilciler Meclisinde azil oylaması yapılır ve Trump suçlanırsa, "hakkında iki kez azil suçlaması yapılan" ilk başkan olarak Trump kayıtlara geçecek. 

Haberin Devamı

PELOSİ: İKİNCİ AZİL DENEMESİ İÇİN SEÇENEKLERİMİZ VAR

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, vekillerin, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'ın olası ikinci kez azil girişiminde bulunabilmesi için "birkaç seçeneğe" sahip olduğunu söyledi.

Pelosi, Meclisin görevden alma konusundaki takvimine ilişkin gazetecilere şunları söyledi: "Görüşmemiz devam ediyor. Şimdiye kadar birkaç seçeneğimiz var."

ABD Başkanı Donald Trump'ın çağrısı üzerine 6 Ocak'ta başkent Washington'da toplanan kalabalık Kongre Binası'nı basmıştı. Çıkan olaylarda 5 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralandı.

BİDEN, 'AZİL KARARI KONGRE'NİN' DEMİŞTİ

Kendisine Trump'ın görevden azledilme tartışmalarına ilişkin fikri sorulan Biden, dikkatini şu anda acil önlem gerektiren koronavirüs salgınına verdiğini söylemişti.

Joe Biden, Kongre üyelerine azil kararının kendilerine ait olduğunu söyleyeceğini kaydetti.