Dünya Haftalardır kayıp olan Çin Dışişleri Bakanı görevinden alındı

Haftalardır kayıp olan Çin Dışişleri Bakanı görevinden alındı

25.07.2023 - 14:48 | Son Güncellenme:

Yasak aşk haberlerinin uluslararası medya tarafından sayfalara taşınmasından günler sonra, Pekin yönetimi harekete geçti.

Haftalardır kayıp olan Çin Dışişleri Bakanı görevinden alındı

Çin'de haftalardır kayıp olan ve yasak aşk haberleriyle gündeme gelen Dışişleri Bakanı Qin Gang, resmen görevden alındı. Yedi ay önce Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Qin Gang, görevini yerine geldiği Wang Yi'ye devredecek.

Haberin Devamı

Son olarak 25 Haziran'da kamuoyu önüne çıkan 57 yaşındaki Qin Gang'ın akıbetine dair Dışişleri Bakanlığı'nın sessizliği, spekülasyonları doruk noktasına çıkarmıştı.

Aralık 2022'de Dışişleri Bakanı olan Qin Gang, Çin lideri Xi Jinping'in güvenilir bir yardımcısı olarak görülüyordu.

Haftalardır kayıp olan Çin Dışişleri Bakanı görevinden alındı

Qin Gang, en son 25 Haziran’da Rusya, Vietnam ve Sri Lanka dışişleri bakanlarıyla görüştü. Tam bir ay boyunca hiçbir etkinliğe katılmayan ve kameralar önüne çıkmayan Qin'in, yaşadığı evlilik dışı ilişki nedeniyle ortadan kaybolduğu haberleri sosyal medyadan yayıldı.

Sosyal medya paylaşımlarına göre Qin‘in Phoenix TV’nin sunucusu Fu Xiaotian ile yaşadığı yasak aşk soruşturmaya tabi tutuldu.

Çin merkezli sosyal medya platformlarında Qin’in durumu ile ilgili aramalar ise sonuç vermiyordu.

Haberin Devamı

57 yaşındaki Qin, 2021-2023 Ocak ayları arasında Çin’in Washington Büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Ülkede 2014-2017 arasında bakanlığın protokol departmanının başında bulunan Qin’in bu dönemde Çinli lider Xi ile yakın ilişkiler geliştirdiği belirtiliyor.

Çin’de üst düzey siyasetçilerin, iş insanlarının veya ünlülerin haklarında herhangi bir açıklama olmaksızın uzun süre kayıplara karışmasının örneklerine daha önce de rastlanmıştı. Interpol Başkanı Meng Hongwei’den 2018 yılında haftalarca haber alınamamıştı. Meng, 2020 yılında rüşvet suçlamasıyla 13,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Çinli sinema oyuncusu Fan Bingbing ve tenis oyuncusu Peng Shuai da uzun süre kayıplara karışan ve kamuoyunun tanıdığı isimler arasında yer alıyor.